標題: 新版★★GIA鑽石鑑証師的分享角度 - 嚴選GIA鑽石★★ [打印本頁]

作者: LovebirdDiamon    時間: 2013-4-26 11:31 AM

由於舊帖早前存有太多價格資料,所以又係時候開一個新帖回答大家的問題....
(儘量希望在舊帖未消失之前,留返一些值得參考的資料給大家觀看)

由多年前,大家起初只相信大行、大品牌,時至今日開始慢慢相信細行,縱然有GIA證書,人之常情地仍然害怕買到假的鑽石,讓我們一一為大家提供簡單的分辨方法,學返一兩招旁身。

1) 分辨鑽石與鋯石、合成碳矽石的最佳方法是觀察有否「重影現象」,因為鑽石是單折射的,而很多鑽石類似石都是雙折射的。大家可以在紙上畫一條線,觀察透過鑽石及鑽石類似石紙上的線條,發現鑽石類似石把原來一條線會變成二條線,而當您轉動時,這兩條線會時而重合,時而分離。當我們把鑽石反轉放時(face down)時,應仍見到一條線,其他類似石側會變了兩條線的影象。

2) 鑽石不只比其它寶石硬,它比任何天然或人造的類似石還要硬許多,所以鑽石的絕佳硬度讓切割磨師得以把它切割分明(cutting),擁有很銳利的刻面稜線,以及優質的磨光(polish)。
而鑽石類似石因較軟,所以切割後,刻面與刻面之間的邊位較圓,而更在配戴後一段日子,會出現如刮痕及可見的磨損痕跡。而鑽石能承受優異磨光的能力,也讓它比類似石有更佳的表面光澤。

3) 測鑽筆 - 其中一個分辨鑽石與合成二氧化鋯石(CZ)側是其惰熱性,因為鑽石本身有絕佳的導熱能力,所以我們可以用PRESIDIUM的測鑽筆(PRESIDIUM為世界上最知名的寶石儀器製造商),利用導熱的原理,收集物料的數據,但大家要小心,因為莫桑石可以成功通過第一、第二代的測鑽筆 ,而第三代多用途測鑽筆,則可以準確分辨鑽石、摩星石(莫桑石)。若成功通過,綠色顯示燈側會亮著。

但建議在測試之前,需清潔乾淨,因為鑽石是親油性的,所以較易黏上人類的手油,而油漬黏在鑽石表面側會使臨界角變大,影響測試結果,所以大家記得留意這點啦。

4) 鐳射標記 : 相當大小及級數的鑽石,鑽石本身大多附有GIA證書,一般腰圍(Girdle)上都註有鐳射標記 (Laser Code),證書號碼都是獨一無二的,大家可以到GIA官方網頁核實,只要輸入報告號碼與鑽石克拉即可。

http://www.gia.edu/

在觀看鑽石的時候,商戶一般都會提供專門看鐳射標記的30倍鏡,供客人細看,保證鑽石與其證書相符。大家記得睇清楚啦

5) 驗証服務 : 一般情況下,GIA證書及鑽石的雷射標記對客人確認鑽石已經是很大的保障。但如大家看過雷射編號後依然覺得不放心,可以把該附有GIA證書的鑽石寄往官方鑑定室進行覆檢,保証選購的鑽石貨真價實。
凡已登記的商戶都可以到GIA的為於中環的實驗室,把鑽石進行覆檢。基本上,可以使用經濟的做法,就是叫GIA出一張verification letter,証明此證書是屬於該石的,時間大概是一星期。
另外,若鑽石本身沒有証書或刻LASER CODE,也可以重新出一份證書或刻LASER,但由於早前GIA己取消SAME DAY SERVICE服務 ,所以都需較長時間,而時間則視乎鑽石的大小而家,4卡左右的可能兩三星期,不足一卡的可能差不多4-5個月 (2 JULY 2014 更新)。

作者: ntt1567    時間: 2013-4-26 07:47 PM

請問呢粒石1149231622好唔好,大約值幾錢?唔該!
作者: LovebirdDiamon    時間: 2013-4-27 02:19 AM

0.86cts F VS2 3EX Faint (6.06 - 6.09 x 3.79 mm )

你好,
1) 86份石,市場都較少見這個份數,哈哈~各個比例上都OK,6.06-6.09粒石都算夠圓既。
2) 睇實物時要留意VS2,有無好明顯的花在枱面,如沒有就最好,因為始終VS2有時落差都較大。
3) 這粒石有微量瑩光反應,個人認為都可以接受的,不會太大影響粒石的剔透程度。
4) 由於版規所限,無奈地不可告訴你參考價錢,但可以告知你一些資訊,80份的石胚會貴一點,因為通常切唔倒一卡的石才會切成80、90份石,不過還好這粒是FAINT,應該會平少少,因為3EX NON的石,現在都追高了個價,變得有較多溢價。
作者: laualistair    時間: 2013-4-29 12:41 AM

請問呢粒石2146800262好唔好,幾錢左右值得買?
作者: lkk12946    時間: 2013-4-29 01:54 AM

引用:
原帖由 LovebirdDiamon 於 2013-4-26 11:31 AM 發表

由於舊帖早前存有太多價格資料,所以又係時候開一個新帖回答大家的問題....
(儘量希望在舊帖未消失之前,留返一些值得參考的資料給大家觀看)

由多年前,大家起初只相信大行、大品牌,時至今日開始慢慢相信細行, ...
我想問下依兩粒石價錢合唔合理?應該如何選擇?

GIA 6142087209   
1.12ct  I color  SI1 3EX NONE 6.60-6.62 x 4.12mm      hkd 56000  

另一粒我冇抄到gia號碼,但一樣係有gia證書的
1.02ct   E color   SI1  3EX NONE  hkd 63000 雜質主要在邊位
作者: lolo0322    時間: 2013-4-30 01:12 AM

師兄,如6147353986
這粒價錢$30000 合理嗎?

作者: LovebirdDiamon    時間: 2013-4-30 10:11 PM

你好,

這粒是心形石, 1.33 d vvs1 ex vg very strong blue
1) 首先,D色其實真係唔好有太強的瑩光色 (NON 同FAINT都可以接受),因為佢會將D COLOR剔透無比的光芒減卻,都係因為強瑩光會令粒石矇矇查,所以愈強的瑩光色會令高色的石價格跌左很多,而這粒應該比無瑩光反應的石起碼便宜15-20%。
2) 咁買無咁多瑩光色,錢從何來呢,就從淨度來,其實不錯的VS1都應該可以好乾淨
3) 價錢....而家有限制,唔報得啊....最多答你合唔合理....SORRY...
總結: 建議你肉眼睇下VS1 及VVS1的分別(你會發現正路的VS1都唔錯的),VERY STRONG BLUE同NON的分別(你會發現個效果差好遠....)

作者: LovebirdDiamon    時間: 2013-4-30 10:24 PM

你好
第一粒SI1的CRYSTAL在枱面,而且都大大地,唔太建議,就算唔係黑花都會幾明顯,因為CRYSTAL一般望埋去的感覺都較實。而且都貴左差不多一萬元。
第二粒,價格就合理好多,如果內含物在側邊,睇排面,都應該不錯
作者: LovebirdDiamon    時間: 2013-4-30 10:34 PM

你好,
這是一粒0.70 F VS1 VG VG EX MB,有D貴....
1) 因為佢的切割(CUT)不是EX ,是VG,主要是因為腰圍厚左,所以直徑細左,得5.5X,最好去返5.6X就靚仔少少。
2) 高色石,有MEDIUM BLUE都會便宜一些應該,但石質OK都可能會唔矇既。
3) 呢個價可以買到E VS1 3EX NON的石了...
建議: 買粒FAINT或NON,CUT就可以的話買EX,如果你都預呢個BUDGET
作者: eltonhk    時間: 2013-5-1 12:51 AM

只供參考:
買鑽石係一分錢一分貨的, 有很多時有好多人會問點解同一樣份數,淨度,質數一樣但點解個價錢差咁遠, 係因為D石朦左影響了石的反光, 所以有時同級數的鑽石點解個價錢差咁遠, 除了在門市, 大型連所店購買除外, 人地要養幾多個員工, 保險, 租金.....間間都係旺區....轉個彎又有間....試問佢地點頂......

@@不喜勿插@@
作者: lolo0322    時間: 2013-5-1 01:44 AM

引用:
原帖由 LovebirdDiamon 於 2013-4-30 10:34 PM 發表

你好,
這是一粒0.70 F VS1 VG VG EX MB,有D貴....
1) 因為佢的切割(CUT)不是EX ,是VG,主要是因為腰圍厚左,所以直徑細左,得5.5X,最好去返5.6X就靚仔少少。
2) 高色石,有MEDIUM BLUE都會便宜一些應該,但石質 ...
多謝師兄,詳盡解答!
如你說那些資料,就搵返咁上下差別資料,
價錢咁上下就買得過?
另:網上拍賣網或網上商店有証書,又穩唔穩陣架?
因為我是新手!

作者: alvinlolo    時間: 2013-5-1 09:22 AM

想問下1.01 cart E SI2 3 ex med 同1.03 cart H SI1 2ex 1vg  non 分別几$左右?

邊粒好?

作者: LovebirdDiamon    時間: 2013-5-1 05:43 PM

你好,
我完全明白你的意思,而本人也從來沒有說過不要在什麼地方購物,大行有大行做生意的手法,細行有細行生存的方法,除了成本差別外,不論結構、整個購物流程的體驗、賣點,各出其謀,所以有時有些朋友說在大行買了某個價錢,我們都只會說: 「在大行,這個價差不多了。」 亦只是告知在不同標準定義時候的公道價錢,只不過大部份朋友想知道的是在細行相對的合理價格位置,實無話誰對誰錯。
不過,同一重量,同一級數鑽石的價錢,除了外在因素,例如: 入貨的價錢,成本結構影響,其實淨度上內含物的位置、石胚本身所呈現的顏色,在同級中其實也有差異,的的確確會影響價格,我見過同一重量,同一級數鑽石,同一個供應商也可相差10%,這些就是石本身內在原因了。
所以我都係平心而論而已,大行要維持盈利、大批員工要開飯,都非常明白。不過正如你所說轉個彎又有間,在很多旺區已經把競爭力較弱的獨立細行、老鋪(指地鋪)淘汰,細行要生存,實要做得更加專業、更加有效率,價格更低也是逼不得已,試問哪一個做生意又不想提高GP呢?某程度,這是一個破壞式創新,不過隨著時代轉變,資訊透明度提高,新的商業模式會更多,其實一切發生也是必然的。

作者: dell3q    時間: 2013-5-1 09:28 PM

你好, 請問0.68卡, e color, VS2, cut grade vg 和 FAINT 要20k, 合理嗎? 抱歉, 我忘了那個gia #....
作者: skysoccer    時間: 2013-5-3 11:46 PM

師兄,5146314094如何? 可以評論下呢? 謝!
作者: LovebirdDiamon    時間: 2013-5-4 11:25 AM

價錢應該是咁上下了。
其實大部份有証書都是真確的,因為可以核對返係腰圍上的laser code,不過如果真係好懷疑的話,可以要求商戶拎去GIA LAB做驗證,出返一封證明信給你,到時係個商戶同你一齊去拎,由GIA LAB直接把鑽石或鑲好的戒指交到你手中,便知道一定是真確的,幾百蚊成本左右,通常商戶跟客戶一起承擔,但當然這個都唔係個個肯做,鋪頭就較少咁做,因為走來走去,GIA的LAB通常很多人,經常都要等一個小時以上。
作者: LovebirdDiamon    時間: 2013-5-4 11:37 AM

第一粒E SI2有瑩光色,大約40k,h si1大約50k。第1粒: si2的石大多較難找到很靚的淨度,但若肉眼看時,不太明顯便可以了,不竟個價便宜很多,同埋留意medium blue令粒石會唔會好矇。至於兩粒點選,要睇你覺得h色黃唔黃,因為較多朋友都覺得h都開始感覺黃一點。謝謝
作者: LovebirdDiamon    時間: 2013-5-6 08:58 PM

你好,

最好係睇埋polish同sym的級數就可以估計準確一d,不過如果係ex 或vg,都算差不多了。因為0.68都算係接近0.70,一般0.70,若這樣的級數,兩萬頭,所以都算ok啦。
作者: LovebirdDiamon    時間: 2013-5-6 09:18 PM

你好,
這粒0.7 e vs2 3ex non
數據上的各個比例都幾使正,連comment都沒有東西,應該問題不大,如果vs2的cloud應該不會很大,你看實物是稍為留意一下便可以了 。如果靚仔既,應該都去到兩萬尾,25-30k之內。
作者: lkk12946    時間: 2013-5-7 09:06 PM

引用:
原帖由 LovebirdDiamon 於 2013-4-30 10:24 PM 發表

你好
第一粒SI1的CRYSTAL在枱面,而且都大大地,唔太建議,就算唔係黑花都會幾明顯,因為CRYSTAL一般望埋去的感覺都較實。而且都貴左差不多一萬元。
第二粒,價格就合理好多,如果內含物在側邊,睇排面,都應 ...
第二粒我後來攞到GIA ID 5136814301   呢粒石如何?
作者: Nogard    時間: 2013-5-8 01:56 AM

想請問一下ching 呢粒石質素如何?
佢話果d twinning wisps嚴唔驗重?
因為睇grading的描述話"有可能肉眼可見"...

仲有係個表面的面積呀..
成粒石的厚(高?)度比例果d..
唔識睇好唔好
麻煩幫忙比d意見

Uploaded with ImageShack.us

作者: LovebirdDiamon    時間: 2013-5-9 09:57 AM

1)如果1卡石計,腰圍直徑6.4x都算夠架啦,因為足6.5mm不竟好少。
2)但最大、最少的腰圍直徑,相差0.05mm有少少大,但又做到3ex都算少,不過都叫3ex,同埋我地都睇唔出既,都可以
3)si1都算大部份係邊花,你可以睇下側邊的feather會唔會好明顯,應該就唔太覺,不過佢集中好多係一邊,鑲嵌時,叮囑師傅小心d,遮住時都要小心,怕整傷粒石。
謝謝
作者: benchong13    時間: 2013-5-9 07:48 PM

Ching你好,
請問哩粒石好唔好? 夠唔夠閃同火?

Measurements        5.07 - 5.09 x 3.17 mm
Carat Weight          0.50 carat
Color Grade           E
Clarity Grade         VS2
Cut Grade              Excellent

Depth                       62.4 %
Table                        56 %
Crown Angle             36.0°
Crown Height            16.0%
Pavilion Angle           40.8°
Pavilion Depth           43.0%
Star Length                50%
Lower Half                 80%
Girdle                        Medium, Faceted, 3.5%
Culet                          None

Polish                        Excellent
Symmetry                  Excellent
Fluorescence               None

麻煩Ching指教 =)
作者: LovebirdDiamon    時間: 2013-5-10 01:30 AM

你好,Nogard

我認識中的twinning wisp其實大部份都ok既,因為好似蛛珠絲咁幼,如果同d刻面係順向的時候,其實唔係好覺,不過因為只睇証,其實就實在唔知佢的粗幼、淡或深,所以要睇實物為準。(by the way, 那裏有grading 的描述?你指comment?)
腰圍好似略為厚左少少,但其實買心形石,最緊要睇佢個心的形狀,是否夠飽滿,盡量唔好高高長長咁,否則就會好怪....
你這粒有無實物睇?
作者: LovebirdDiamon    時間: 2013-5-10 01:38 AM

你好,

3個ex的石,理應都夠閃的
各個比例都可以接受的,若是一些很嚴格的人,可能會說枱面稍稍細d,一般excellent range(52-62%)中再靚d就57-60%,但generally 都可以了。
反而vs2就可能要睇下粒石實物的淨度,因為有少部份的vs2會有黑花,又或好明顯,最靚仔的vs2枱面應該無咩野,但其實唔係好大的話,都算可以既,要靠你睇實物了
作者: Nogard    時間: 2013-5-10 02:15 AM

其實個型我都有揀過,個人就覺得幾好睇

SI1 and SI2 - “Slight Inclusions”,小瑕疵,肉眼可能看見。
喺wiki度見到的

Uploaded with ImageShack.us
作者: kL9966    時間: 2013-5-10 11:09 AM

請問呢2粒石ok 嗎?6k抵唔抵買?thz
GIA16636876
GIA2147056760
作者: LovebirdDiamon    時間: 2013-5-11 01:29 AM

SI貨都會花d,盡量搵d個table內唔好有好大的明顯花都okay架啦

張相片的心形就是屬於那一種飽滿,望落去幾好,搵呢d就順眼d
作者: LovebirdDiamon    時間: 2013-5-12 11:53 PM

全世界彩色鑽石中有一種極為珍貴、絕無僅有的大地天然槐寶- 粉紅色鑽石。彩色鑽石至今唯世上最濃縮的財富物質。依照色彩在鑽石價值上扮演決定性影響因素,絕世精品從不缺乏捧場客,粉紅鑽石擁有極為迷人、嬌嫩粉紅色之外,它的稀罕性更是讓人趨之若慕。

粉紅色鑽石的稀少程度
「粉紅色鑽石」來自澳洲西北部阿蓋爾礦區,第一批粉紅鑽是於 1985 年開採的。阿蓋爾礦佔全球粉紅鑽產量的90%以上,而粉紅鑽只佔了該礦區產量約1%,根據DE BEERS資料顯示平均全球年產量250萬克拉裸鑚中粉紅彩鑚只有一克拉顏色夠漂亮,少之又少有如鳳毛麟角般罕見。每100萬克拉鑽石中只能零星開採到700顆體積極為渺小粉紅色鑽石,而且大部份都在20分以下小型粉紅色鑽石,極少重量會超過1克拉。而大部份粉紅鑽石呈現淡粉嫩粉,極為罕見濃彩粉紅或是豔彩粉紅,出現率可以說是微乎其微,所以粉紅鑽石的稀少程度將會更加厲害,這是因為阿蓋爾礦有限的礦場壽命而與日俱增,該礦估計到 2018 年資源將枯竭。

粉紅鑽石的價值
在鑽石中投資報酬率最具戲劇性的代表就是粉紅鑽,業者說,近30年趨勢,從無名氣,進入有名氣,粉紅鑽在珠寶市場人氣增加,人們都希望擁有最稀罕之物,到變成供不應求,由於現在缺貨非常嚴重,因而粉紅鑽價格劇增,阿蓋爾粉紅鑽公司總經理 Raj Kandianh 說: 「粉紅鑽的價值約比相同大小的白鑽高 20 倍。當被問及這些鑽石的價格時,Kandianh 先生沒有正面給出答案,只是強調了在過去10年中,粉紅鑽的價格每年都上漲約10%。」

粉紅鑽的地位
大部份國際珠寶鑽飾設計作品中大部份都是粉紅鑽石應用集中在密釘鑲小型珠寶作品中,原因在於粉紅鑽石極為珍罕。阿蓋爾粉紅鑽公司業務經理約瑟芬•阿徹對2009年系列作出瞭如下評論,「這些鑽石是專門為真正出類拔萃的鑑賞者準備的,阿蓋爾鑽石礦大約還剩下10年的開採時間,因而這些罕見的粉紅色鑽石將引起來自全球各地的投資者、收藏家和鑽石專家的競相爭奪。」電影《色,戒》片中梁朝偉送給湯唯的6克拉「鴿子蛋」粉紅鑽戒,讓珠寶圈掀起一陣粉紅鑽熱潮。由於有錢還不一定買得到粉紅鑽,所以對女士而言,不僅是身份象徵,也是時尚的代表,令粉紅鑽頓時變成幸福的象徵、浪漫的泉源,亦成為女士們最渴望擁有的配飾。

作者: LovebirdDiamon    時間: 2013-5-13 12:00 AM

你好,

兩粒來說,各個比例都算不錯,30份左右的e vs1及f vvs2,6k差不多啊,如果vs1無咩大問題,可以買e色果粒都ok。
作者: kL9966    時間: 2013-5-13 01:45 AM

thanksmate
作者: Nogard    時間: 2013-5-13 08:58 PM

Thanks a lot!!
作者: malbeyondsix    時間: 2013-5-14 12:44 AM

多謝各位大大的解答。小弟對鑽石一hiu 不通,剛從大行sales 中聽過了一些名詞。budget 約三萬。

有三隻石想比較下

GIA#: 6147770183
Measurements        5.15 - 5.17 x 3.12 mm
Carat Weight        0.50 carat
Color Grade        E
Clarity Grade        VS1
Cut Grade        Excellent
Polish        Excellent
Symmetry        Very Good
Fluorescence        None
$27000

GIA#: 5146034832
Measurements        4.99 - 5.02 x 3.22 mm
Carat Weight        0.50 carat
Clarity Grade        VVS2
Cut Grade        Very Good
Polish        Very Good
Symmetry        Excellent
Fluorescence        None
$31000

GIA#: forgot to drop down the number
Clarity Grade        VVS2
Cut Grade        Excellent
Polish        Very Good
Symmetry        Excellent
$31000

覺得呢三粒石點?大行值唔值得買? 啱唔岩用黎做求婚介指?
作者: LovebirdDiamon    時間: 2013-5-16 01:39 AM

你好,不好意思,近日較忙,遲了覆你。

其實3粒石的質素都不錯,不過如果cutting可以做到excellent,會好少少,閃少少。
而良好的vs1其實都好足夠,唔會太易見到內含物,而大部份更加可以做到枱面內沒有任何內含物的。
不過我相信呢個係大行的價格,所以都較昂貴,如果細行,E VS1 3EX N,應該這個budget可以買到70份的。
作者: chanrichie    時間: 2013-5-18 05:00 PM

請問1.01ct SI2-H color. EGL 証書,白金介。
$40,000抵吾抵買呀?

作者: aabbgirl    時間: 2013-5-19 11:52 AM

請問呢粒ok嗎

作者: LovebirdDiamon    時間: 2013-5-19 02:11 PM

你好,
個人覺得GIA的証好像嚴一點,如果有這個BUDGET,取向GIA多一點,抵唔抵就要睇埋切割、有無瑩光色等評級,因為小小幾個地方都好影響個價,留意幾個地方啦~
1) SI2貨,一定要睇實物,有些好實、好集中係枱面,肉眼好易見到,就唔係幾好,所以有些側花的SI2,價格可能貴少少既
2) 要知道CUT、POLISH、SYM及瑩光反應,因為CUT都好影響個價,有詳細資料嗎?

基本上1卡H SI2 3EX N,應該都係大約40K左右。至於白金托,18K就最好,夠硬。PT較白、但軟一點,驚有鬆脫危險。
謝謝
作者: LovebirdDiamon    時間: 2013-5-19 02:21 PM

不好意思, 你指邊粒???
作者: aabbgirl    時間: 2013-5-19 02:53 PM

呢粒

作者: aabbgirl    時間: 2013-5-19 02:54 PM

Sorry5136171760

作者: aabbgirl    時間: 2013-5-19 02:56 PM

73e 5.74-5.79×3.59mm  vs1 3e none

作者: mr_dlm    時間: 2013-5-20 01:38 PM

Hi ching, 請問有粒石想買, 1.04, D, VS1, 3EX, Strong Blue,
因為strong blue, 所以特登係日光下睇佢, 都算幾通透, 78k合理嗎?
作者: aabbgirl    時間: 2013-5-20 08:35 PM

你好請幫幫手,GIA no.2146032809一卡啱啱好(62000元度),e色3X none,si 1請問呢粒石如何??        我有粒73 e vs1 3x none(價錢36500)想換佢,邊粒好火d?

作者: LovebirdDiamon    時間: 2013-5-21 02:02 AM

好火就應該差唔多,因為大家都3個ex,但若然要選就0.73好火少少理應,因為佢枱面細d,側邊刻面所佔比例大一些,光點都從那裏反射出來較多。

si1那一粒的crystal,較多較大,集中係枱面,恐怕肉眼會見到喎,你睇睇實物,個人覺得九成肉眼睇到。
作者: LovebirdDiamon    時間: 2013-5-21 02:07 AM

你好,

瑩光反應,有時都好睇石質,strong blue始終都有邪藍,你睇下接唔接受到個色偏藍,建議可以對比一粒無瑩光色的d color stone,因為個人覺得比得起呢個budget,買d色既strong blue好似唔係好值咁,因為你買1卡d vs2 3ex n,都係8萬5左右,78k搵粒正路的vs2, medium blue或faint都好少少
作者: aabbgirl    時間: 2013-5-21 10:39 PM

謝謝你的解答,如果係咁我就唔換lu.想問有無靚1.1~1.3介紹?

作者: LovebirdDiamon    時間: 2013-5-23 12:20 AM

不好意思呀,現在不可以這樣的推介,不過可以幫你睇下某個budget搵倒那一類的石既
作者: aabbgirl    時間: 2013-5-23 12:30 AM

70000度thx

作者: Jazzy18    時間: 2013-5-23 03:09 PM

How about 3.09, F colour, si2, vg,g,g, strong blue fluroscene.Asking for $257k? Thx.
作者: Jazzy18    時間: 2013-5-23 03:14 PM

I forgot, gia, 9.38*9.54*5.7mm.
作者: t1459    時間: 2013-5-23 09:55 PM

請問carat0.4, color D, VVS1,cut excellent, polish excellent, symmetry excellent , florescence none, 8arrows&heart 大約要幾錢才合理,謝謝

作者: MattIp    時間: 2013-5-26 12:02 PM

你好!
本人預算$25000用黎求婚的
揀左4隻,新手唔識揀,麻煩幫眼睇睇邊隻較好
1)6142718995  0.70 F SI1 EX EX VG NONE
2)  2146633662   0.81 I  SI1 EX EX EX NONE
3) 1159048390    0.80  I VS2 VG EX VG FAINT
4) 2146263347   0.74  F  SI1 EX EX EX SB

我貪心小小想買大一點,同埋版主有無介紹同建議
萬分感謝
作者: alvinlolo    時間: 2013-5-26 04:04 PM

請問呢粒石怎樣?fit budget
thanks

作者: joechakman    時間: 2013-5-26 10:10 PM

你好 我budget 大約2萬3
GIA 2146880047  這一粒可以嗎

其實顏色方面 f級可以接收嗎
另外如果vs1同vs2 可以接收嗎
始終都想要大一點  但budget 有限
請問如何配答較佳呢   
thanks
作者: ogj1314    時間: 2013-5-26 10:49 PM

hello, 我初黎報到, 唔知原來可以係呢個 post 到問, 等我仲係出面開左個新 topic

我 copy 過黎, 請教一下

======================================================

G色 0.7ct I1 2Ex 1VG None

GIA 6145531261

呢粒連托要 $24k, 想問下ok嗎?

我都知淨度係幾低下,但係見只係自用求婚,望落都okay (諗住平時都唔會好仔細睇雜質,更加唔會落鏡睇),又唔係打算要黎保值,而且budget 有限,所以諗住如果係叫抵/合理,就打算買左佢~

唔該比啲意見丫!thanks
作者: fatman210    時間: 2013-5-27 12:09 AM

師兄~
GIA 1135945026 or 5146679819 ,
1・16ct  [$51000] 值嗎?

作者: LovebirdDiamon    時間: 2013-5-27 12:37 AM

你好,
這個星期很忙,無上來幾日,累積左咁多post

- 如果要vs級別,並以3EX N作參考,1.1 G VS1,大約68K左右
- 若可以接受低少少色,搵大一些,可以搵倒接不多1.3的H VS2,都可以係你的BUDGET內
- 若要高色一點,例如F色,1.2 3EX N,去到SI1,就73K左右,當然SI2就會平D,不過就要盡量搵D肉眼唔係咁易看到內含物的SI2

作者: LovebirdDiamon    時間: 2013-5-27 12:54 AM

如果呢粒3卡,價格大概都差不多,25萬左右,不過想知道你係咪有必要買到呢個SIZE,因為現在這粒來說都算係把所有BUDGET谷晒落個SIZE度,質量上都算係差不多犧牲得七七八八,當然這個都是很主觀的東西。

少少客觀意見給你,讓你可以思考一下
1) 買大石,其實都真係要睇睇個花度會唔會好明顯,因為以一粒咁大的石是SI2,好多時花得厲害,遠遠一眼就睇到,當然間中都搵倒一D枱面幾乾淨的石,咁就相對好D。
2) 高色的石,有STRONG BLUE瑩光色通常也不好,會令粒石有少少矇,同略帶藍色,當然Strong blue的石平過non的石很多,可能有15-20%
3) vg g g,切割、拋光、對稱等都一般般,閃爍效果都麻麻,怕這麼大的石,看上去唔太似真的鑽石
如果可以搵2.5卡,可能會多好多選擇,當然這是你個人的決定

作者: longkong0123    時間: 2013-5-27 04:51 PM

新手想問下這粒鑽石做什麼價錢呢....
Measurements        6.28- 6.31x 3.98 mm
Carat Weight          1.00carat
Color Grade           F
Clarity Grade         VS1
Cut Grade              VERY GOOD
Polish                        Excellent
Symmetry                  Excellent
Fluorescence               None

麻煩各位師兄指教 ~~~~
作者: LovebirdDiamon    時間: 2013-5-28 10:33 AM

你好,
雖然是0.4,但vvs1 3ex n,都要差唔多萬二蚊,不過視乎你是不是對淨度的要求,嚴格得不得了,因為其實靚的vs1,table上都全清,或只是很細很細的淨度,咁可以換大少少,四十幾份。但50份,若d color,就難度高少少,因為至少要si1-2才可做到這個價。
作者: LovebirdDiamon    時間: 2013-5-28 11:04 AM

你好, 給了你一些意見

1)6142718995  0.70 F SI1 EX EX VG NONE (其實切割是ex都可以,不過記得睇實物時,搵一些si1肉眼見唔到明顯花的)
2)  2146633662   0.81 I  SI1 EX EX EX NONE (25k應可買到0.8 i vs2 3ex n)
3) 1159048390    0.80  I VS2 VG EX VG FAINT (25k應最少可買到vs2的ex cut,會稍為閃一點的)
4) 2146263347   0.74  F  SI1 EX EX EX SB (高色的石最好不要有太強的瑩光反應,粒石會呈藍色及milky的)

其實預算$25000,應該可買到級數高一點的鑽石,例如0.7 f vs2 3ex n 又或0.8 i vs2 3ex n,不過I色就要睇下你接唔接受到,因為一般人對I色都開始覺得黃一點。
作者: polly07    時間: 2013-5-28 01:39 PM

請問gia 5146760950 1.01ct F color 3ex none 6萬8千貴嗎?
作者: 關占美    時間: 2013-5-28 05:00 PM

想請問兩粒鑽石同一質數及重量 ,分別只在於一粒有GIA  cert 另一粒有 IGI cert , 價錢上大約分別幾多 %?

另想問以下兩粒鑽石能否八萬元買到? thanks !

IGI-S3G20512-A 1.52ct  D  SI2  3EX NONE   <<   IGI 個 report 睇唔到花响邊度 .......
GIA-1149733582 1.53ct  D  SI2  3EX NONE   << 會唔會太花? 乜野係  "Feather, Crystal, Etch Channel, Cloud "  及 "Additional clouds are not shown."  ??
作者: LovebirdDiamon    時間: 2013-5-29 02:32 PM

你好,Alvin,

你這粒是1.04 E SI2 3EX MB
1) 因為1.04大少少,直徑都夠
2) Medium blue 則要視乎石質,如果無嚴重偏藍,或好矇,其實都可以接既
3) 不過淨度好似差少少,因為通常有返咁上下SIZE的CRYSTAL係正中間位置,有90%肉眼會見到,不過呢D石相對同級(SI2)為便宜一點,但個人覺得有些SI2靚仔一些,花得較散,邊花,中間無特別一大粒的肉含物,肉眼會無咁易察覺,貴兩三千蚊都值得。

希望幫到你
作者: alvinlolo    時間: 2013-5-29 02:48 PM

Thanks you so much.
作者: LovebirdDiamon    時間: 2013-6-1 02:01 PM

你好,你這一粒是 0.64 F VVS2 3EX N,比例各項都不錯,沒有大問題。
其實VVS2的淨度算很高了,而大部份的VS1都應該很足夠,VS2就個別睇粒石係咩質素啦。
而F都算是高色,一般平常帶都唔會覺得黃既,但個別客人可能對顏色很敏感,就可能要高少少。

如果你需要是3EX NON,可能兩萬四多少少,會較易給你一些參考指標。
想要最高色,高淨度,好像0.6 D VVS2 3EX N這些都買到。但若你想大一點,去到70份,可買VS2,基本上8成的VS2,肉眼都應該睇唔到花,咁可以去到0.7 F VS2 3EX N,這是就視乎你是否想要大一些,所以建議看一下實看物,讓專業人士解釋給你知,對比一下幾粒石,畢竟每位客人對顏色、淨度的接受程度是不同的。
作者: LovebirdDiamon    時間: 2013-6-1 02:14 PM

你好,

你呢個應該係大行價錢,所以好貴下,不過I1石要搵得好小心,真係肉眼會容易見到。24K這個BUDGET,0.7 G VS2 3EX N,應該都可以買到了,所以都可試下細行。
如果你真係要係大行買,而買的是I1石,唔一定超近咁睇既,但都建議你可以以唔同角度望下,肉眼接受到都OK,反而黑花、白花唔太重要係I1石的層面。
作者: LovebirdDiamon    時間: 2013-6-1 02:22 PM

你好,兩粒都是1.16 H SI2 3EX N,
1135945026 - 張證望落就好乾淨,但我估底部的Feather有個好大的反射影像係個面倒,花度就集中少少,建議睇實物。粒crystal就睇下明唔明顯啦。

5146679819 - table略略細少少,55%,不過都唔係最重要,因為我覺得如果係si2搵倒一粒靚淨度的話,枱面大細都係第2個priority而已。花度相對較散,留意下D CRYSTAL係咪黑屎,CLOUD會唔會好實咁一大舊,如果淡淡地,我個人覺得散花就肉眼無咁易見到。

如果SI2使使正正,50-51K,都可以接受,話晒都1.16。
作者: LovebirdDiamon    時間: 2013-6-1 02:30 PM

你好POLLY,

這粒是1.01 F SI1 3EX NON,我個人覺得就貴了,希望你沒有打錯,我認為合理價是58K左右,即平一萬。
個人覺得呢粒石,如果每個Cloud是淡的話,不是黑、不是很大舊、實,應該幾靚仔的一粒si1石,但無理由叫價為68k,因為68k可以買到vs2了。
作者: fatman210    時間: 2013-6-2 01:09 AM

Thank you very much ar ! 多謝你詳細的解答~

我買左 1135945026 - 因為花度真係集中,粒crystal係正枱面正中間「似足家燕姐粒墨咁正中」,肉眼定神留心睇會見到。但因為另一粒好溕cloud 好勁~ 所以放棄左! 我知道要揾粒靚仔ge Sl2好難,所以接受左家燕姐。XDD
請問係咪有相熟有信譽ge 零售商介紹ar!
唔方便公開可以send 去我email ga ! 因為要買粒比mother 做birthday gift ! 同自己遲下要買埋對介,
方便先la. Ithsp7@yahoo.com.hk
唔該你!(≧∇≦)

作者: LovebirdDiamon    時間: 2013-6-2 04:22 PM

你好,

一般行家認為GIA的評級較嚴,同等級數的石,有時候IGI所評鑽石的顏色會低GIA一、兩級左右,至於便宜多少百分比,又真係好個別,唔敢講話平佢幾多....

關於個圖,照計個IGI REPORT本身都有圖,不過係網上搵過就應該無,我係IGI網頁,搵Verify report,選印度區別,再輸入 S3G20512 及 重量,都有詳細資料,不過都好似無圖
http://www.igiworldwide.com/search_report.aspx?IND=Y
你呢兩粒有得看實物嗎? 因為個人覺得買si2貨一定要睇實物,睇証買貨,有埋圖睇,平幾個%都唔值得。

GIA那一粒上面所寫的feather、crystal等東西是鑽石的內含物,即淨度特徵。
Etch Channel 就少見一d,其實係指鑽石表面到裏面的延伸開口,你要留意會唔會好明顯,又或有明顯的孔。  Additional clouds are not shown 即有一些cloud是較輕微,所以沒有畫在製圖之上。

這兩粒鑽石應該就無咩可能用8萬買得到,若八萬幾元,應只可以買到1.5 g si2 3ex n左右的石,d色就難d啦

作者: LovebirdDiamon    時間: 2013-6-6 12:25 AM

重溫一下一個十分值得討論的話題,就係同級鑽石的價錢差異。
好多人會問點解同級、同重鑽石個價有時會相差咁大呢?
當然零售店有可能給客人不同的價格,又或者佢地本身自己取貨的價格根本就有平貴之分,但我地撇開這些因素,假設是同一個貨源,單講粒鑽石的質素,點解價錢上都會有分別? 今次特意講一下「淨度評級」。
其實根據GIA淨度評級,都是根據內含物或外部特徵的五項因素決定淨度級數
但GIA証沒有主觀列明,只是寫了評級及內含物特徵,為什麼有靚和不靚,主要因為淨度是很抽象、且主觀的,所以不同GIA LAB又或不同評級員所出的,都可能有少許分別。
-  大小Size
-  數量Number
-  位置Position
-  本質Nature
-  明顯度Relief
首先給一個例子,最易明白的,兩顆鑽石都有內含物Crystal/Feather,而且大小一樣,位置相同,但是一個是透明/淡黃的,另外一顆鑽石內側是黑色的,那麼白色內含物的一顆就會比黑色內含物的這顆鑽石淨度等級高,又或相對價錢較貴。
另一個例子,就最常發生,但讓人難以明白,假設有兩顆鑽石都有內含物Crystal晶結,大小、顏色一樣,可是一個內含物的位置在桌面,另一顆側在位置接近腰圍附近,那麼晶結位置靠近腰圍上的那顆鑽石淨渡等級會較易被評高,而原因是內含物位置在桌面的鑽石內含物較容易看到,也比較會影響光的折射。但始物淨度評級較為抽象,雖然評級機構已經有很良好的評級標準,但也是一個範圍,而每一個評級員都少不免有不同的定義,所以有時候會出現靚VS2、SI貨,就是這個原因。
大家可以參考以下兩張CERT:
https://myapps.gia.edu/ReportChe ... 56&weight=1.01#
https://myapps.gia.edu/ReportChe ... 44&weight=1.01#
所有級數相同,但內含物位置、明顯度都不同,大家估一下來貨價可以相差約多少個百份比呢?

答案係10%
作者: dieman777    時間: 2013-6-6 09:48 PM

師傅,想請教下面三粒點睇(3EX NONE, 都係around12.5K-13.5K)
GIA11499303570.52FSI1

GIA11590361890.54ESI2

GIA11498776420.5ESI1

THANKS!

作者: LovebirdDiamon    時間: 2013-6-7 01:07 AM

你好,

3粒都是高色低淨度的石,如果個價差唔多,我建議找si1,雖然細証,我睇唔倒張圖,但大部份情況下,找好的si1比找好的si2,易很多。
基本上,0.54那一粒多了4份,鑲起後都唔係見得大左好多,眼望感覺大小差唔多。
比例上,其實各粒都ok,不過0.52 f si1那一粒就好像使正少少,59% table,其他都不錯。
不過,睇實物,到底feathe明唔明顯,就要靠你啦~
作者: LovebirdDiamon    時間: 2013-6-10 06:17 PM

大家都對鑽石都咁有與趣? 等我再講多d,點解價格有差異的原因給大家聽一下。

唔知大家有無聽過"Zimbabwe diamonds",直譯的話,是津巴布韋鑽石~~是綠色的鑽石!!!
作者: LovebirdDiamon    時間: 2013-6-16 12:33 AM

津巴布韋是與南非接壤的國家,或許大家對這個國家的認識就只有他們嚴重的通脹(2008年一個當地警員月薪大概15,000港元,一杯咖啡卻售1,000,000港元),大部份朋友都聽過鑽石來自南非,但從津巴布韋就應該少之又少。鑽石的產地眾多,除了南非,現在加拿大、俄羅斯、澳洲都有很多礦場,但為什麼津巴布韋出的鑽石大家好像有點猶疑呢,其實主因是其鑽石的某種特質,原來那裡出產的鑽石石胚,是呈綠色的。

一般綠色鑽石的成因為鑽石在地幔受幅射所致,又或經過幅射處理,所以在拍賣行很少見到拍賣綠色鑽石,大家以為只要在切割時把綠色的「水皮」切走,出來的鑽石便沒有呈綠色,可是卻不是,原來最後發現鑽石綠色也可以是溫度或泥土引致。
一般呈綠色的鑽石都較一般正常的鑽石便宜,但又十分可惜地評級機構並沒有個別分開類別,除非本身是Fancy color,一般也只是歸納作普通 (D-Z) 的評級,但行內稱之為綠胚、又或津巴布韋胚,都較一般的石便宜很多,而在石燈底下才會明顯看出,所以在大家選購鑽石時,記得要仔細看清楚啊。
作者: liwaiming81    時間: 2013-6-16 12:40 AM

我仲意看你這個版多點, ** Winnie 主理 ** Your Diamond 好似功力不及你
作者: LovebirdDiamon    時間: 2013-6-18 12:32 AM

多謝欣賞,都係從唔同角度、話題分享下姐
作者: parakk    時間: 2013-6-19 12:34 PM

請問指教一下
21266486221.00FSI2GVGGN

21367623831.02HSI2VGEXEXN

價錢都係差一千左右,那個比較好?

作者: LovebirdDiamon    時間: 2013-6-22 12:23 AM

你好,謝謝你的查詢。可就著各個範疇分析一下,

1) 第一粒就高色一點 F,第二粒H就要你個人看一看是否接受到
2) 淨度上,兩個都幾大粒的CRYSTAL係枱面,一般晶體都較實,好多時都好易見到,反而有時Cloud雲狀物就有機會輕、淡少少,我估好大機會肉眼見到,如果黑點就更易看到了。如果逼住揀,可能淨度上選h那粒,因為F果粒好多Cavity係腰圍,怕鑲時有危險,又或愈撞愈崩(當然做起戒指後機會是低的)
3) 論切割,其實兩粒都腰圍厚左,腰圍厚左鑲起上來,望落細粒左,而第一粒就個冠角都大了不少,所以佢直徑得6.1x,幾乎是90份的直徑
我估呢d石,可能3萬蚊頭都搞掂,可能大家都想1卡,但若個case是這樣,睇下是不是一定要一卡,因為上一卡就貴好多,如果搵返80-90份就起碼si1,excellent cut,粒石會靚返好多。如果唔係就H色,搵粒SI2得來是肉眼較順眼的,唔易架,不過就好少少
作者: etsky    時間: 2013-6-23 01:59 PM

你好!

1.03 ct
3 Ex
I color
SI1
NONE
GIA 2146932990

想買這粒石,幾錢先值得買?

謝謝!
作者: joett1414    時間: 2013-6-23 05:27 PM

想問下邊粒好D...thx
5146340521 0.9 E VS2 3EX none feather
2146886968 0.9 F VS2 3EX none cloud crystal
兩粒都係4萬尾
作者: Eiso    時間: 2013-6-23 07:16 PM

請問 1149997565 如何?應該咩價?感激!感激!
作者: rockrockgal    時間: 2013-6-26 01:20 AM

作者: LovebirdDiamon    時間: 2013-6-28 01:37 AM

你好呀,不好意思,這麼遲才回覆

從証書看,這粒應該是不錯的si1,最少枱面內沒有東西,那麼你看實物時留意一下feather會不會肉眼都看得出來,不過佢係刻面邊線下面,應該都不太易看出,除非那個feather的角度是打斜入,咁可能變左一大片,若一條線應該不易看到。
各個比例都不錯,1.03,有6.5x,直徑足夠,不錯,我估大約44-47k左右,淨度加少少分俾佢
作者: LovebirdDiamon    時間: 2013-6-28 01:46 AM

你好,

因為無圖可看,所以在淨度上都未可以有評論,但vs2都有些較花,你要留意一下。

差一個色,如果都差唔多價,選E色開心好多

另外,F色那一粒的TABLE細了少少,55%

若淨度沒問題,我選第一粒
作者: rockrockgal    時間: 2013-6-28 11:47 PM

作者: LovebirdDiamon    時間: 2013-6-29 12:43 AM

你好,

這粒是級數很好的石,F VVS2 3EX N,反而要留意瑩光反應,這是Medium blue,你可以在普通白光底下,跟沒有瑩光反應的石作對比,看看你會不會覺得有呈藍色,又或係milky的感覺,唔係粒粒有瑩光反應的都會矇,視乎石質而定。估計都要14萬左右,雖然有瑩光色。
作者: Eiso    時間: 2013-6-29 01:29 AM

引用:
原帖由 LovebirdDiamon 於 2013-6-28 10:43 AM 發表

你好,

這粒是級數很好的石,F VVS2 3EX N,反而要留意瑩光反應,這是Medium blue,你可以在普通白光底下,跟沒有瑩光反應的石作對比,看看你會不會覺得有呈藍色,又或係milky的感覺,唔係粒粒有瑩光反應的都會矇, ...
蠢咗我都知衰,有friend問又唔想煩人。唔應該買Medium Blue。我買HKD113,000。好後悔o添!
作者: LovebirdDiamon    時間: 2013-6-30 11:01 PM

但如果以1.5卡,你這個價錢唔算貴,買左就開心D啦~~
作者: LovebirdDiamon    時間: 2013-7-1 12:10 AM

如果3萬9的話,這個級數,價錢算合理的,不過要留意knot是否很明顯看見,因為正正在枱面。另外,底圖的左下角,feather頭尾連接邊緣,所以鑲嵌時要小心,否則容易鑲爆石,當然是視乎實物feather的嚴重性而定。
作者: god151hk    時間: 2013-7-2 11:09 AM

想問下GIA 1149163156, 1ct,   E ,Vs2,3ex,faint.            $70700
         GIA 2126670499, 1.04ct, D,Vs2,3ex,medium blue $68000
邊粒合理d?
作者: yoyoc    時間: 2013-7-2 05:32 PM

請比D意見GIA  1139870253 70ct VS2 VG,E,VG None 這粒石OK嗎?比例算唔算OK呢? 是否腰圍太厚Cut 工方面不是E呢, 價錢如果$23500貴嗎? 謝謝您!
作者: LovebirdDiamon    時間: 2013-7-2 05:48 PM

兩粒都算幾正路的VS2,切割都幾好,而且直徑十分足,好少1.00都有6.5mm,雖然呢個係GIA standard。

第一粒,E VS2,留意底步的FEATHER,會否有反射影像,若無,也沒有問題。
第二粒,D VS2,瑩光反應,MEDIUM BLUE,你睇下粒石矇唔矇,石質若是好,都無問題。側邊粒CRYSTAL應該不太明顯。

如果穩陣, 第一粒好少少
作者: wcs_stephen    時間: 2013-7-3 04:53 PM

請教樓主,Cert#6142568714 (around 45K) & Cert#7152061738  (around 57K), 貴唔貴?我想買心型的RING,有冇乜建議?謝謝!
作者: LovebirdDiamon    時間: 2013-7-5 03:10 AM

你好, 哈哈...其實相差一萬蚊,好難比較
第一粒就色低,因為好多朋友都覺得i 色係睇到好黃,瑩光反應faint都ok,si1 應該唔會十分花的。
第二粒就f si2,si2就要看一下實物,因為心形一般無圓形咁閃,所以要更加睇清楚。
價錢算合理啦~

其實有無得balance 一下,搵g h,再選si1,oversize少少都應該睇下1.2-1.3左右,都唔錯
作者: wcs_stephen    時間: 2013-7-5 09:42 AM

thanks for your comment
作者: trianglefox    時間: 2013-7-5 02:06 PM

請問 0.88 ct  , E 色 , vs2 , 3EX  none  . 要幾多錢度 ?
作者: LovebirdDiamon    時間: 2013-7-6 01:14 AM

呢個SIZE大約4萬左右,但因為是80份的OVERSIZE (極接近0.90),可能會貴少少啊~
作者: liwaiming81    時間: 2013-7-6 01:18 AM

支持