• 瀏覽: 4,339
  • 回覆: 12
可吾可以講下
你地跑步左一段時間後
身體有咩改變到?
有冇瘦左減到肥? 身體有冇好左?
利申 女

引用:
原帖由 麻煩固執的裙子 於 2022-5-6 06:50 發表
可吾可以講下
你地跑步左一段時間後
身體有咩改變到?
利申 女
呢d問題去 知乎app 搜尋會有很多現有既回覆 我有咩想知既智識 都會去搜尋下!

其實個個唔同!我跑左一段時間後........................減唔倒肥,不過好氣左,精神左!

膽固醇啲冧巴靚咗

引用:
原帖由 hamsterman 於 2022-5-7 09:06 發表
膽固醇啲冧巴靚咗
高密度高咗,定低密度低咗?

引用:
原帖由 purplerain70 於 2022-5-7 13:53 發表

高密度高咗,定低密度低咗?
頭兩年變化
HDL 5x -> 9x mmol/L
LDL 11x -> 8x mmol/L

引用:
原帖由 hamsterman 於 2022-5-7 23:44 發表

頭兩年變化
HDL 5x -> 9x mmol/L
LDL 11x -> 8x mmol/L
HDL 9x? 可能有點太高(男性來講)

跑步後覺得心肺功能變好

引用:
原帖由 stonelady 於 2022-5-10 12:09 發表

HDL 9x? 可能有點太高(男性來講)
膽固醇主要驚引致塞血管,所以近年有做埋calcium score。以前冇呢樣嘢check所以冇得比較,但而家個score係零,所以risk應該好低。

引用:
原帖由 hamsterman 於 2022-5-10 20:02 發表

膽固醇主要驚引致塞血管,所以近年有做埋calcium score。以前冇呢樣嘢check所以冇得比較,但而家個score係零,所以risk應該好低。
我見啲研究話 all-cause mortality風險,包括心血管
話HDL較高和較低都一樣較高
不過原因就唔知,無詳細睇

想問 我多數跑完步後先食飯 係咪等於冇跑過?

引用:
原帖由 鼻敏感患者 於 2022-5-19 19:46 發表
想問 我多數跑完步後先食飯 係咪等於冇跑過?
唔係。
用咗300kcal食返300kcal,
好過唔食又乜都唔做,
因為賺咗營養同訓練體能。

引用:
原帖由 麻煩固執的裙子 於 2022-5-6 06:50 發表
可吾可以講下
你地跑步左一段時間後
身體有咩改變到?
利申 女
無便秘

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]