• 瀏覽: 7,716
  • 回覆: 39
  • 追帖: 2
我都覺得減肥容易keep磅難🥹

引用:
原帖由 隨便看看 於 2022-4-29 11:57 發表

為生存,確實可以一日一餐

從健康角度來講,減少餐數或進食時段係好,但唔係越少越好
理想嘅可能係兩餐(或3餐)
一餐好難食到足夠必需營養,再戒埋澱粉就更加難
有啲營養又會競爭、阻礙,減少吸收
24-hour fast,我見啲專家通常建議係一星期大約1-3次,唔係每日

現在無病唔等於健康
身體檢查好少會驗晒維化命、礦物質有無不足/缺乏
不足,有時又無症狀、或未必留意到症狀
...
你喺唔同段落抽啲字出來組成一句,扭曲了我嘅意思
我意思係,食得少已經好難食足營養,再偏食就更難
重點唔係澱粉質

至於有無不足/缺乏,要視乎全日食咗咩個別食物
你講嘅蛋、肉、菜係大類,可為作為大營養參考
至於微量營養素有無缺乏,要以個別(小類)食物去計先知

有項為期12個星期生酮飲食研究,你可以參考
唔等於你都係一樣,每個人唔同
但研究唔係只食一餐
研究對象嘅 鎂、鈣、鐵、磷、鉀intake不足建議攝取量,水溶性維他命太低
血鈣濃度明顯下降,可能因為避開豆類、減少奶製品、高脂飲食等

又例如,你話食1kg蔬菜,dietary fiber係咪真係足夠?
咁要視乎你食咩菜
你講嘅蔬菜average dietary fiber 有3%
我估要包括埋starchy vegetables先有呢個數
Non starchy vegetables 通常較少

引用:
原帖由 隨便看看 於 2022-4-21 18:57 發表

一日三餐是近代的事。

在5000年前的 hunter gatherer 年代,人類有時一日未必食到一餐。

不要將人類最近 200年的飲食模式,視為一定的形態。

我今年57歲,我感覺現在的體能,比起20年前還要強。

我住23樓,每天回家也是行樓梯。
但古代人無現代人咁長命喎

仲有,戒咗煙,自然體能好。

引用:
原帖由 andyyyy 於 2022-4-26 16:10 發表

我實行一日一已經差唔多兩年,係好間中午餐會食少少嘢,但一日一好似對我成效唔太大,我夜晚果餐其實比平時都唔係話食多好多嘢,唔知點解會咁?而家試緊戒澱粉,糖就好少食用,睇下個效果點!請問樓主平時夜晚點食法?
我一日一餐,加早上喝咖啡。短期減得明顯(10 磅),但一食返兩餐又會加返少少。

小心厭食

引用:
原帖由 隨便看看 於 2022-4-21 18:57 發表

一日三餐是近代的事。

在5000年前的 hunter gatherer 年代,人類有時一日未必食到一餐。

不要將人類最近 200年的飲食模式,視為一定的形態。

我今年57歲,我感覺現在的體能,比起20年前還要強。

我住23樓,每天回家也是行樓梯。
我早前都有同樣想法,人類原本就是如森林中的動物一樣,何來每日定時定刻用膳?因此就去搜集一下數據,可以參考一下。
有調查指出近200年以來,全球預期壽命一直持續增長,係18XX年平均人類壽命只有40歲左右,假如屬實。
即是話隨著現時的醫學、科技、生活模式,人類比以前長壽,醫學就當然好大影響,但飲食的影響究竟係正面定反面真係唔肯定。
最終結論,我覺得反而最重要並唔係食幾多餐問題,而係你全日所攝取的營養是否充足。

每日做運動係做咩?

引用:
原帖由 隨便看看 於 2022-4-21 17:39 發表
我在約年半前,同時決定瘦身同戒煙。

當時235磅,最初只用生酮,約2個月,就跌到大約200磅;之後加埋斷食,一日一餐,大約6個月,跌到大約160磅。

但之後平台期左大約 6個月,紋風不動。

我就加埋運動,跌到現在的130磅。

我現在的身體狀況很微妙。

因為 social need 食了過多的精緻碳水 e,g birthday cake,我第二天,我會輕微頭暈。

...
恭喜師姐你簡直係奇蹟

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]