• 瀏覽: 2,511
  • 回覆: 12
三個月前開始做運動減肥(有跑下步同situp個啲) 兩個月都幾順利 瘦得幾快 但到今個月就冇進展 明明都系食一樣既做一樣既 有冇師兄姐知點解? Thanks

應該係平台期 即係你身體避免你減得太快會唔夠能量 keep住過多段時間就會正常返

瓶頸期

引用:
原帖由 panpantong221 於 2022-2-14 16:36 發表
應該係平台期 即係你身體避免你減得太快會唔夠能量 keep住過多段時間就會正常返
正常返即係回復之前體重定繼續減磅?

保持運動量,繼續控制飲食

1)收入接近支出,食量雖然少咗,但因為減咗磅,當做運動時,負重減少,所需要使用的能量亦相應減少,以及身體逐漸適應運動量,即使同一動作,現時只需較少力量己做到,所以減磅速度亦因此逐漸減小
2)原本要減的脂肪減少,但同樣身體因為要支持你運動量的增加,因此肌肉亦相對增加,肌肉重過脂肪的,所以減磅速度向下

一般建議係平台期按返原本運動量 然後飲食方面減少就得 不過我冇減少淨係食supplement避免吸收太多 兩個禮拜就過咗平台期

一開始都試過 之後仲反彈 嚇到我操得更密 又變返正常

瓶頸期

引用:
原帖由 hellomimi201 於 2022-2-15 01:25 PM 發表
一般建議係平台期按返原本運動量 然後飲食方面減少就得 不過我冇減少淨係食supplement避免吸收太多 兩個禮拜就過咗平台期
原來有咁既方法 你食邊隻supplement?

你search 減肥平台期就明 唔明都唔緊要 總之就唔好放棄 

引用:
原帖由 szech7190 於 2022-2-16 12:40 PM 發表

原來有咁既方法 你食邊隻supplement?
修腩素 運動配呢隻唔錯 唔洗特登食勁少搞到又攰又餓

原來又係XXX的廣告帖,真係辛苦晒開新賬號自問自答。
呢隻XXX出晒名冇用,咁辛苦打廣告真嘥氣。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]