• 瀏覽: 3,968
  • 回覆: 12
即係飲食唔係最重要,體質先係

引用:
原帖由 我太強 於 2022-1-10 07:29 AM 發表
瘦人都可以高血壓,高膽固醇,血管閉塞,呢啲都係同飲食有關,所以健康飲食好重要

其實可以每餐吃至飽的,毋須捱餓,問題是要懂得吃。
不加工,不精制,不油炸,不醬料,吃的全是原型,天然食物,你能做到嗎?

中醫將體質分為九型,平和體質嘅人確係冇咁易肥,至於痰濕體質.........
不過唔肥唔代表可以搏命食,好多後天病都係食出嚟嘅!

肥與瘦有時可能關天生體質事,天生較易肥有時控制唔到,咁既情況下肥瘦唔好太介懷,最重要保持個人身體健康,食方面均衡d健康d,煎炸野果d盡量少食,平時盡量食清d但唔需要特登節食,早午晚正餐食齊,反而下午茶,零食,宵夜呢d盡量少食,另外做下簡單運動,懶運動既亦可以多行路一些,旨在保持健康狀態為先,心態上唔需要成日唸住自己肥,咁樣個人輕輕鬆鬆既話體態自然好

引用:
原帖由 我太強 於 2022-1-10 07:29 AM 發表
有人食極吾肥,最弊有人少少飲食不規矩都好快現形,你敢吾敢博?

引用:
原帖由 PENNYPEN 於 2022-1-10 11:26 AM 發表
其實可以每餐吃至飽的,毋須捱餓,問題是要懂得吃。
不加工,不精制,不油炸,不醬料,吃的全是原型,天然食物,你能做到嗎?
我做到

體質本身都受飲食影響

有啲人成日行嚟行去坐唔定,
坐喺度都搞吓呢樣搞吓嗰樣。
有啲人終日攤喺度唔郁,成尊佛咁。
活動量唔同TDEE都唔同。

另外腸道細菌好似有關係,
但呢個理論我唔識。
兩個人就算食exactly一樣嘅嘢,
有多啲好菌嗰個冇咁易肥,甚至冇咁易老。
而決定有幾多好菌,
飲食、運動、基因都係因素。
總之先天係幫你少少,
但無論有冇嗰少少,都要靠後天培養。

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2022-1-19 08:54 PM 發表

我做到
師兄有冇考慮過種菜,更加精益求精?我覺得好適合你。
起馬知道食既菜保證用合格無害肥料,動物吃的是合格無害飼料⋯⋯

用輕斷食加低碳飲食咪食極唔肥

因為天生體質吾吸收但都有d係肥係內面架,我同事外表瘦,但膽固醇高

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]