• 瀏覽: 2,808
  • 回覆: 24
引用:
原帖由 包剪揼港隊 於 2021-7-22 04:16 PM 發表

係咪所有香水都係咁?如果用純天然物料,無酒精又用唔用得?
睇過一本講點樣萃取天然材料嘅書,又麻煩又花時間,大量原材料先萃取得果少少原液,我諗幾百蚊一支長期穩定地供應全世界嘅香水絕對唔會係純天然。或者再簡單d,睇下包裝上嘅成份表就知佢有幾天然😌

熱賣及精選
引用:
原帖由 joururihime 於 2021-7-24 06:50 PM 發表

睇過一本講點樣萃取天然材料嘅書,又麻煩又花時間,大量原材料先萃取得果少少原液,我諗幾百蚊一支長期穩定地供應全世界嘅香水絕對唔會係純天然。或者再簡單d,睇下包裝上嘅成份表就知佢有幾天然😌
我做一個比喻你睇下
你去農場買一杯真牛奶,或者一杯天然豆漿
唔放喺雪櫃,而放喺台面三日會點

香水你唔會放喺雪櫃架,咁點解冇事?

明白未

引用:
原帖由 joururihime 於 2021-7-24 06:50 PM 發表

邊本書,介唔介意介紹返,我有興趣自己整花水果D ,有FD開花店,好多花多出黎

引用:
原帖由 yat69 於 2021-7-24 07:19 PM 發表

我做一個比喻你睇下
你去農場買一杯真牛奶,或者一杯天然豆漿
唔放喺雪櫃,而放喺台面三日會點

香水你唔會放喺雪櫃架,咁點解冇事?

明白未
因為牛奶豆漿唔會有8-90%乙醇喺入面😅

不過你又有d啱,的確有人建議將香水放雪櫃,等入面嘅芳香物質唔會咁快揮發晒。

引用:
原帖由 包剪揼港隊 於 2021-7-26 01:14 PM 發表

邊本書,介唔介意介紹返,我有興趣自己整花水果D ,有FD開花店,好多花多出黎
https://readmoo.com/book/210093948000101

呢本,圖書館有得借,可以睇下啱唔啱用先買。

引用:
原帖由 joururihime 於 2021-7-26 05:52 PM 發表

因為牛奶豆漿唔會有8-90%乙醇喺入面😅

不過你又有d啱,的確有人建議將香水放雪櫃,等入面嘅芳香物質唔會咁快揮發晒。
唔係因為香味走
係因為香水有 preservatives, 
尤其是 methylparaben 同埋 ethylparaben

引用:
原帖由 yat69 於 2021-7-26 11:48 PM 發表

唔係因為香味走
係因為香水有 preservatives, 
尤其是 methylparaben 同埋 ethylparaben
咁又唔係全部香水都係咁嘅。

引用:
原帖由 joururihime 於 2021-7-27 09:19 AM 發表

咁又唔係全部香水都係咁嘅。
你認為邉隻香水冇 ?

引用:
原帖由 yat69 於 2021-7-27 05:59 PM 發表

你認為邉隻香水冇 ?
人哋大品牌無list出嚟嘅話我唔敢話有喇,不過仲有一d標榜無添加嘅小品牌嘅。

引用:
原帖由 joururihime 於 2021-7-28 02:54 PM 發表

人哋大品牌無list出嚟嘅話我唔敢話有喇,不過仲有一d標榜無添加嘅小品牌嘅。
你認為邉隻冇既,買一樽黎,我同你攞去驗
如果有,化驗費你岀,你請我去港陸或者香格里拉自助餐
如果有,反之

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]