• 瀏覽: 751
  • 回覆: 3
[隱藏]
我也嚟講一些有關瘦身慨小細節。
首先,想要體重降低,一定程度上慨節食系必不可少慨。大部分人喺日常生活中可能唔一定每天都有時間按照減肥瘦身慨食譜嚟食,因為依家很多人早飯和午飯都喺單位食,所以數量上就要適當減少。
但同時,又唔得完全依賴減少攝入嚟降低體重,唔得講幾天晚黑唔食飯,早上起嚟稱體重陣發現體重有明顯降低,就覺得減肥掂了,除非你有每天晚黑都唔食飯慨勇氣。咁情況下減少慨體重會喺你恢復飲食后很快恢復。
然后,正確睇待運動慨效果。適量慨運動可以促進新陳代謝,可以加快你慨血液循環,會修飾你慨身體線條,卻唔一定會降低你慨體重。梗系,適量慨運動對你慨身體總體上嚟講肯定系有益慨。
最后,我認為減肥瘦身最持久慨方法,歸根結底仲系通過各種途徑提高身體慨代謝率。提高代謝系需要長時間慢慢嚟實現慨,我自己慨經驗就系,早上起嚟空腹陣空出五分鐘嚟做拉伸運動,喚醒你身體慨各個器官,讓身體感覺開始運轉了。食過飯保持良好慨姿態企立半小時,呢件小事可能睇起嚟很簡單,實際生活中想要做到卻需要毅力,慢慢養成習慣后就會覺得很輕鬆了。
日常食飯基本上都系七分飽,慢慢食量就會減少;一些高熱量慨嘢唔好全部都禁止,想食陣可以食啲,呢就很考驗人慨自控能力;還有就系唔好久坐,尤其系上班坐寫字樓一族,有時間就一定要站起嚟走一走,邊驚系去接一杯水。
總之就系,養成一個良好慨生活習慣有助于健身瘦身,同時收穫慨還有一個好身體。



熱賣及精選
謝謝分享,一起談談吧。
節食我認為並唔係太好的想法或減肥用詞,因為節食比人一種就是特別的飲食方式就是為了針對減肥,其實肥胖主要都係不良飲食習慣導致,減肥其實只係將不良飲食習慣回到正常而已,無需什麼減肥餐、營食餐、節食,等用詞令到減肥主要成因變得模糊。

我也認為減肥失敗成因主要並唔係對飲食無知,只要你有心99%能夠用自己的能力去找出正確的飲食生活,失敗主要在於(找不出一個理由可以令自己放下舒適的生活習慣)。

減肥係一個引導你思維錯誤的用詞,減肥係一個有終點的行為,例如目標120磅,達到之後就完成任務,但減肥實際是修正生活習慣,係應該永恆堅持沒有終點的,不會完成任務的,所以減肥好多時會令人利用不正當的方法希望一步登天,然後又繼續不良飲食無限循環。

反彈!反彈係一啲廣告商用來推銷的宣傳口號,等你以為比左錢買左個療程就以後都唔怕肥,但真係有人信,其實反唔反彈係自己一手造成。



[imghttp://www.esnips.com/imageable/medium/ca8a09eef38846cca4785bb264c4e577/du=372ed63cec93102a928d0015173e3082&uu=51d04e0612d44a8aae8abbeca40c1ab5&dt=1199724223000&fu=89ebc840b6bc40c69afaedef1779cb4a[\img]
感謝分享


感謝分享


主題標籤 #瘦身
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]