• 瀏覽: 1,139
  • 回覆: 9
今日去左商場揀石, 眼花撩亂, 想問下意見, 目標係一卡, 職員唔俾我記低GIA numbers, 所以無圖, 純粹想問下性價比, 邊粒抵買:
(A) 1.01ct + 0.14ct, I, VS2, 3Ex, None, $50758 送6000 現金券
(B) 1.01ct, K, VS2, 3Ex, Medium Blue, $40890 送5000 現金券
(C) 1.00ct, J, VS2, 2EX+1VG, none, $53280
(D) 1.04ct, K, SI2, 3EX, none, $40410
(E) 1.01ct, K, VVS2, 3EX, none, $53890
(F) 1.01ct, J, SI1, 3Ex, none, $48288
(G) 1.01ct, J, VS1, 3Ex, none, $47600

感謝指教!!

熱賣及精選
引用:
原帖由 hing123 於 2021-5-18 01:25 AM 發表

今日去左商場揀石, 眼花撩亂, 想問下意見, 目標係一卡, 職員唔俾我記低GIA numbers, 所以無圖, 純粹想問下性價比, 邊粒抵買:
(A) 1.01ct + 0.14ct, I, VS2, 3Ex, None, $50758 送6000 現金券
(B) 1.01ct, K, VS2, 3Ex, Medium Blue, $40890 送5000 現金券
(C) 1.00ct,  ...
睇你資料似大店囉!無理由唔允許攞GIA號碼囉,第1次聽見有這情況。

整體來說大多4C配合有問題,而且過貴,真係唔無信乜乜現金券,有好多魔鬼條款,例如好多減價貨用現金券必須計回原價,又或者唔可以買金,還有大店買鑽石一定貴因為租貴,現在啲人上樓上店買。

無GIA No.好難俾意見, 呢D石屬於低色, 感覺貴左D. 真係要睇CUT, 同埋瑕疵圖先至可以俾初步意見.  

係呀, (A & B) 六X, (C & D) 周X 生, (E) 謝XX, (F & G) X至尊, 其實間間都有俾GIA 証書我睇, 但我去周大X, 我嘗試用手機抄底GIA number 時, 職員叫停左我, 我都好奇, 消費者應該有權拎GIA number 返去上網check....... 我以為係行規, 所以其餘都無再間, 淨係即場睇

引用:
原帖由 hing123 於 2021-5-19 05:41 PM 發表

係呀, (A & B) 六X, (C & D) 周X 生, (E) 謝XX, (F & G) X至尊, 其實間間都有俾GIA 証書我睇, 但我去周大X, 我嘗試用手機抄底GIA number 時, 職員叫停左我, 我都好奇, 消費者應該有權拎GIA number 返去上網check....... 我以為係行規, 所以其餘都無再間, 淨係即場睇
大店多數唔會講解証書內容,只會講邊個款式靚啲,問多幾句都唔識答。

引用:
原帖由 bobojit 於 2021-5-19 09:51 PM 發表

大店多數唔會講解証書內容,只會講邊個款式靚啲,問多幾句都唔識答。
我今日再去睇(G)果粒,靜雞雞抄低左個GIA number: 1319265150, 請問可唔可以幫手俾啲意見?謝謝!

引用:
原帖由 hing123 於 2021-5-22 04:28 PM 發表

我今日再去睇(G)果粒,靜雞雞抄低左個GIA number: 1319265150, 請問可唔可以幫手俾啲意見?謝謝!
4c配合有問題,色太低好黃會影響通透度,另外vs1好高淨度要高要求,有Natural天然面囉頗大。

Natural天然面,意思是粒石已經打磨仍然保留原石的岩岩巉巉表面,如果石面有 Natural天然面,我就接受唔到,如果石底而且少的話就可以考慮囉!

引用:
原帖由 bobojit 於 2021-5-23 12:05 AM 發表

4c配合有問題,色太低好黃會影響通透度,另外vs1好高淨度要高要求,有Natural天然面囉頗大。

Natural天然面,意思是粒石已經打磨仍然保留原石的岩岩巉巉表面,如果石面有 Natural天然面,我就接受唔到,如果石底而且少的話就可以考慮囉!
Budget 有限,又想堅持1卡,3EX, 唯有揀低色.

引用:
原帖由 hing123 於 2021-5-19 05:41 PM 發表

選周生x啦,啲石靚的!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]