• 瀏覽: 4,381
  • 回覆: 43
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2021-4-6 03:05 PM 發表

其實都係要計熱量
每餐都計熱量,唔得儘興,好無 fun。

只要下餐可以食少 d ,balance 番條數,就 ok !

熱賣及精選
引用:
原帖由 隨便看看 於 2021-4-7 10:50 發表

食肉會滯,食碳水亦會滯。

食肉的滯,可延到下一餐。

但食碳水的滯,就好快 over ,好難延到下一餐。
咁個個人唔同啦。
碳水我淨係試過食糯米食到飽飽滯滯,
即係下一餐都冇胃口食。
燒嘢食就試過食肉食少少就滯,
而且好快又肚餓。
但無論點,飽滯都係唔舒服。
我唔會認為滯到下餐食唔落,
就即係可以食少一餐,
攝取少啲而覺得咁樣好健康。

回覆 引用 TOP

好靚

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 隨便看看 於 2021-4-7 10:55 AM 發表

每餐都計熱量,唔得儘興,好無 fun。

只要下餐可以食少 d ,balance 番條數,就 ok !
一早計好晒

然後每日食相同嘅野

唔使煩

熄燈,鎖門,爆大鑊
中午食肉唔食主食,夜晚少食嘢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2021-4-7 08:14 PM 發表

一早計好晒

然後每日食相同嘅野

唔使煩
每日每日食相同嘅野 <----

1.  悶。

2. 營養不良。

引用:
原帖由 隨便看看 於 2021-4-8 01:58 PM 發表

每日每日食相同嘅野 <----

1.  悶。

2. 營養不良。
悶即是心理質素唔夠

我唔覺得悶

至於營養,餐單係你自己設計,你砌夠啲營養咪得

熄燈,鎖門,爆大鑊
引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2021-4-8 07:52 PM 發表

悶即是心理質素唔夠

我唔覺得悶

想要達到目標係要付出架啦
日日食同一樣幾好食都食厭啦
佩服d健美運動員

引用:
原帖由 spike 於 2021-4-8 22:14 發表

想要達到目標係要付出架啦
日日食同一樣幾好食都食厭啦
佩服d健美運動員
健美運動員都唔會日日食同樣嘅嘢。
而且佢哋cut同bulk都唔同diet,
又有分on season同off season,
又有cheat meal。
人哋一樣有社交,一樣有時食多咗,
但會係事前事後減返。
唔係同一個餐食一世,
亦唔會同朋友聚會呢樣唔食嗰樣唔食自己帶飯盒。

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2021-4-8 07:52 PM 發表

悶即是心理質素唔夠

我唔覺得悶

。悶即是心理質素唔夠

我唔覺得悶

至於營養,餐單係你自己設計,你砌夠啲營養咪得 <-----

我說的營養係 minerals 及 vitamin etc.

要肯定日日食的一模一樣的餐單,營養是足夠,我豈非要好麻煩地查營養表,好麻煩 wor。

我現在每日一定食一斤蔬食,但食的菜種,刻意每天不同,大約 10天才重覆,因為我想 balance 地吸收minerals 及 vitamin.

理論上,我雖然可以一天食 10種不同蔬菜,每樣 1 至 2 兩,但我嫌麻煩。

引用:
原帖由 隨便看看 於 2021-4-9 13:07 發表

。悶即是心理質素唔夠

我唔覺得悶

我說的營養係 minerals 及 vitamin etc.

要肯定日日食的一模一樣的餐單,營養是足夠,我豈非要好麻煩地查營養表,好麻煩 wor。

我現在每日一定食一斤蔬食,但食的菜種,刻意每天不同,大約 10天才重覆,因為我想 balance 地吸收minerals 及 ...
同見樣樣食吓先balanced。
同埋萬一有其中某啲食物後來先被發現當中有唔妥當/唔適合自己嘅成份、或受污染,都唔會影響好大,因為diversified咗,唔係日日食。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 purplerain70 於 2021-4-9 12:06 AM 發表

健美運動員都唔會日日食同樣嘅嘢。
而且佢哋cut同bulk都唔同diet,
又有分on season同off season,
又有cheat meal。
人哋一樣有社交,一樣有時食多咗,
但會係事前事後減返。
唔係同一個餐食一世,
亦唔會同朋友聚會呢樣唔食嗰樣唔食自己帶飯盒。
社交只係藉口

或者你識嗰啲人都係無乜心理質素

我係唔需要cheat meal的

熄燈,鎖門,爆大鑊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 隨便看看 於 2021-4-9 01:07 PM 發表

。悶即是心理質素唔夠

我唔覺得悶

我現在每日一定食一斤蔬食,但食的菜種,刻意每天不同,大約 10天才重覆,因為我想 balance 地吸收minerals 及 ...
可能我寫得唔夠貼切

你講嘅問題我有考慮

所謂每日食相同,我只係設定食物大類

例如肉類,我發覺無論咩肉,雞好魚好牛好,per 100g熱量其實大致差不多

於是我其實係每日一磅肉,一斤菜,一磅水果,一隻手掌份量雜果仁

總之每日食嘅就係咁嘅比例,自由配搭,唔食多,亦唔食少

熄燈,鎖門,爆大鑊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小志仔 於 2021-4-1 03:13 PM 發表

有好多歷史悠久錯誤的信息,深入民心

好多好多人的常識都認為減肥不要吃肉
吃蛋不要食蛋黃⋯⋯
嘗試去修正他們的想法絕不容易,
他們會覺得係你自己唔識野
同意,不是以營補營的
吃肉不會吃肥人,蛋黃是好東西,一定要吃
吃肥人的是醣,減少粥粉麵飯,甜品,等等...

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]