• 瀏覽: 4,392
  • 回覆: 44
  • 追帖: 1
$8000

H color + SI2 wor

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 xilef12 於 2020-10-27 04:15 PM 發表

知道喔!因為我覺得一般嘅鑽石,投資價值很低,所以唔想花太多錢係鑽石上。。其實粒鑽石都有H colour 同 3ex non, 係衰在si2..如果要vs2,要加多2,3萬
筆直有限, 為何唔買其他形狀??一定要圓形??

你既要求都係高色乾淨足2卡之嘛...

唔買圓石無咁易同人地有比較,,

引用:
原帖由 『魂』 於 2020-10-27 09:18 PM 發表

筆直有限, 為何唔買其他形狀??一定要圓形??

你既要求都係高色乾淨足2卡之嘛...

唔買圓石無咁易同人地有比較,,
我無諗過其他形狀喔~因為婚介我就諗起圓形。。😄

引用:
原帖由 xilef12 於 2020-10-27 09:52 PM 發表

我無諗過其他形狀喔~因為婚介我就諗起圓形。。😄
上面師兄的是好建議,婚戒唔一定要圓石。Lady Gaga 的是心形,Angelababy 的是梨形,每卡價錢比圓石平,但都要留意質素,特別是黑影(bowtie effect)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xilef12 於 2020-10-27 09:01 AM 發表

師兄,如果根據這張圖和證書睇,請問問題嚴重嗎?這si2在這個預算內價錢算是合理嗎?謝謝!
Si 2貨。。不只是睇cert /睇相甘簡單。

拍尼種片,只系睇到淨度,但系睇5到火頭/其他問題。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xilef12 於 2020-10-27 09:01 AM 發表

師兄,如果根據這張圖和證書睇,請問問題嚴重嗎?這si2在這個預算內價錢算是合理嗎?謝謝!
你咁樣放圖其實無意思的,我不是神仙唔可以用千里眼睇粒石的裂紋囉!你好固執,這粒羽毛裂在邊位型成虛線位,這種情況好容易受撞擊崩口,還有大石來說太低淨度,另外比例係嚴重有問題,有損閃和火,多次同你講放棄啦!

引用:
原帖由 bobojit 於 2020-10-28 03:24 PM 發表

你咁樣放圖其實無意思的,我不是神仙唔可以用千里眼睇粒石的裂紋囉!你好固執,這粒羽毛裂在邊位型成虛線位,這種情況好容易受撞擊崩口,還有大石來說太低淨度,另外比例係嚴重有問題,有損閃和火,多次同你講放棄啦!11759788
多謝師兄指點!😁😁🙏🙏

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bobojit 於 2020-10-28 03:24 PM 發表

你咁樣放圖其實無意思的,我不是神仙唔可以用千里眼睇粒石的裂紋囉!你好固執,這粒羽毛裂在邊位型成虛線位,這種情況好容易受撞擊崩口,還有大石來說太低淨度,另外比例係嚴重有問題,有損閃和火,多次同你講放棄啦!11759788
師兄,有個問題想問,如果cutting 已經是excellent,比例唔係已經ok咩?還是cutting 和比例是兩樣野。。。

回覆 引用 TOP

EX是基本功,比例是細緻啲,你當二樣啦!睇証書都係分兩部分內容睇。
EX範圍好大,要依賴比例分靚唔靚。
@xilef12

回覆 引用 TOP

捨得拎十幾萬出嚟買,畀多二三萬買隻VS2 架啦。我愛人當年都係唔識野,買咗隻枱面大嘅一卡,貪佢睇落去似卡半 枱面大,比例差,影響折射,係絕對會影響火彩架。好在我粒係VS1,無對比下,的確睇落好大好靚。你粒仲係SI2, 仲要二卡,博唔過。

仲有呀,邊個話求婚戒指一定係圓形!兩卡嘅話cushion & Radiant 仲靚!! 如果當年有得俾我揀,我唔會揀圓形囉。

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xilef12 於 2020-10-26 01:53 PM 發表

Thanks Bro, 而家最後傾到$123,000...心大心細...睇左咁多粒,佢雖然是si2,但放大後內含物仲好似少過其他款式嘅si1同vs2咁...有隻H vs2, 整體好乾淨,但惟獨是台面位置有明顯cloud...所以感覺上仲差過隻si2咁
就係因為裂嚴重才會評為si2,vs2,SI1當然會有黑點同雲狀物,不過你自己覺得Si2更好就真係冇言,學樓上師兄話齋鋤吓價11萬內可以接受玩下!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]