• 瀏覽: 3,244
  • 回覆: 10
  • 追帖: 1
我阿媽本身血糖有少少偏高,算係糖尿病前期,不過佢唔係好肯戒口,一路覺得只係前期,又有藥食就唔係好擔心,直到見到有篇文話糖尿會增加感染肺炎同加重感染後既病情,香港肺炎死亡病例入面,好大部分患者都有糖尿病,佢先開始識驚....

點都好, 宜加肯戒口, 肯乖乖地食藥控制住血糖就好啦, 好多人都係針唔拮到肉唔識痛

回覆 引用 TOP

我老豆都係糖尿病前期
除左戒口 仲有咩方法可以幫佢控制住血糖?
講到咁我都有少少驚自己係高危人士

血糖高要好好控制,容易有並發症

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 盡頭了 於 2020-9-22 09:52 AM 發表

我老豆都係糖尿病前期
醫生會開甲福明比佢控制住血糖既,平時注意唔好食咁多澱粉,同做下運動咁,如果你擔心好似有d網可以做糖尿評估

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 盡頭了 於 2020-9-22 09:52 AM 發表

我老豆都係糖尿病前期
我之前都擔心 所以響哩個網有做過評估
你驚的話 都可以試下
https://www.stopdiabetes.hk/prediabetes-risk-calculator/

引用:
原帖由 可愛的妹頭 於 2020-9-21 12:27 PM 發表

我阿媽本身血糖有少少偏高,算係糖尿病前期,不過佢唔係好肯戒口,一路覺得只係前期,又有藥食就唔係好擔心,直到見到有篇文話糖尿會增加感染肺炎同加重感染後既病情,香港肺炎死亡病例入面,好大部分患者都有糖尿病,佢先開始識驚.... ...
要戒口定時食藥

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Joida 於 2020-9-24 06:33 PM 發表

我之前都擔心 所以響哩個網有做過評估
你驚的話 都可以試下
https://www.stopdiabetes.hk/prediabetes-risk-calculator/
呢個表都幾好用呀~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 可愛的妹頭 於 2020-9-21 12:27 PM 發表

我阿媽本身血糖有少少偏高,算係糖尿病前期,不過佢唔係好肯戒口,一路覺得只係前期,又有藥食就唔係好擔心,直到見到有篇文話糖尿會增加感染肺炎同加重感染後既病情,香港肺炎死亡病例入面,好大部分患者都有糖尿病,佢先開始識驚.... ...
後天(二型)糖尿病是有機會逆轉,一定要戒口,少吃糖和粥粉麵飯,零食,運動,減少壓力。多在家吃飯,外食無法控制糖攝取

回覆 引用 TOP

謝絕甜的飲料,多喝白開水。我喝奶茶咖啡檸茶不放糖,可樂,果汁,已經有10年沒有喝了

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]