• 瀏覽: 51,783
  • 回覆: 220
  • 追帖: 5
提示: 違規內容已被屏蔽
熱賣及精選
引用:
原帖由 fman123 於 2020-2-14 01:30 PM 發表

我都想知家長在想甚麼,退學目的是為甚麽,現在所有幼稚園都是政府交學費,只有私辦的才要交,但是都是每月計交,咁有乜原因要退學,當退左學咁日後又如何處理,呢班家長既行為真另人費解! ...
可能 你沒有小朋友唔知,現在試講學前班即是N班,第一政府完全沒有資助全部要家長俾錢
無論你嗰間係什麼幼稚園都係要全數家長俾錢
唔一定強制要讀,但現在情況沒有得返學但也要照交學費,你要退學也要提早一個月通知不是話走就走

引用:
原帖由 ipofans 於 2020-2-16 08:01 PM 發表

可能 你沒有小朋友唔知,現在試講學前班即是N班,第一政府完全沒有資助全部要家長俾錢
無論你嗰間係什麼幼稚園都係要全數家長俾錢
唔一定強制要讀,但現在情況沒有得返學但也要照交學費,你要退學也要提早一個月通知不是話走就走 ...
有小朋友大哂? 唔比人講野?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 那些年的遺缺 於 2020-2-16 02:57 PM 發表

最慘係中六個班 佢地要考大學,DSE對一個人有好大影響,考得衰就係咁先
全體考生受影響, 拉curve, 你考過試未?

回覆 引用 TOP

咁啲黃師食咩呀, 使唔使整個遊行抗議退學潮

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 JJJtai 於 2020-2-14 08:58 PM 發表

我知有d係6千幾學費一個月,3-6個月學費加埋白俾$20,000到$40,000,俾得起都唔會想咁俾掛。
我個仔果間N班萬一蚊學費一個月, 學校肯停4月份學費,所以先無退學

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Cam@adian 於 2020-2-14 10:15 AM 發表

法例好似冇講一定要幼稚園畢業才可上小學,有冇ching 可以查到?
係,學前教育不是必須上的,
入學令(強迫教育)只是由小一至中三,
在下也只讀六個月幼稚園.....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 win^_^ 於 2020-2-14 12:50 PM 發表

典型港畜縮骨算爆做法。
有錢生仔無錢交學費。
有錢買口罩炒賣,無錢
買口罩自用
你係真蠢唔係扮 宜家係無得返學但要交學費 唔係無錢返學而退學,請問你電話plan交左錢但上唔到網,打唔到電話係咪照比錢?炒口罩但無錢係咩思想?咁炒完d錢去左邊?炒完都無錢就唔叫炒啦

回覆 引用 TOP

又唔見之前大學話退學退

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Cam@adian 於 2020-2-14 10:15 AM 發表

法例好似冇講一定要幼稚園畢業才可上小學,有冇ching 可以查到?
就算吾讀幼稚園都可以

回覆 引用 TOP

萬元學費嗰D最惨,想退都唔敢

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]