註冊 登入

已婚的你們 , 有冇後悔到結婚 ?

已婚的你們 , 有冇後悔到結婚 ? E-mail 此主題給朋友

已婚的你們 , 有冇後悔到同現在的老公/老婆結婚 ? 如果而家有得比你選擇多一次 , 仲會唔會想結婚 ??

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 246

1. 會想結婚 我好愛現在的另一半

64 (26.02%)

2. 會想結婚 但唔會想同現在的另一半結

84 (34.15%)

3. 唔會再想結婚

98 (39.84%)

引用:
原帖由 SZ11 於 2019-2-5 10:19 AM 發表

我而家咪就係咁情況,結咗十幾年婚。話繼續一齊,就好似只剩低責任,同個親人/生活伴侶一齊,但餘生都唔會有愛情感覺。話離婚,無拉拉離婚又硬係好似唔知點咁,而且雖然無愛情,但一齊生活咗咁耐,始終唔捨得。

兩難,食之無味 棄之可惜 ...
可能女人都係覺得對方唔算賤人(顧家孝順錫仔女返工勤力等⋯),不過女人眼中咪係一隻牛,不過未係蠻牛

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lifeislikemusic 於 2019-2-15 01:55 PM 發表

睇完留言,感覺部分人將婚後生活睇到好負面,但點解身邊好多人(男女都有)都鼓勵人快d結婚,咩玩法?
慣左
一向社會慣左喜慶場合d長輩叫人「快d拉埋天窗」、「收埋會年利是咋」、「出年派利是喇」⋯
之後你on 居居照做又擺酒俾人恭喜,不斷循環
其實只係傳統中國人嘅傳宗接代生活方式之下大家都咁做:要笑住同人講呢d對白,咁樣先開心有氣氛,係配合個場合場境下要你咁講,就好似片場內演員一樣。其實場內有好多觀眾只不過冇鏡頭(其實都有-電話))

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 白色黑羊仔 於 2019-2-12 01:47 PM 發表

後悔到爆炸,一個人自由自在, 嫁個窮過自己,旅行要等對方草夠錢先,想生仔都冇得你諗, 更家唔好話家用。 可能你會問點解當初會揀呢個人, 因為唔夠港女, 覺得拜金唔岩。 唉, 貧賤夫妻百事哀,悔不當初! ...
同意
所以我都冇怪過以前逐漸疏遠我之後分手嗰d女朋友
起碼知道一齊冇幸福所以和平分手
佢哋都比較成熟,玩完知道冇將來都唔浪費時間
其實窮男仔由讀大學開始識唔同階層d女仔就會係咁(大學係來自全港各區的人當中當然中產區佔多,不似中學都是校網內的窮同學,差的學校同學亦更窮因為家長要忙搵食搞唔到功課選校),
出來社會階級更甚,住邊區、駕咩車,個女仔看在眼裡⋯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 全職廢青 於 2019-1-17 09:32 PM 發表

已婚的你們 , 有冇後悔到同現在的老公/老婆結婚 ? 如果而家有得比你選擇多一次 , 仲會唔會想結婚 ??
後悔到極

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 全職廢青 於 2019-1-17 09:32 PM 發表

婚後生活要美滿其實好簡單:只要老婆滿足到老公性慾,老公就一定愛老婆。

回覆 引用 TOP

未曾後悔,是今生決定

http://hk.racing.nextmedia.com/images/apple-photos/racing/20090623/large/23rg1p.jpg

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。