註冊 登入

8年好賓通知我話隨時退休

引用:
原帖由 montejo 於 2019-2-8 06:58 PM 發表

同意,我朋友奶過,上法庭個官話我朋友不跟法例,不信他,要畀過。就算勞工處都話你畀錯無跟法例
而且每兩年畀,係計錯,即使工人唔屈你,都話你計錯,因為長服以最後合約人工做基數的 2/3 x 年資。 ...
我明白「長服是最後的薪金乘以年資」,所以我才keep 住頭 4年的年資 for 最後埋單。

及可否講多少少,最後法庭是要求僱主俾長服差額?還是重新俾個一筆?

我就是怕 我自己鑽牛角尖,故大胆攞出來討論🙇🏻

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 KK_CHAU 於 2019-2-8 07:04 PM 發表

我明白「長服是最後的薪金乘以年資」,所以我才keep 住頭 4年的年資 for 最後埋單。

及可否講多少少,最後法庭是要求僱主俾長服差額?還是重新俾個一筆? ...
全數,個官唔信我朋友咁好死。
師主,工人有信用就唔叫屈啦!係你到打工,乜都 ok,人走啦,無賓主關係啦!

謝謝提醒!咁真是再諗諗了

引用:
原帖由 KK_CHAU 於 2019-2-8 07:14 PM 發表

謝謝提醒!咁真是再諗諗了
工人不一定是衰,但防人之心不可無,而且佢地出面識咩朋友我們不知,好多時畀朋友教壞咗!
如果佢係好,你又不介意畀長服,同佢講清楚叫佢勞力工作,將來就算佢辭職,你都會留筆錢畀佢

引用:
原帖由 montejo 於 2019-2-8 07:48 PM 發表

工人不一定是衰,但防人之心不可無,而且佢地出面識咩朋友我們不知,好多時畀朋友教壞咗!
如果佢係好,你又不介意畀長服,同佢講清楚叫佢勞力工作,將來就算佢辭職,你都會留筆錢畀佢 ...
就是這個矛盾位,我才想分期俾長服,而不想工人亂諗其他。

試想想:當工人做了十年,她搏炒而成功,就會額外有(10+1)個月薪金,足夠返鄉買樓、做生意。
將心比己,我做打工仔都會計這條數,如果那份長服夠我用埋下半世,咁一定搏炒

引用:
原帖由 貓奴二世 於 2018-12-22 01:57 PM 發表

我知道法例呀!做到8年,比長服係我覺得比得值嘅,只係諗比多少少,心大心細
咁你打算畀多幾多。其實你畀多一兩千,佢哋已經好開心。咁好來好去,咪幾好囉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 KK_CHAU 於 2019-2-8 08:06 PM 發表

就是這個矛盾位,我才想分期俾長服,而不想工人亂諗其他。

試想想:當工人做了十年,她搏炒而成功,就會額外有(10+1)個月薪金,足夠返鄉買樓、做生意。
將心比己,我做打工仔都會計這條數,如果那份長服夠我用埋下半世,咁一定搏炒 ...
咁又未必嘅,我都見過做十幾廿年不變的。你同佢講清楚先,或者會係一個 incentive 。其實工人對法例好清楚,佢地知長服都唔易攞!

如果博炒,你就要出下警告信,呢啲將來好有用,因為法庭會睇呢啲嘢!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 KK_CHAU 於 2019-2-8 06:54 PM 發表

謝謝提醒!
就算我寫明、她簽收,都不能當作「長服」?
至於去到最後各散東西,我計足差價 連毛帶利俾番工人,都會被工人告?
你唔信即管試吓。上到法庭睇吓個官點判囉!君子不立危牆之下呀!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 montejo 於 2019-2-8 07:09 PM 發表

全數,個官唔信我朋友咁好死。
師主,工人有信用就唔叫屈啦!係你到打工,乜都 ok,人走啦,無賓主關係啦!
非我族類,其心必異。真係唔好咁蝕,跟返勞工法例啦。

回覆 引用 TOP

40 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。