註冊 登入

當醫院問做唔做急救.....

本主題由 brianso198 於 2018-11-20 07:53 AM 移動
這個決定真的好難好難,我家人是在住院期間半夜時突然昏迷,醫生照程序是會直接急救,
當我們趕到時,他已經插了喉,我當場眼淚就流下來了,
那個畫面實在太心痛了,看著他已經陷入昏迷沒有意識(前一天還算精神的),心中的感覺實在無法言喻。
住ICU一段時間,看著他的情況愈來愈差,醫生用盡了方法,還是無法救回他...
到最後一次的強心針後,醫生建議我們不要再增加他的痛苦了
就讓這支針的藥效慢慢退後,讓他慢慢的走....
就這樣,我們陪了他最後一天,醫生幫他打了一些止痛,讓他安詳的離開
因為事情很突然,我們一時之間真的無法接受,我們一直等著他出院回家
真的沒有料到會是這樣的結果,
所以很明白樓主的心情,親人的離逝情感是二難。
我們都要堅強才是,大家一起加油!

回覆 引用 TOP

我爸爸多年前肺炎入住政府醫院,開始要插喉喂食,插喉其實係好痛的,之後肺炎復發,另外要用呼吸機,全無返應,冇得救了,個多星期後跟隨醫生建議拔去全部喉管,等佢安然離去

人生從痛苦開始,可幸經歷從不平凡,但願生命中能有一點歡笑,餘下生命能與意中人一齊渡過。

回覆 引用 TOP

死得舒服好重要

回覆 引用 TOP

對不起,
我不是想在你的傷口灑鹽,但我真不知可以在什麼位置傾訴,我想借個位置!如果令人難過我可以刪除!

我爸爸今年75歲,有嚴重慢阻,大約15-20年前開始肺,氣管有問題,之後戒煙,約10年前開始要用氧療,果時開始我好後悔,點解無事時,無帶過佢去旅行,之後要用制氧機生活,但仍然算健康,又過了三,兩年,大概6,7年前,我果時做零售,我媽打比我,話佢地同朋友享我公司附近行街,頂吾順,肺阻病發氣促,餐廳借左張椅享街比佢坐,我吾知個嚴重性,以為好似平時咁,休息陣無野,結果佢地返左去屋企,我返左公司,過兩三個鐘,支持吾住先入急症,原來爆肺,情況好差,之後果一年出出入入醫院,加埋起碼有半年以上享醫院過!有兩,三次,醫生問做吾做急救,睇住插晒喉咁,個心好痛,果次之後身體就差左好多。
是我做錯了,如果當初吾係我吾理佢,去早d入院,可能身體無差得咁快!吾會咁受苦!

一年後情況穩定左,
身體差,體重下降,行吾到幾步,坐輪椅出入,24小時吸氧,但總算吾駛成日入院
Keep住幾年,每年入一,兩次院咁。

斷斷續續
又過了幾年

今年,臨年尾天氣好反覆,
病發+肺炎
我睇住佢,送院
攪左好耐先上到車,落車又攪好耐,一郁氧含量就勁跌,急救室打針,攪左好耐先轉到院!
長期病,真係有瘦弱得好利害,住左兩個星期,出院,天真諗住可以好似呢幾年咁!
原來吾得!
上個星期又入院,但因為病房有d問題,三日就出左院, 依家享屋企,情況都係吾好,我地都吾知點好!
好驚再差落去

希望回暖,有好轉

但實情係呢d病每次病發都會再差,好虛弱

睇見佢一d肉都無
兩隻手都係新舊,插喉,抽血,的窿,瘀傷!

好驚今年好難過去!

同一時間阿公又病重,心臟好弱,我阿e, 又打定輸數,我怕我阿媽又要照顧阿爸,支持吾住!

回覆 引用 TOP

64 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。