註冊 登入

有無人有個衰老豆好憎佢?

引用:
原帖由 bblove9394 於 2018-11-7 10:09 PM 發表

事出必有因,你岩吾岩聽都好啦,你爸吾理你同你媽梗係有原因,你同你哥無可能差別甘大,可能你爸知道d野先會甘,驗驗DNA可能有答案
你啲道德價值觀耳有問題,記住同你父母仔女驗下DNA先,千其吾好養錯人,或者會孤獨終老吾洗驗,仲慳啲

引用:
原帖由 假如活潑的烈女 於 2018-11-11 05:00 PM 發表

你啲道德價值觀耳有問題,記住同你父母仔女驗下DNA先,千其吾好養錯人,或者會孤獨終老吾洗驗,仲慳啲
人地養左你甘耐,算吧啦,哈哈
更何況都吾知你係咪xx既
錫[自已]個仔同孫好正常架wo~
幾十歲人學人吾抵得😂😂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 men9999 於 2018-11-7 08:57 PM 發表

我老豆應該係我識人中最衰的老豆 我出世後就俾我祖母養 一分錢都冇出過 到我7歲佢同我媽離婚搬來同我和祖母住 同係一分錢家用冇俾過 好彩祖母捱到我16歲出來做野 跟住就因為老人痴呆入咗老人院 到咗我18歲 我祖母死咗 層樓歸佢 佢就要我個個月俾家用佢 唔係要我搬 到我自己搬出來後 就冇再搵佢啦 ...
佢返去係想承繼間屋。
以後日子要好好愛惜自己,活得精彩

You are the artist of your own life, make it beautiful.
生活,就是創造自己的故事。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 luckystars 於 2018-11-9 12:20 PM 發表

人生在世上, 身心健康都好重好
想保住心理同精神健康, 你都要考慮自保
遠離毒害自己身心嘅屋企人

其實厡諒別人好易
但吾代表要不停被傷害也要啞忍囉~
講得好

You are the artist of your own life, make it beautiful.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 假如活潑的烈女 於 2018-11-10 12:13 PM 發表

我媽係佢手上,無辦法脫離到。。。
父母的感情關係無得改變,如果你媽媽係傳統人,點都會選擇忍而唔想離婚。

如果你想要平衡家人的關係,其實好難實現,就好似你爸選擇養你哥個仔一般,是否應該、是否值得,都係你爸的選擇,同佢講道理,肯聽都唔會有今日。

睇返你手上有咩選擇,選最好的去做。依家睇你的原生家庭不能改變好多,但放眼望將來吧!你將來的生活藍圖可以有你媽媽嘛!

會唔會保護你媽媽和自己才是最重要呢?你媽媽都捱左咁多年,人生在世最重要健康和活得開心。太多野屈係心會影響健康,不如花時間去照顧你媽媽的身心靈健康吧!一定值得的。

回覆 引用 TOP

我爸皮氣好臭,成日鬧我媽,成日黑我媽面
佢退左休10年以上,我媽仲有做野(因為我媽唔想唔做野留在家對住佢)

第時我嫁左出去,得返我爸媽喺屋企都唔知點算好,好心煩

回覆 引用 TOP

既然講到你爸係咁衰,又何苦仲俾個枷鎖困住話咩要俾家用到佢地百年歸老。

老竇點樣你唔好再理,塞錢俾你媽等佢生活好過就算啦。

至於你問人有無類似經歷,我老竇理財不善,無拎錢返黎仲搞到破產要我做女既幫佢贖返佢同阿媽聯名層樓。以前成日冷暴力對我嗎,周不時唔係醉到返黎嘔就上左大陸唔知做咩,發生咩事要破產唔同我媽講,搵幾多錢唔同我媽講,成日就喺度發威話自己好辛苦。

我阿媽捱左咁多年忍左咁多年,到我畢業出黎做野幾年就 cancer 走埋。

不過我又無憎我老竇,因為對呢個人已經無感覺。我媽走左唔夠一年佢已經大模斯樣同另一個女人出雙入對。憎呢啲人有用咩? 宜家當少個親人少個負擔。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 假如活潑的烈女 於 2018-11-5 11:15 PM 發表

我中學已經當無呢個呀爸,佢根本無當過我同媽係佢親人。讀書果時吾比錢我讀書,每月淨係比幾百蚊零用錢我,每次交學費比零用錢就好似乞衣甘要哀求佢,有病發燒都無比錢我睇醫生由細到大都係我媽理我。

我爸重男輕女,我哥要做咩問佢攞錢佢就比,而加我哥四十幾,我三十幾,我爸仲要攬住佢佢個子,幫我哥養埋佢個仔。

今日同我爸嘈,真係好憎佢開口埋口都話錢,佢叫我養埋我媽,交租,佢一蚊都吾會比,下個月開始咩都吾比,點 ...
非常時期, 用非常手段, 佢點對你, 你咪點對佢囉, 好公平的, 沒人會可憐你的

與狼為友
引用:
原帖由 beechung 於 2019-1-6 08:08 PM 發表

非常時期, 用非常手段, 佢點對你, 你咪點對佢囉, 好公平的, 沒人會可憐你的
同你一樣,可能差过你,不过我已經唔玩這個人生遊戲。

回覆 引用 TOP

吾好乜都用錢衡量一個人,同埋你知你媽一直俾你爸爸精神虐待,點解吾接埋佢走,等你媽過返開心生活?

回覆 引用 TOP

如果我係你,就會帶阿媽走了,以后少D 來往,由佢揽住D 仔過世,根本冇得救的,個人思想有問題,唔尊重女性,你小時候咁樣長大只能說自己不幸有個咁樣的老豆,不過现在你眼见佢咁樣仲同佢一齊癲咁就自己攞黎

回覆 引用 TOP

我都好憎我老豆
我老豆自我有記憶以黎都唔出去打工
但其實佢有手有腳 卻要我阿媽出去賺錢養家
佢eq低 大男人,要屋企人咩都聽哂佢話
食煙 又粗聲粗氣,唔岩聽就開口埋口問候你老母個啲人
推我阿媽出去打工 故之然屋企家務佢做
但由細到大就一邊做又一邊話自己係一家之主唔應該係屋企做家務
話我同阿哥都係垃圾啊仆街啊之類
係我心目中 佢對個家庭一啲貢獻都冇
我讀u個陣都係我自己借錢讀
但佢成日就講到自己比左好多錢我
我就會好嬲 因為佢根本冇比過錢
仲晚晚趁我阿媽訓左偷偷地係佢銀包拎錢,成隻老鼠咁係到偷野
直接依家我有自己家庭 有左bb
有時番到去 佢明知我大肚都仲會係我面前食煙
唔一齊住都仲會成日sd wtsapo黎鬧我搵交嗌
block左佢就會send sms黎繼續鬧
我真係未見過啲人好似佢咁癡線
其實有啲咁廢既老豆真係會好唔開心
但又同唔到人呻 老公都比唔到咩反應
我淨係好想我老豆快啲死 雖然我知我咁講好不孝好衰 但我真係好想脫離佢

回覆 引用 TOP

42 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。