註冊 登入

安心請個女傭,真係咁難?

引用:
原帖由 ghost2006 於 2018-8-8 07:08 PM 發表

我個菲傭幫我地做咗十幾年,一路都幾好,係成日講電話,但我地都無話過佢一句,一直都對佢好好,最近佢靜脈曲張都帶佢去法國醫院做手術,住2等房。
呢一年我老婆大病,要在家休養,無返工將近一年。中午要係屋企食飯,即係要菲傭煮多餐,可能因為病老婆心情唔太好,比較奄尖,但都無鬧個菲傭,個菲傭就成日同我媽講話我老婆奄尖,我媽就住隔離,一向都好縱容我菲傭,覺得無咗佢唔得。
最近菲傭日日黑面,話我老婆奄 ...
你估真係你對人好人就對你好?
自己出來返工都係咁,老闆對自己好,係開心,之後就 take for granted,人就係有惰性係正常,外傭一樣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ghost2006 於 2018-8-8 07:08 PM 發表

我個菲傭幫我地做咗十幾年,一路都幾好,係成日講電話,但我地都無話過佢一句,一直都對佢好好,最近佢靜脈曲張都帶佢去法國醫院做手術,住2等房。
呢一年我老婆大病,要在家休養,無返工將近一年。中午要係屋企食飯,即係要菲傭煮多餐,可能因為病老婆心情唔太好,比較奄尖,但都無鬧個菲傭,個菲傭就成日同我媽講話我老婆奄尖,我媽就住隔離,一向都好縱容我菲傭,覺得無咗佢唔得。
最近菲傭日日黑面,話我老婆奄 ...
努力工作不一定成功,但不努力則一定失敗。
待人亦如是,對人好不一定有回報,總有些人是自私自利,但有好回報的機會率,絕對是偏向高的一邊,至於對人差,則一定有回報,便是現眼報,你做初一,人家便做十五。

有些人可以用一個外傭10年或以上,有些人則10年要換幾個外傭。每個人的思想都會隨著時間已改變,合久必分,結婚亦不能保証天長地久啦,可況主僕,

至於對外傭好的標準,絕對是人人不同,最怕有些人斤斤計較,等價交易,還以好僱主自居,10年換幾個外傭,從不思考自己的問題,總是諉過於人,所謂一隻手拍不响,常常換女傭,總是有原因。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 topmerchandiser 於 2019-1-12 11:29 PM 發表

我嗰個係40嵗呀
你那個是香港做過?咁樣40都 ok,慢慢看表現啦!

引用:
原帖由 montejo 於 2019-1-13 11:17 AM 發表

你那個是香港做過?咁樣40都 ok,慢慢看表現啦!
不,第一次係香港做

引用:
原帖由 topmerchandiser 於 2019-1-13 11:25 AM 發表

不,第一次係香港做
老實啦,東南亞人40歲算老,生活背景關係學嘢慢。新出國的我一般請26至30歲,成熟,有體力,學嘢快

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 topmerchandiser 於 2019-1-13 11:25 AM 發表

不,第一次係香港做
恭喜樓主,初步請到位有90分的外傭。

先緊後寛?最怕所謂寛,都是人家的緊。

等價交易?永遠覺得外傭做這做那是應該的,因為俾左錢,等於你打工,老細等價交易心態侍你,唔知個啲人係咪好開心呢?

引用:
原帖由 Kenneth6669 於 2019-1-13 12:34 PM 發表

恭喜樓主,初步請到位有90分的外傭。

先緊後寛?最怕所謂寛,都是人家的緊。

等價交易?永遠覺得外傭做這做那是應該的,因為俾左錢,等於你打工,老細等價交易心態侍你,唔知個啲人係咪好開心呢? ...
對,暫時也可以,都算幸運。自己都係第一次請,自己也再慢慢學習中。

引用:
原帖由 topmerchandiser 於 2019-1-13 12:36 PM 發表

對,暫時也可以,都算幸運。自己都係第一次請,自己也再慢慢學習中。
我都明白,亦都有些外傭是很差,請到呢啲工人,做僱主亦很痛苦。

但請到差概外傭,要搵地方發洩概動力,一定大個請到好概。咁就解釋到點解啲論壇多數係對外傭負評。唔通有僱主出帖,話自己點樣刻薄啲工人咩。

唔通個啲男僱主,會係論壇
講自己上交友App搵外傭問價交易,係屋企就送電話貼紙溝工人姐姐,俾人飛就唱姐姐賣淫咩

樓主,妳係有正能量的僱主,祝妳生活愉快。

回覆 引用 TOP

我都想請,好難搵

引用:
原帖由 Colby高比 於 2019-1-24 09:53 AM 發表

我都想請,好難搵
你搵到未呀?

回覆 引用 TOP

100 1234567
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。