• 瀏覽: 471,663
  • 回覆: 2,697
  • 追帖: 86
+348
提示: 違規內容已被屏蔽
第一次買鑽,請樓主幫忙睇睇!
GIA 7421192907
GIA 6402147377
GIA 6415751236
GIA 2396848293
GIA 7418597336

預算70-80k

感謝!!!!!!!!!

你好!想請教:

本人想買一粒一卡左右既心型鑽石作吊咀。目前有三個選擇想請教。另外如果做吊咀,其實係咪不需要太追求高色?
1. 價錢:37K,附圖,感覺價格好吸引,而且枱面好乾淨。但證書係2014年,擔心有伏。而且比例是不是較差?(心型石最佳比例是不是最Table:53%~63%Total depth 58%~62% cuIet:None)

2. GIA 1405712537/ 價錢$38K 枱面較花

3. GIA 1403415155 / 價錢$ 46K ( 比起第二粒,呢粒顏色同淨度都較低,但係價錢反而高高多。對方解釋因為這粒枱面比例高,不知道係咪真正原因

附件

557EF86D-04AB-41A9-9CB2-1C58DB633725.jpeg(99.99 KB)

引用:
原帖由 dickson22 於 2017-3-13 09:08 發表
專業講解GlA鑑定原理及標準,各類隱藏性瑕疵對於鑽石的影響以及價值!分享全球鑽石行情及趣文,如何避開銷售陷阱挑選性價比最高鑽石!
4C
多謝樓主分享, 請問覺得H color既介子顏色可以接受嗎?

樓主. 請教一下以下兩粒石,想買嚟做求婚介, 邊粒好啲?
感謝
GIA 7426944782
GIA 6425401390

引用:
原帖由 s_miyake 於 2022-5-13 23:09 發表
樓主. 請教一下以下兩粒石,想買嚟做求婚介, 邊粒好啲?
感謝
GIA 7426944782
GIA 6425401390
風險好高吓,因為你唔會分別到奶咖綠或其他問題

引用:
原帖由 Bollypickson 於 2022-4-28 01:02 發表

多謝樓主分享, 請問覺得H color既介子顏色可以接受嗎?
H色已經很好👍

買鑽求婚,請樓主幫忙睇睇!
GIA 7431129335
GIA 1403650260
GIA 1397074657
GIA 2437040853
六萬買唔買得過

如果五六萬預算
1卡E色
SI1
切割Excellent
拋光Excellent
對稱度Excellent
螢光反應NONE

咁既組合加減邊樣會得到最好效果

不錯

小弟外行唔識睇,想買求婚介子請教師兄🙏
GIA 2426722816  $61800
GIA 3425395905  $64800
可唔可以比D comment我呢2粒好唔好?🙏🙇

引用:
原帖由 illson 於 2022-6-13 12:34 發表
小弟外行唔識睇,想買求婚介子請教師兄🙏
GIA 2426722816  $61800
GIA 3425395905  $64800
可唔可以比D comment我呢2粒好唔好?🙏🙇
兩粒切工差不多,只是你搵冇黑點就只能接受這種腰邊裂的石,D果粒好少少

樓主. 請幫忙看看哪一粒石較為好些? 因本人不太懂。謝謝+感謝。

GIA 2367919707
GIA 7413199480
GIA 6402137619 

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]