• 瀏覽: 5,788
  • 回覆: 48
我有做運動及控制飲食,但早上空腹磅,脂肪率仍高企於29。打算加入以下supplement,大家有乜睇法呢?
維他命B雜 (聽說運動前食會有幫助)
維他命C
維他命D3
魚油丸
益生菌

熱賣及精選
應該無太大幫助

最緊要都係做運動同控制飲食
係要D時間既

引用:
原帖由 kakakak168 於 2019-4-23 11:15 AM 發表

應該無太大幫助
唔係喎,好多文章營養師都話有幫助喎

引用:
原帖由 chingching_lee 於 2019-4-23 11:56 AM 發表

最緊要都係做運動同控制飲食
係要D時間既
唔係喎,我之前有跟營養師控制飲食,減咗30磅,所以我對食物控制有點知識。運動其實只佔2至3成。加返營養素可以令回復快啲。你有無google過呢啲營養素嘅資料?

引用:
原帖由 notprettygal 於 2019-4-21 09:00 PM 發表

我有做運動及控制飲食,但早上空腹磅,脂肪率仍高企於29。打算加入以下supplement,大家有乜睇法呢?
維他命B雜 (聽說運動前食會有幫助)
維他命C
維他命D3
魚油丸
益生菌 ...
其實要視乎你有冇缺乏呢啲營養,缺乏可能會影響減肥效率,但係應該先從食物攝取而唔係補充品,營養補充品唔係冇風險,過多都有機會造成肥胖,例如維他命B過多,有可能增加脂肪製造,抗氧化補充品(例如維他命C)過多會增加活性氧,導致胰島素阻抗增加,容易引致肥胖,從食物攝取就唔使擔心呢啲風險
除非你有節食、偏食、飲食唔健康,以上呢啲營養其實都好容易從食物(曬太陽)攝取

引用:
原帖由 stonelady 於 2019-4-24 08:23 AM 發表

其實要視乎你有冇缺乏呢啲營養,缺乏可能會影響減肥效率,但係應該先從食物攝取而唔係補充品,營養補充品唔係冇風險,過多都有機會造成肥胖,例如維他命B過多,有可能增加脂肪製造,抗氧化補充品(例如維他命C)過多會增加活性氧,導致胰島素阻抗增加,容易引致肥胖,從食物攝取就唔使擔心呢啲風險
除非你有節食、偏食、飲食唔健康,以上呢啲營養其實都好容易從食物(曬太陽)攝取 ...
我年紀不少,唔會曬太陽啦。營養師建議食咪食囉,你有無睇過?

引用:
原帖由 stonelady 於 2019-4-24 08:23 AM 發表

除非你有節食、偏食、飲食唔健康,以上呢啲營養其實都好容易從食物(曬太陽)攝取 ...
聽你口氣,你應該唔認識supplement,連魚油都唔提。其實宜家普遍都會食吓呢啲啦,你講到你咁均衡飲食,咁你係咪真係每種食物都有食足先? 蕃薯,黑豆,亞麻籽,魚,奇異果,蕃茄... 你肯定每種食物都有食和食得足夠嗎?
我跟營養師食餐每日計足蛋白質纖維奶澱粉,都唔敢講食足咁多種食物。你點樣做到呢?

引用:

仲有b同c過多其實係會經尿液排出,因為佢地係水溶性架。

引用:
原帖由 notprettygal 於 2019-4-23 12:42 PM 發表

唔係喎,我之前有跟營養師控制飲食,減咗30磅,所以我對食物控制有點知識。運動其實只佔2至3成。加返營養素可以令回復快啲。你有無google過呢啲營養素嘅資料? ...
咁你唔問返營養師食嘜supplement?

引用:
原帖由 kakakak168 於 2019-4-24 03:25 PM 發表

咁你唔問返營養師食嘜supplement?
有問呀~ 亦問梗我的一位哈佛畢業的醫生親戚,佢之前提過要食維D。亦上嚟呢度傾下睇下一般人嘅睇法同反應。

引用:
原帖由 notprettygal 於 2019-4-24 04:07 PM 發表

有問呀~ 亦問梗我的一位哈佛畢業的醫生親戚,佢之前提過要食維D。亦上嚟呢度傾下睇下一般人嘅睇法同反應。
甘有冇問下你個哈佛畢業既醫生親戚點解你體脂高企29唔落?

“一般人”未必有營養師,又未必認識supplement,更未必有哈佛畢業既醫生親戚,好難俾到你預期既睇法同反應

其實你google左甘多,又有專業意見,即管相信照做睇下效果

引用:
原帖由 icetealady 於 2019-4-24 04:26 PM 發表

甘有冇問下你個哈佛畢業既醫生親戚點解你體脂高企29唔落?

“一般人”未必有營養師,又未必認識supplement,更未必有哈佛畢業既醫生親戚,好難俾到你預期既睇法同反應

其實你google左甘多,又有專業意見,即管相信照做睇下效果 ...
係呀,啱啱買咗supplement。
我的確睇咗好多資料,不過見呢度無乜人講,覺得好奇怪。
一般人點解會無營養師呢?唔通自己當自己係然後亂做? 我十分建議任何人都應向營養師及醫生認真學吓,唔好亂吹亂做。
我真係會專登俾錢睇營養師,亦會專登俾錢請教練去學去跟架。

減肥做運動、控制下飲食,就會減到。恆心最重要,我身邊有朋友次次減肥也找營養師,每次都減到2x。但係過一排又吹脹番,來來回回都幾次了。
我減肥自己減,有食益生菌,不過冇曬專登為減肥先食,只想腸道比較健康。我做運動同戒甜,少油....已經減到7kg,2個月。我由fat 31.x現在26.x.肌肉冇咩跌。仍需努力💪🏻。所以減肥睇恆心,搵啱自己既方法。冇錢也可減脂。

樓主講得好啱呀~ 我之前情況都係咁,加返營養素身體回復快些,完全唔同晒,呢度都有講:

https://www.niusnews.com/=P2p08ps9

Tip2.補充B群、魚油

有運動習慣的人,若想要達到更好的增肌燃脂效果、提升運動效率,營養師程涵宇建議,可以在運動前補充維生素B群及高濃度魚油,維生素B群有助於細胞能量的正常代謝,它是水溶性的維生素,能夠經由尿液排出,即使習慣在晚上運動的人也不用擔心會有精神亢奮、睡不好的問題,而魚油因含有人體無法自行合成的Omega-3脂肪酸,能夠增加體內好油攝取,降低壞油停滯體內,幫助調解生理機能

原文網址: https://www.niusnews.com/=P2p08ps9 © 妞新聞 www.niusnews.com

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]