列印

向著背心出發,減脂之旅,每日記錄

向著背心出發,減脂之旅,每日記錄 E-mail 此主題給朋友

細個時係瘦底,由青春期開始,踏入發育時期,就真係"發肉"啦,仲要係一發不可收拾,直接讀完書後出來工作,都無停止過,最高峰時70公斤,呢幾年深知道長遠落去唔係辦法,唔單止影響身體健康,亦對自己樣貌外型無信心,見到靚的衫同裙著唔到,真係唔開心架,所以為左可以著到佢地,我呢3年斷斷續續減磅耗脂,由70公斤減到60公斤,再由60公斤減到55公斤,主要是由飲食同運動著手,但仍然都係肥,多脂肪,手臂係重災區,好似有對蝙蝠翼,拜拜肉真係可以嚇死人,都係著唔到背心,著唔到自己喜歡的衫,55公斤維持左成年,過去呢年自己好似放棄自己咁,現在想係度出貼作為提醒自己,要的起心肝,從新出發,滅脂行動,要動起來..."我要做到..."

先分享個人資料:
身高:163

每日做個記錄,就由今天起...
24/6
體重:54kg
體脂:24%
水份:55.6%

早:純檸水 巴西腰果3粒 原味腰果8粒
蜂蜜花生8粒 香蕉 橙
午:自家制酸菜雪菜 涼瓜炒蛋豬扒切片
百香果水(半個)
茶:巴西腰果2粒 原味腰果10粒
蜂蜜花生10粒 原味芭芙 百香果水
(半個)
晚:滾白瓜木耳竹笙豬仔湯連渣
恰大蝦12隻 炒芥蘭頭片
辣油生腸2件腎片3件
宵:西瓜6片

Dear God..
l know that he's out there
the one l'm suppose to share my whole life with
And in time..you'll show his to me
Will you take care of him comfort him and protect him
Until that day we Meet
And let him know my heart is beating with him
熱賣及精選
我同你一樣高, 曾經都成67kg, 加油! 宜家54kg都ok丫~ 不過你食咁少野嘅~
戒澱粉減? 有無運動?

引用:
原帖由 RReenn 於 2017-6-24 21:03 發表
我同你一樣高, 曾經都成67kg, 加油! 宜家54kg都ok丫~ 不過你食咁少野嘅~
戒澱粉減? 有無運動?
你好,多謝你的鼓勵,咁你而家幾重丫?用左幾耐時間減?我食量唔少架,但主要係食屋企野,澱粉質我無食白米飯幾年,會食下紅米糙米,或者外食時食湯米粉/多士,我會將白米的位置轉左簡中食蛋糕,平時早餐會食恰菜,蒸魚同蕃薯...零食主要係水果同果仁類,放工會散步行3個站搭車,下星期一會加運動(跑步/踩單車)希望修身,可以有膽言量著背心😅

Dear God..
the one l'm suppose to share my whole life with
And in time..you'll show his to me
Will you take care of him comfort him and protect him
And let him know my heart is beating with him
引用:
原帖由 baboqueen 於 2017-6-24 10:00 PM 發表

你好,多謝你的鼓勵,咁你而家幾重丫?用左幾耐時間減?我食量唔少架,但主要係食屋企野,澱粉質我無食白米飯幾年,會食下紅米糙米,或者外食時食湯米粉/多士,我會將白米的位置轉左簡中食蛋糕,平時早餐會食恰菜,蒸魚同蕃薯 ...
我宜家keep住110左右, 曾經去到101磅, 我都係食紅米糙米, 不過我日日都食, 早餐食麥包
其他蛋糕有糖又有牛油, 唔好過食白米~

引用:
原帖由 RReenn 於 2017-6-24 22:06 發表

我宜家keep住110左右, 曾經去到101磅, 我都係食紅米糙米, 不過我日日都食, 早餐食麥包
其他蛋糕有糖又有牛油, 唔好過食白米~
你好fit...你平時有無做運動?係丫,我知道蛋糕無益,不過我係蛋糕控,所以簡中都會食,但就揀走奶油,食傳統的清糕或細件的,滿足滿足

Dear God..
引用:
原帖由 baboqueen 於 2017-6-24 10:33 PM 發表

你好fit...你平時有無做運動?係丫,我知道蛋糕無益,不過我係蛋糕控,所以簡中都會食,但就揀走奶油,食傳統的清糕或細件的,滿足滿足
我平時都係急步行咋, 無咩特別運動~

引用:
原帖由 RReenn 於 2017-6-24 22:37 發表

我平時都係急步行咋, 無咩特別運動~
咁你真係天生麗質,得天獨厚,飲食方面呢?你平時食咩?

Dear God..
引用:
原帖由 baboqueen 於 2017-6-24 10:54 PM 發表

咁你真係天生麗質,得天獨厚,飲食方面呢?你平時食咩?
我唔係天生麗質,得天獨厚, 我都肥過, 我唔係天生瘦底, 細個都唔係瘦個D
我咩都食, 係唔飲有味野/凍野, 多食菜, 少食炸野, 澱粉仲每餐都要食

引用:
原帖由 RReenn 於 2017-6-25 07:21 發表

我唔係天生麗質,得天獨厚, 我都肥過, 我唔係天生瘦底, 細個都唔係瘦個D
我咩都食, 係唔飲有味野/凍野, 多食菜, 少食炸野, 澱粉仲每餐都要食
收到,睇黎你係個有自制力同注意飲食的人,我都要向你學習,因為本身我體質麻麻,腳有靜脈曲張,都幾難搞,小腿而家仲爆微絲血管...發現愈大愈多問題

Dear God..
引用:
原帖由 baboqueen 於 2017-6-25 04:26 PM 發表

收到,睇黎你係個有自制力同注意飲食的人,我都要向你學習,因為本身我體質麻麻,腳有靜脈曲張,都幾難搞,小腿而家仲爆微絲血管...發現愈大愈多問題
其實我身體都麻麻,所以先注意飲食咋

引用:
原帖由 RReenn 於 2017-6-25 16:40 發表

其實我身體都麻麻,所以先注意飲食咋
明白而家身體有改善嗎?我今日食完午餐後拉筋+深蹲,晚餐提早食,慢慢改變

Dear God..
25/6
體重:54.2kg

午:三文魚壽司3件 醋青魚壽司 立魚壽司 紫菜三色豆烏冬 奶茶
晚:豆腐鰂魚湯x2 醋青瓜木耳涼拌 黑蒜芥蘭苗 涼瓜叉燒 沙薑雞5件 倉魚2/3條
沙葛木耳絲豬扒粉絲1碗
宵:西瓜7件

運動:拉筋+深蹲30mis

Dear God..
引用:
原帖由 baboqueen 於 2017-6-25 08:18 PM 發表

明白而家身體有改善嗎?我今日食完午餐後拉筋+深蹲,晚餐提早食,慢慢改變
都有, 我早訓+運動, 唔節食+食清D

引用:
原帖由 RReenn 於 2017-6-25 20:26 發表

都有, 我早訓+運動, 唔節食+食清D
收到,我呢2日都比平時早訓,但都成12或1點先訓,之前3點訓...平日食屋企野都算清,主要恰同蒸,但外食就麻煩...

Dear God..
引用:
原帖由 baboqueen 於 2017-6-25 08:29 PM 發表

收到,我呢2日都比平時早訓,但都成12或1點先訓,之前3點訓...平日食屋企野都算清,主要恰同蒸,但外食就麻煩...
我11點前就訓, 平時都行好多路

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]