• 瀏覽: 4,537
  • 回覆: 16
新聞一出,所有人將重點放係本地勞資關係上,無人提出下呢個改變對香港一眾身為外傭僱主的打工仔有咩影響。

香港唔似新加坡和澳門,香港對外傭是跟從僱傭條例,即是外傭和香港人一樣可以懷孕和享有10星期有薪產假,如果加至14星期(三個半月),咁作為僱主就要畀有薪產假,另外又要請鐘點。即使外傭肯私下協議離職,咁都要畀成二萬元解決。政府好心幫我們打工仔,不過另方面又害咗我們呢班有外傭的打工仔……好無奈!

https://topick.hket.com/article/ ... 80%80羅致光:或以公帑補貼僱主支出

回覆 引用 TOP

香港幾時至可以有獨立外傭法?!

引用:
原帖由 朱樓瑾 於 2018-8-27 07:25 PM 發表

香港幾時至可以有獨立外傭法?!
現今的弱勢政府+為傭請命的議員+為傭請命的工會+NGO+識啲唔識啲的市民……應該都無可能發生

引用:
原帖由 montejo 於 2018-8-30 08:59 AM 發表

現今的弱勢政府+為傭請命的議員+為傭請命的工會+NGO+識啲唔識啲的市民……應該都無可能發生
因為得你識,其他人就唔識,咪攪唔成囉,你出去立法局搵議員講,得你識,獨立外傭法靠晒你啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 montejo 於 2018-8-30 08:59 發表

自己打工放14星期產假就的,個工人都係打工放14星期產假就唔得?

香港人成日話僱主姑寒,根本自己都一樣

引用:
原帖由 小小姐 於 2018-9-2 03:41 PM 發表

自己打工放14星期產假就的,個工人都係打工放14星期產假就唔得?

外傭來香港是為生仔?
你好大方……祝你工人好快大肚

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小小姐 於 2018-9-2 03:41 PM 發表

成日係度叫,根本幾十萬外傭僱主,個個都有自己概底線,有啲人就好根根計較,有啲人就好疏爽。
外傭加人工,外傭產假,樣樣係度叫,人地表達不同意見,就係度發惡,下次出帖應該聲明,反對者禁回帖。

引用:
原帖由 NeverGiveUp369 於 2018-9-2 06:35 PM 發表

成日係度叫,根本幾十萬外傭僱主,個個都有自己概底線,有啲人就好根根計較,有啲人就好疏爽。
外傭加人工,外傭產假,樣樣係度叫,人地表達不同意見,就係度發惡,下次出帖應該聲明,反對者禁回帖。 ...
你贊成?表下態啦!

祝你外傭早生貴子

引用:
原帖由 montejo 於 2018-9-2 06:36 PM 發表

你贊成?表下態啦!

祝你外傭早生貴子
有冇數字反映外傭係香港生育情況?攞啲實質數字睇下先講。

睇新聞多數係見外傭產B,然後拋棄,好彩會被人救到,唔好彩就死左,拉埋個外傭。
點解?你當外傭唔係人,以為幾十萬外傭走嚟香港偷呃拐騙,人地係香港係咪真係搵到另一半?有幾多同鄉被佢地選擇?香港人有幾多真係鐘意佢地?事但搵個男人整大個肚,然後博個產假?跟著個B點處置?

你祝就得架啦,冇品。唔答,吹咩

引用:
原帖由 NeverGiveUp369 於 2018-9-2 08:07 PM 發表

有冇數字反映外傭係香港生育情況?攞啲實質數字睇下先講。

睇新聞多數係見外傭產B,然後拋棄,好彩會被人救到,唔好彩就死左,拉埋個外傭。
點解?你當外傭唔係人,以為幾十萬外傭走嚟香港偷呃拐騙,人地係香港係咪真係搵到另一半?有幾多同鄉被佢地選擇?香港人有幾多真係鐘意佢地?事但搵個男人整大個肚,然後博個產假?跟著個B點處置?

你祝就得架啦,冇品。唔答,吹咩 ...
又唔表態,真係幾懷疑你有無外傭

引用:
原帖由 montejo 於 2018-9-2 08:08 PM 發表

又唔表態,真係幾懷疑你有無外傭
末玩夠,玩得開心就表態啦

引用:
原帖由 NeverGiveUp369 於 2018-9-2 08:10 PM 發表

末玩夠,玩得開心就表態啦
玩咩呀!高薪三萬五小朋友

引用:
原帖由 montejo 於 2018-9-2 08:11 PM 發表

玩咩呀!高薪三萬五小朋友
咩都可以,交稅廿萬概小家人

引用:
原帖由 NeverGiveUp369 於 2018-9-2 08:15 PM 發表

咩都可以,交稅廿萬概小家人
總好過啲舢板充砲艇

不過你咁高人工,又畀6500工人,你一定唔介意個工人同男友搞大肚,然後放14星期有薪產假

唔使你表態啦!

引用:
原帖由 montejo 於 2018-9-2 08:18 PM 發表

總好過啲舢板充砲艇

不過你咁高人工,又畀6500工人,你一定唔介意個工人同男友搞大肚,然後放14星期有薪產假

唔使你表態啦!
問你攞個外傭在港生育數據出嚟,又俾唔到。
唔夠講,就係度發爛渣,祝人咩,咁易被你祝到,你就想背脊鏗得出聲,有咁長命咩。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]