• 瀏覽: 2,428
  • 回覆: 20
原來心靈的創傷,是否很難復原?

引用:
原帖由 前來紅色的主題 於 2021-7-9 03:56 PM 發表
是什麼樣的創傷?

引用:
原帖由 drivermm 於 2021-7-9 04:13 PM 發表

是什麼樣的創傷?
耳為自己可以看開但原來並不是

如果覺得唔開心 或者 怕有一啲後遺症,如唔敢重新建立關係, 搵人傾下 或者 搵社工傾下計,有啲就咁打電話去都得。

人人唔同,有人婚姻問題可以困擾幾年,果種痛可以比得上交通意外。特別係感性的人

引用:
原帖由 前來紅色的主題 於 2021-7-9 04:32 PM 發表

耳為自己可以看開但原來並不是
發生什麼事?

引用:
原帖由 john1979 於 2021-7-9 05:34 PM 發表
如果覺得唔開心 或者 怕有一啲後遺症,如唔敢重新建立關係, 搵人傾下 或者 搵社工傾下計,有啲就咁打電話去都得。

人人唔同,有人婚姻問題可以困擾幾年,果種痛可以比得上交通意外。特別係感性的人
明白

引用:
原帖由 前來紅色的主題 於 2021-7-9 03:56 PM 發表
很難復原,只不過你撐過去之後,出現相同情況時,你就識得點樣去避

你要學如何調整,同人傾冇用

引用:
其實係心靈創傷係好難修復解鈴還需繫鈴人,誰創傷你其實你需要對方的支持和協助, 甚至道歉 如果可以同你伴侶好好溝通 努力嘗試吧 因為我都心靈創傷令到我有輕至中度憂鬱症

引用:
原帖由 萬家落漠海鮮 於 2021-7-10 10:32 AM 發表

很難復原,只不過你撐過去之後,出現相同情況時,你就識得點樣去避
已經選平靜講出,無大吵大鬧,只係佢唔想講,唔解釋

引用:
原帖由 牧夫座 於 2021-7-11 06:14 PM 發表
你要學如何調整,同人傾冇用
明白

引用:
原帖由 Bigbear 於 2021-7-11 06:37 PM 發表

其實係心靈創傷係好難修復解鈴還需繫鈴人,誰創傷你其實你需要對方的支持和協助, 甚至道歉 如果可以同你伴侶好好溝通 努力嘗試吧 因為我都心靈創傷令到我有輕至中度憂鬱症
解鈴 又唔一定還需繫鈴人既,因為唔一定搵到繫鈴人,佢亦唔一定幫你,
例如 empty chair ,重塑 果d 技巧,如果自己情緒穩定,對住個 枕頭當係繫鈴人, 想像佢會同你講番 一啲和解 正面 嘅說話, 都可以自我安慰到, 釋放左個情緒

引用:
原帖由 前來紅色的主題 於 2021-7-11 08:04 PM 發表

已經選平靜講出,無大吵大鬧,只係佢唔想講,唔解釋
咁你覺得點?
唔想講 唔解釋
都解決唔到問題

只要明白人生係聚匆匆走匆匆,離合
不知宗(原因)。
曾幾相結相聚大家都唔知為乜,同埋
係乜角色。
人嘅感情細胞,會不斷新陳代謝,不斷
生長,去舊重新。
從瞖學角度睇自己,生個毒瘤就要忍痛
割除,一勞永逸。
每個人嘅初戀係胡里胡塗,唔會完美。
就算成功結合,都係夾硬嚟去成事,就算
送俾你都唔會好幸福。大家免強遷就相
處係虛偽嘅行為。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]