• 瀏覽: 5,010
  • 回覆: 55
事源係咁,呀B出濕疹晚晚大喊,老婆就帶佢去睇醫生,開類固醇,搽左一排有好轉但一停就翻發,老婆就想keep住搽類固醇,但阿媽覺得搽咁多類固醇有問題,就整左d偏方比呀B浸,但又浸唔好,老婆想幫呀B搽類固醇又比阿媽阻止,阿媽仲掉左d類固醇,搞到老婆興到火屎

總之呢,佢兩個都醫唔掂呀B濕疹,然後結果晚晚我受罪,比呀B嘈醒,仲要夾係佢地中間,都唔知點搞好

老婆同媽媽擺埋一齊就係咁樣

阿媽無錯既 搽得多類固醇係唔好 但偏方未必個個work

其實最好辦法係搽類固醇退濕疹先 跟住買d濕疹專用既沖涼液同cream keep住用一排 就自自然然斷尾

你可以去藥房試下搵 Oilatum

濕疹要比長時間去醫,唔係一時三刻可以好返,佢兩個是當局者迷,你是旁觀的,可好好地同佢哋分析,大家都係想bb好,祝bb早日康復!一團和氣!

引用:
原帖由 raytheray 於 2020-10-28 05:44 PM 發表

事源係咁,呀B出濕疹晚晚大喊,老婆就帶佢去睇醫生,開類固醇,搽左一排有好轉但一停就翻發,老婆就想keep住搽類固醇,但阿媽覺得搽咁多類固醇有問題,就整左d偏方比呀B浸,但又浸唔好,老婆想幫呀B搽類固醇又比阿媽阻止,阿媽仲掉左d類固醇,搞到老婆興到火屎

總之呢,佢兩個都醫唔掂呀B濕疹,然後結果晚晚我受罪,比呀B嘈醒,仲要夾係佢地中間,都唔知點搞好
除了搽類固醇,還要不斷搽補水cream和凡士林

引用:
原帖由 ray99hk 於 2020-10-28 07:30 PM 發表

除了搽類固醇,還要不斷搽補水cream和凡士林
果陣我地帶阿仔去醫院專科睇,個醫生叫我地每小時搽補水 cream

最主要都系緊張個bb。濕疹大D就會好返,但唔可以熱親bb,一熱就會好痕。要經常潤膚,特別冬天更加要滋潤。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 raytheray 於 2020-10-28 05:44 PM 發表

其實大家都係為BB好,工聯會都有D幾個月大既BB去睇中醫食中藥睇濕疹
不妨去試下
類固醇甘細開得比佢個份量都好有限,相信醫生
中西藥一齊黎,快D好番
白白要樓主同BB受罪就無謂

如果食人奶,媽媽要戒口。食奶粉,夠4個月用粟米水開奶,奶粉都會令BB濕疹更嚴重。尤其美素 雀巢呢D勁甜既奶粉,可以試下轉能思低敏 Illuma或者豆奶粉。
濕疹沖涼野都要用天然既
Avene個噴霧對濕疹都好Work,有拎獎
濕疹要對正下藥,唔係日日係度玩婆媳戰爭。邊個Win,BB個濕疹都唔會即時好番。
叫佢兩個回復下理智啦

引用:
原帖由 Nikki000 於 2020-10-28 10:56 PM 發表

其實大家都係為BB好,工聯會都有D幾個月大既BB去睇中醫食中藥睇濕疹
不妨去試下
類固醇甘細開得比佢個份量都好有限,相信醫生
中西藥一齊黎,快D好番
白白要樓主同BB受罪就無謂

如果食人奶,媽媽要戒口。食奶粉,夠4個月用粟米水開奶,奶粉都會令BB濕疹更嚴重。尤其美素 雀巢呢D勁甜既奶粉,可以試下轉能思低敏 Illuma或者豆奶粉。
濕疹沖涼野都要用天然既
Avene個噴霧對濕 ...
支持你呢個回覆👍

回覆 引用 TOP

去灣仔謝斐道有間BB濕疹膏賣

回覆 引用 TOP

引用:

加油💪

回覆 引用 TOP

廢物

回覆 引用 TOP

引用:

但類固醇真係唔好搽咁多
你自己上網睇下
如果有天然偏方又或者搵出致敏源當然最好
不過係未搵到之前,就要試
唔好睇少濕疹
同埋真係唔好搽咁多同太耐類固醇
先唔好講副作用,好多人搽完好左再出會反彈勁過之前
久而久之,就會連類固醇都冇作用,但濕疹就嚴重左好多

引用:

問題唔係BB濕疹。
問題係你三個人權責呀,大哥。

回覆 引用 TOP

要你老婆湊你條j 啦

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]