• 瀏覽: 2,168
  • 回覆: 18
我老公自已開公司,但生意唔好,每月要出萬幾糧都有問題,好難先出到,佢家又有10幾貓要養,個個月都唔夠錢洗....有時問我借多萬幾兩萬俾佢,我無追過佢還。我都只係搵約20k一個月。佢見公司生意唔好又走去租夾公仔機。成日發老細夢,叫佢腳踏實地去找份工做,又成日話會,我幫佢上網找完send俾佢自已在選,再去apply,佢次次都話唔岩。佢未做老板時都搵開30k一個月,現在叫佢搵D 2萬做住先,佢都唔肯,佢寜願慳錢日日黎我家食飯,食完就係我家sofa坐下瞓下,乜都唔洗佢做,係有時幫手搬下野和整下水喉。我自問我家人對佢真係唔錯....有好野食都預埋佢。出去食都會叫埋佢。現在我同佢夾錢買了樓。叫佢馬死落地行,找份工頂住先,佢又唔肯,叫佢找工又話累,佢根本成日都唔洗返工,我要返工重累啦。佢黎到又叫我倒水佢飲,真係好懶。只係識無時無刻都what's app。同D 貓反同夾公仔識個D人 message,都唔知有乜好聊,半夜三更都叮叮叮。我send message俾佢又唔覆或覆ok幾隻字。我諗住迫佢到佢無錢要出去找工,叫佢一日唔開始找工,一日唔好黎我家,佢發脾氣話好呀。每次叫佢唔好成日卦住what's app, 佢就發脾氣。我自問都對佢不錯,有時我放了工便問佢有無食lunch (在到我家之前),佢話無,我就買定少少野食俾佢。唔知點解佢成日覺得我自私。我自問我無對佢自私過。佢成日話我睇住佢死唔救,見佢無錢又唔理。但其實佢每次無錢都會問我可唔可以惜俾佢,佢開到聲,我無一次唔惜,只係鵝佢幾句,叫佢唔好養咁多貓,唔洗次次都買濕糧咁貴,有乾糧頂住先,自已都無得食,都要卦住佢D貓。佢就唔高興! 唉!

熱賣及精選
引用:
原帖由 CuteCute2017 於 2020-7-11 10:59 PM 發表

我老公自已開公司,但生意唔好,每月要出萬幾糧都有問題,好難先出到,佢家又有10幾貓要養,個個月都唔夠錢洗....有時問我借多萬幾兩萬俾佢,我無追過佢還。我都只係搵約20k一個月。佢見公司生意唔好又走去租夾公仔機。成日發老細夢,叫佢腳踏實地去找份工做,又成日話會,我幫佢上網找完send俾佢自已在選,再去apply,佢次次都話唔岩。佢未做老板時都搵開30k一個月,現在叫佢搵D 2萬做住先,佢都唔肯,佢 ...
你老公又唔長進,又唔顧你感受,都幾難搞喎

如果咁多問題存在都好難搞,辛苦你啦。

引用:
原帖由 CuteCute2017 於 2020-7-11 10:59 PM 發表

我老公自已開公司,但生意唔好,每月要出萬幾糧都有問題,好難先出到,佢家又有10幾貓要養,個個月都唔夠錢洗....有時問我借多萬幾兩萬俾佢,我無追過佢還。我都只係搵約20k一個月。佢見公司生意唔好又走去租夾公仔機。成日發老細夢,叫佢腳踏實地去找份工做,又成日話會,我幫佢上網找完send俾佢自已在選,再去apply,佢次次都話唔岩。佢未做老板時都搵開30k一個月,現在叫佢搵D 2萬做住先,佢都唔肯,佢 ...
如果重有幾分姿色,快啲離開佢啦!

佢逃避問題喎

貧賤夫妻百事哀

引用:

點會唔係佢問題,佢個人本身已經好有問題
可能佢之前做d生意仔賺到d就以為錢真係咁易搵,但到依家咁樣都仲唔醒,仲以為下一個時機未到,一到就可以賺返曬。夾公仔機,第一水食啱頭啖湯就係幾好搵,但一到個個都走去做就根本冇乜肉食可言。而且呢d係叫做賺快錢,唔係做生意。佢咁嘅態度根本唔係做生意材料,之前嗰d都只係好彩喺快錢到執到d,但彩呢樣唔會一世都有。
可能佢真係要真真正正仆一舖先會醒,呢段時間你同佢挨係會辛苦d,但共過患難嘅感情係更難得更珍貴。
不過都建議你將每月部份人工私底下儲起,唔係叫你準備自己生活,而係之後佢有咩你都可以幫到你同佢嘅生活。但千其千其唔好為佢借財仔做咩擔保人,佢要借正正經經去銀行或者邦民UA安信嗰d正當公司搞。點心軟都唔好要屋企人借俾佢,除非佢真係仆到認真係醒先好幫佢過關。

引用:

幫佢醒下投入返啲妳哋嘅貮人世界嚟衡量啦……佢狗衝得很。

引用:
原帖由 CuteCute2017 於 2020-7-11 22:59 發表

佢都好有愛心,但都要顧掂自己先啦!

你老公,又唔同屋企?咩意思?

引用:
原帖由 dunnohowtodo 於 2020-7-13 07:26 PM 發表

點會唔係佢問題,佢個人本身已經好有問題
可能佢之前做d生意仔賺到d就以為錢真係咁易搵,但到依家咁樣都仲唔醒,仲以為下一個時機未到,一到就可以賺返曬。夾公仔機,第一水食啱頭啖湯就係幾好搵,但一到個個都走去做就根本冇乜肉食可言。而且呢d係叫做賺快錢,唔係做生意。佢咁嘅態度根本唔係做生意材料,之前嗰d都只係好彩喺快錢到執到d,但彩呢樣唔會一世都有。

可能佢真係要真真正正仆一舖先會醒,呢段時間你同佢挨係 ...
我估佢唔會問財仔借卦,不過會日日埋怨我同恨我,佢會覺得係我令到佢咁.....唔會諗自已有問題,只會覺得係我有問題係我自私囉。所以我都好難受。就算佢出份糧,我都無話過要佢俾錢我,只係搵佢自己的生活費。都唔明咁都唔肯。

引用:
原帖由 3882 於 2020-7-14 03:07 AM 發表

佢都好有愛心,但都要顧掂自己先啦!
我成日都咁同佢講。但佢都唔會聽。有時真係覺得做佢d貓好過做佢老婆。冬天又怕佢地凍,夏天又怕佢地熱。對自己老婆都無咁好,所以好心淡。新屋都要留個area俾佢地。唉.....

引用:
原帖由 CuteCute2017 於 2020-7-14 12:05 發表

我成日都咁同佢講。但佢都唔會聽。有時真係覺得做佢d貓好過做佢老婆。冬天又怕佢地凍,夏天又怕佢地熱。對自己老婆都無咁好,所以好心淡。新屋都要留個area俾佢地。唉..... ...
只有無奈接受

引用:
原帖由 CuteCute2017 於 2020-7-14 11:59 AM 發表

我估佢唔會問財仔借卦,不過會日日埋怨我同恨我,佢會覺得係我令到佢咁.....唔會諗自已有問題,只會覺得係我有問題係我自私囉。所以我都好難受。就算佢出份糧,我都無話過要佢俾錢我,只係搵佢自己的生活費。都唔明咁都唔肯。 ...
佢就係將d問題賴落你度,佢咪可以覺得自己冇問題囉。一個唔肯面對自己問題嘅人係好失敗,所以你呢段時間一定要有準備,唔係話準備離開佢,而係為生活做準備,以防佢繼續咁樣,你哋經濟會更差你都可以挨得到。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]