• 瀏覽: 1,321
  • 回覆: 16
  • 追帖: 1
我與前妻育有一子(6歲)一女(9歲),仔女共同撫養,而管束權即由前妻擁有,每月給予2個小朋友生活費,及每年$1象徵式贍養費,最終離婚領於本年9月生效。
離婚令生效後,前妻與子女及工人姐姐已一同搬往新住址,於本年10月中工人姐姐及兒子透露,前妻已懷孕,兒子亦表示希望能夠與父親一同居住。
我想向前妻追討取回仔女撫養權或管束權。
前妻一方面表示可以隨時俾返撫養權俾我,只要仔女願意便可,但另一方面又同仔女講如果搬返爸爸屋企住就唔會成日見到媽咪,令到仔女一直唔願意跟我。
我覺得小朋友喺我哋2個之間已經好辛苦,點解仲要迫佢哋去選擇😢
我究竟可以點做⋯

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
其實你前妻係應該要同子女話清楚,其實佢應該都想有新生活,但係又唔想仔女以後指責佢唔要自己,所以先要仔女作出決定,咁都好,佢地會認真諗清楚,會早啲學識咩叫承擔。

你可以做既就係俾時間佢地慢慢揀,唔好講媽媽壞話,因為佢覺得佢好就唔會想返離,而家係妒忌媽媽將會有新BB,擔心自己前路,所以想返黎。或者俾佢地一個一個返,想先返唔好一次過逼佢地兩個一齊返。

不過,樓主你真係諗清楚,一個男人又返工又湊小朋友真係唔易,假若遇到另一個想發展既人,係咪保證對方縱使有自己既BB都可以做到令小朋友相信後母係公平公正?

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

你一係同前妻講{ 既然你大咗肚都冇時間唔方便照顧對仔女,就由我照顧到你生咗之後啦}咁工人同仔女到手就到時至算

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 每日ꐦ報到行蹤 於 2019-12-7 12:49 AM 發表

找律師再打
我有問過,但律師話已經判咗最終離婚令,已經無得改,如果要搵律師再打,律師費一定會好貴

引用:
原帖由 傻瓜的女人LYW 於 2019-12-7 12:44 AM 發表

你一係同前妻講{ 既然你大咗肚都冇時間唔方便照顧對仔女,就由我照顧到你生咗之後啦}咁工人同仔女到手就到時至算
佢話我冇能力照顧好仔女嘅學業為藉口,所以一直唔肯比返仔女比我😡

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 每日ꐦ報到行蹤 於 2019-12-7 12:53 AM 發表

點解法官判比你老婆?

佢比較有錢?
因為我當時唔知道佢外面有另一個男人,而且仲要大咗肚,所以我當時同意相方共同撫養

引用:
原帖由 每日ꐦ報到行蹤 於 2019-12-7 12:56 AM 發表

唯一方法

再打官司
已經問過律師,勝算唔高

引用:
原帖由 每日ꐦ報到行蹤 於 2019-12-7 12:59 AM 發表

Why
律師話因為當時係相方同意下簽定的協議內容,而且已經出咗最終離婚令,冇得推翻

即是有婚外情。🤔 我稍後都想PM樓主,可以嗎 ?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]