註冊 登入

老公有情緒問題,我應該點?

老公有情緒問題,我應該點? E-mail 此主題給朋友

感謝巴絲嘅建議以及祝福支持。
同樣都祝福你地平安快樂健康,thx🙏🏻

熱賣及精選
陰公

回覆 引用 TOP

前世欠左佢

引用:
原帖由 可愛的胖貓子 於 2019-1-17 08:26 PM 發表

前世欠左佢
因為現實中唔會同人講呢d家丑,所以上嚟滲下,希望有人可以俾個建議我🤦🏼‍♀️

躁鬱症多數係遺傳,要食一世藥,留意兩個仔青春期情緒

引用:
原帖由 irenesiu 於 2019-1-17 08:58 PM 發表

🙏🏻多謝提醒。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 irenesiu 於 2019-1-17 08:58 PM 發表

同意。真係會遺傳。

引用:
原帖由 井底雀躍的流彈 於 2019-1-17 08:22 PM 發表

青梅竹馬,18歲結婚,至今結婚十一年!九年前啱懷孕四個月,佢爆煲,燥鬱!99話呢個時候唔應該要小朋友!但之前已經落過一個,我同佢都非常不舍⋯所以我地決定生!須然當時佢病咁,但我天真地以為:暫時嘅,食藥可以控制嘅,未來仍然有希望嘅,無論如何我陪佢行落去!大仔出世,3年,再添一子。
但事實證明我系錯嘅,佢抗拒接受自己有情緒病嘅事實,自行停藥,病發一次次,入院一次次!而佢媽覺得可以償試、支持停藥,擔心副 ...
其實您當初知佢有病唔應該結婚同生小朋友。因為真係害人害物㗎!第時您小朋友都會咁。可憐!

引用:
原帖由 井底雀躍的流彈 於 2019-1-17 08:22 PM 發表

青梅竹馬,18歲結婚,至今結婚十一年!九年前啱懷孕四個月,佢爆煲,燥鬱!99話呢個時候唔應該要小朋友!但之前已經落過一個,我同佢都非常不舍⋯所以我地決定生!須然當時佢病咁,但我天真地以為:暫時嘅,食藥可以控制嘅,未來仍然有希望嘅,無論如何我陪佢行落去!大仔出世,3年,再添一子。
但事實證明我系錯嘅,佢抗拒接受自己有情緒病嘅事實,自行停藥,病發一次次,入院一次次!而佢媽覺得可以償試、支持停藥,擔心副 ...
同佢一日打三次飛機,發洩多了就冇事!

引用:
原帖由 giselle1314 於 2019-1-17 09:16 PM 發表

其實您當初知佢有病唔應該結婚同生小朋友。因為真係害人害物㗎!第時您小朋友都會咁。可憐!
當時年少無知,真系乜都唔識!e家知錯,原來同一個情緒病人生活,真系好困難。對於小朋友,我可以盡做照顧佢地情緒,希望會吉人天相!

加油💪🏻呀絲打

引用:
原帖由 小傻瓜420 於 2019-1-17 09:27 PM 發表

加油💪🏻呀絲打
🙏🏻🙏🏻thx!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 井底雀躍的流彈 於 2019-1-17 09:24 PM 發表

當時年少無知,真系乜都唔識!e家知錯,原來同一個情緒病人生活,真系好困難。對於小朋友,我可以盡做照顧佢地情緒,希望會吉人天相!
可能以前唔覺,但宜家勁多咁嘅情況下就⋯祝您好運👍🏻可能您前世欠佢要還。

引用:
原帖由 giselle1314 於 2019-1-17 09:32 PM 發表

可能以前唔覺,但宜家勁多咁嘅情況下就⋯祝您好運👍🏻可能您前世欠佢要還。
真系留又唔係走又唔係。好攰🤦🏼‍♀️⋯⋯多謝你嘅祝福🙏🏻

樓主,唔好擔心孩子的情緒住,你要解決而家最首要事項,你老公畏疾忌醫先最大鑊,有無了解下佢點解唔維持食藥同見醫生;係,情緒病未必斷到尾,但食藥可控制病情,要勸你老公當D葯係維他命。

同埋,唔好俾你老公同佢呀媽道德綁架,你唔係唔願同你老公行,係佢唔作出配合,知自己有病又唔食藥,仲因病影響到仔女教育出問題,咁佢自暴自棄就可以揾你出氣?講唔通喎。

搵社工幫手吧,你老公已對你人生安全有影響,你唔顧你自己,邊個幫你顧仔女?

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。