• 瀏覽: 5,615
  • 回覆: 56
  • 追帖: 2
瞓唔到,
心隱隱作痛,
好想喊但係喊唔出,
老婆今日同我講要分開,
所謂嘅原因都係啲虛無縹緲嘅嘢,
咩希望去見更遠的世界, 唔甘心現狀, 對婚姻有過份嘅憧憬......
其實就係已經冇左愛,
五年嘅感情一瞬間煙消雲散,
那個我夢寐以求的女人,
五年來和我走訪世界各地,
五年來充滿著一個又一個美好的回憶,
我42歲喇,
十多年前已經經歷過婚姻失敗,
今天再次走到原點,
十年來我努力反省, 吸收之前嘅教訓 , 其實我清楚明白愛情世界裏面的遊戲規則 ,希望自己可以過一個更好的人生,
五年前當我遇上她,
我以為上天給我人生一個苦盡甘來的禮物,
結果還是無法扭轉這個命運,
我實在不知如何面對自己的人生......

不如你講下你所認知的愛情世界規則有咩內容先吧

これが人の夢、人の望み、人の業!
引用:
原帖由 BB六歲 於 2017-7-6 05:18 AM 發表

不如你講下你所認知的愛情世界規則有咩內容先吧
找個思想距離不要太遠,
生活水平不能不低,不能憂米,
喜好亦要相近,
不吵架,被鬧亦不還囗,之後更要主動氹返,
愛要愛及其家人,對其身邊朋友要友好,
全心去愛亦留點空間給對方,-切要平行........

引用:
原帖由 lam913 於 2017-7-6 03:28 AM 發表

瞓唔到,
心隱隱作痛,
好想喊但係喊唔出,
老婆今日同我講要分開,
咩希望去見更遠的世界, 唔甘心現狀, 對婚姻有過份嘅憧憬......
其實就係 ...
感覺樓主很重視婚姻,何以又再一次不能走到尾? 有時天意弄人,有時性格使然,有時,真的連自己都找不到答案。。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lam913 於 2017-7-6 07:11 發表

找個思想距離不要太遠,
生活水平不能不低,不能憂米,
喜好亦要相近,
不吵架,被鬧亦不還囗,之後更要主動氹返,
愛要愛及其家人,對其身邊朋友要友好,
全心去愛亦留點空間給對方,-切要平行........
你應該唔知咩叫潛規則
B仔都有好似你咁單純的時候,但已經係十幾年前的事

PS:B仔的實際年齡比你小

これが人の夢、人の望み、人の業!

回覆 引用 TOP

人生就係咁,吾係有錢就幸福,任你如何努力維繫,也可能失敗,因為現今社會男女經濟獨立,只有感性,不可能維持,很多時要客觀理性。

很多天天爭吵的,最後還是一起,
恩思愛愛,又會突變分開。

一切都只有隨遇而安。
Good Luck。

引用:
原帖由 lam913 於 2017-7-6 03:28 AM 發表

瞓唔到,
心隱隱作痛,
好想喊但係喊唔出,
老婆今日同我講要分開,
其實就係 ...
那份痛相信也難以言喻!
坦白講,這些打擊不是每個人單獨能夠去處理的
好似在這裡,多D搵人去傾下、分享一下!
亦或者搵下D輔導服務,收集多D方法幫助自己整理、渡過!

我好明白樓主既感受
我都試過(同試緊)
一次又一次盡全力去愛
但一次又一次被拋棄
每次都累積之前既經驗去珍惜下一次
倒頭來都係失敗
咁既命運
真係睇唔到明天。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dorothycmk 於 2017-7-6 11:20 AM 發表

那份痛相信也難以言喻!
你呢番說話對每一個受傷既人都有用

引用:
原帖由 hihi2046 於 2017-7-6 11:20 AM 發表

人生就係咁,吾係有錢就幸福,任你如何努力維繫,也可能失敗,因為現今社會男女經濟獨立,只有感性,不可能維持,很多時要客觀理性。

很多天天爭吵的,最後還是一起,
恩思愛愛,又會突變分開。

一切都只有隨遇而安 ...
講得好精確.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dorothycmk 於 2017-7-6 11:20 AM 發表

那份痛相信也難以言喻!
42歲中佬,
出事後發現原來搞人傾訴—點也不易。

引用:
原帖由 lam913 於 2017-7-6 02:45 PM 發表

42歲中佬,
無錯
我就係一個朋友都搵唔到
最後上左香討
分哂下注意力

回覆 引用 TOP

有時緣來緣去,今日覺得好傷心係正常,等心情平復左,時間過去左,你或者可以笑看回憶。
將來的野無人知,或者會有其他人的出現,最重要係重拾生活。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lam913 於 2017-7-6 02:45 PM 發表

42歲中佬,
我都經歷十分痛苦的時候,之後去見下輔導,發現搵一個唔識的人傾下自己既野,可能仲好的
唔駛考慮太多D關係,講出來既野會講出去等等,最後陪伴我走過那一段歲月!

你都可以考慮下,自己搵D方法幫下自己!

引用:
原帖由 娘娘大王 於 2017-7-6 12:16 PM 發表

你呢番說話對每一個受傷既人都有用
希望你都搵倒一些幫倒自己的方法

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]