• 瀏覽: 14,697
  • 回覆: 13
  • 追帖: 1
係私家婦科醫生度check到子宮頸細胞異常, 需要進一步做陰道鏡檢查, 因我冇醫療保險, 私家婦科醫生寫紙我去政府排期做, 請問各位政府醫院婦科點排期? Tks!

係咪直接拎住封信去政府婦科預約呢?我古

政府醫院會看你的醫生紙而排期,因太多人可能會久一些,你要等待呀!

可以先去睇街症,之後醫生會寫轉介信,轉介你住個區既婦科,之後攞住轉介信去婦科排期,如唔係急症,要排好耐

引用:
原帖由 MOMO魚 於 2015-5-27 09:59 PM 發表
我尋日排左,排到2016年6月中!!!
請問點排?

請問點排?

唔睇街症,直接去婦科排期,得唔得呢?

引用:
原帖由 cheerryy 於 2015-5-27 11:03 PM 發表

妳抹片檢查話妳咩事?

我之前在私家check了抹片冇正常,但hpv中了高危,醫生話可以過半年check多次。但我而家想問下,如果我在政府做抹片又是正常,是否就不會幫我做內窺鏡?或幫我check hpv?

我怎樣才可以在政府照內窺鏡?因私家做要成萬3,覺得好貴?

Sorry,我是想問MOMO魚先岩?

我朋友子宮有水瘤,係私家check嘅,原本公立未知嚴重性時排年幾以上,後公立經檢查後排到半年後,提早左成年,但佢中途買左吾記得邊間嘅保險,公立所用的使費有得全數claim,如果sis想知都可以幫你問下

去就近街症登記睇普通科
再由普通科醫生寫referral letter 比你去就近醫院登記

普通科(私家或政府)睇完寫轉介信,拎去醫院登記專科門診,排幾耐會視乎嚴重性。
我14年年初排,大半年左右

引用:
原帖由 deby.hung 於 2015-5-30 01:06 AM 發表 我朋友子宮有水瘤,係私家check嘅,原本公立未知嚴重性時排年幾以上,後公立經檢查後排到半年後,提早左成年,但佢中途買左吾記得邊間嘅保險,公立所用的使費有得全數claim,如果sis想知都可以幫你問下
公立claim乜...收幾百蚊都claim...

引用:
原帖由 deby.hung 於 2015-5-30 01:06 AM 發表
我朋友子宮有水瘤,係私家check嘅,原本公立未知嚴重性時排年幾以上,後公立經檢查後排到半年後,提早左成年,但佢中途買左吾記得邊間嘅保險,公立所用的使費有得全數claim,如果sis想知都可以幫你問下
喺私家check 到有水囊之後仲有保險公司受保?