• 瀏覽: 1,789
  • 回覆: 15
轉季真係濕疹患者最大敵人!每年一到秋天簡直係痛苦.....瞓覺又隨時痕醒、手腳又紅又腫咁, 好返少少又唔知幾時生返出黎
已經用左好多款濕疹膏同沖涼液都係止到一陣痕, 斷唔到尾

呢只

附件

8201c52be0530af9.jpg(108.78 KB)

2020-10-4 01:00 PM

呢只

回覆 引用 TOP

遵從醫生吩咐。

回覆 引用 TOP

有無戒口? 食物都好易造成濕疹返發

引用:
原帖由 HSNanny 於 2020-10-4 11:58 AM 發表

轉季真係濕疹患者最大敵人!每年一到秋天簡直係痛苦.....瞓覺又隨時痕醒、手腳又紅又腫咁, 好返少少又唔知幾時生返出黎
已經用左好多款濕疹膏同沖涼液都係止到一陣痕, 斷唔到尾 ...
我就反為凍轉暖開始
E家刀有少少🤏

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mandyhpm 於 2020-10-4 07:14 PM 發表

有無戒口? 食物都好易造成濕疹返發
自問真係好努力戒口...好多中意嘅食物全部無掂啦

引用:
原帖由 HSNanny 於 2020-10-4 11:42 PM 發表

自問真係好努力戒口...好多中意嘅食物全部無掂啦
戒口係好辛苦,戒口佢冇咁嚴重嘅。

回覆 引用 TOP

樓主沖涼液用邊隻?我自己用開嗰隻幾止到痕

手指痕癢到瞓不到。

回覆 引用 TOP

我無戒餸,只戒飯,仲要只係晚上嗰餐唔食白飯,都改善了,你要不要試吓?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cheermacy 於 2020-10-5 10:28 PM 發表

樓主沖涼液用邊隻?我自己用開嗰隻幾止到痕
手工皂呀, 都係咁痕

引用:
原帖由 HSNanny 於 2020-10-6 09:31 PM 發表

手工皂呀, 都係咁痕
手工皂啊未試過,依家用梗cetaphil pro ad沖涼,低敏同唔會癡笠笠

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 HSNanny 於 2020-10-4 11:58 AM 發表

已經用左好多款濕疹膏同沖涼液都係止到一陣痕, 斷唔到尾 ...
換洗衣粉洗床褥。試下用專給皮膚敏感的品牌。做個 敏感測試睇下你你皮膚敏感的因由。

回覆 引用 TOP

我以前都係一樣,年年到時都要睇醫生,醫生叫我任何季節沖涼後都要趁濕搽潤膚膏。之後再無濕疹。同時我在淘寶買咗隻藥膏,一痕就搽小小,而家全家人都冇濕疹。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]