• 瀏覽: 1,455
  • 回覆: 22
大家聽了美國男女同工不同酬的事 , 應該己經很多年吧 ...
不過我今天要跟大家說 ... 沒.這.回.事 !!!

好多美國女權 , 一講呢個問權 , 首先迴避既就係工時問題
不過工時亦未完全解釋 , 男女平均收入唔同 ...
因為主要原因係 "不同工不同酬" !!!

沒錯 , 的確有 "女人工資是男人工資的77%" 這回事 ,
但這是 "總工時平均數" 的結果 ... 當中完全沒考慮工種 ,
就以醫療行業為例 , 女醫生人工好似明顯比男醫生低 ,
但事實上 , 女醫生較容易集中於人工較低的專科 , 如兒科等
而心藏病和麻醉科等高薪專科較少

而且女人更傾向做兼職(兼職人工比正職低 , 這是常識吧)
... 即使全職女性 , 平均工作時數都少
事實上 , 有好多高勞動  高危的高薪行業 , 女性也不願意做

女性主義者認為 , 這是因為社會刻版印象和教育 ,
無形地推動左女性向呢d行業發展 ... 不過又可唔可能係因為
男性女性係本身喜好上就有不同???

另外一個較少人提到既原因係 , 女性有一定既比例 ,
最終選擇成為家庭主婦 ... 而每個行業既職級 , 晉級都需時
所以當然部份女性選擇在10-15年後離開職場 ,
那女性係職場既平均職級 , 也會比男性低 , 人工自然也較低

而最有趣的是 , 越受高等教育的人 , 反而越相信這智障言論
... 難怪美國右派有 "書越讀越蠢" 的說法 !!!

熱賣及精選
各位姐妹點睇???

回覆 引用 TOP

。。。各位姐妹都對女權無興趣嗎?😅

回覆 引用 TOP

我認為呢唔系乜難以接受慨事情

靜待花開花落,又系一春。
同工唔同酬,必須維護女權

引用:
原帖由 雨中的草莓 於 2020-9-25 05:08 PM 發表

同工唔同酬,必須維護女權
其實係有 "不同酬" , 但無 "同工唔同酬" ...

回覆 引用 TOP

同工不同酬,唔單止出現喺男女,仲出現係年齡,所有人都會有同樣情況

引用:
原帖由 jie_du_pian 於 2020-9-25 08:20 PM 發表

同工不同酬,唔單止出現喺男女,仲出現係年齡,所有人都會有同樣情況
... 嗯 , 我發覺好多人對 "同工" 既定義理解好唔同下

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-9-25 11:18 PM 發表

... 嗯 , 我發覺好多人對 "同工" 既定義理解好唔同下
咁你定義係咩

引用:
原帖由 jie_du_pian 於 2020-9-25 11:20 PM 發表

咁你定義係咩
好多人 "同工" 既定義太大  太蒙糊 ...

其實#1都有講 , "醫生" 呢個工種內部薪金差距就好大 ,
而女醫生較容易集中於人工較低的專科 , 如兒科等
而心藏病和麻醉科等高薪專科較少 ...

而美國 "女人工資是男人工資的77%" 既數據 ,
就更加係直情完全唔理工種 , 簡單計算總平均既工資

荷里活要求既 "男女同工同酬" 就更加搞笑 ...
荷里活明星(甚至攝影師  化妝師)其實每個都個別定價
你人工唔夠男明星高 , 就係你叫座力唔夠 ,
對於老闆來講 , 你賺到錢我先懶理你係男係女拉 !!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 南區優婆羅花 於 2020-9-25 05:00 PM 發表

我認為呢唔系乜難以接受慨事情
的而且確 , 男女個體差異實在太大 !!!
(黃子華話齋 , 男人同女人既基因差異 ,
其實比人類同黑猩猩更大)
強求絕對平等 , 其實反而唔係咁合理 ...

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020/9/25 14:00 發表

大家聽了美國男女同工不同酬的事 , 應該己經很多年吧 ...
不過我今天要跟大家說 ... 沒.這.回.事 !!!

好多美國女權 , 一講呢個問權 , 首先迴避既就係工時問題
不過工時亦未完全解釋 , 男女平均收入唔同 ...
因為主要原因係 "不同工不同酬" !!!

沒錯 , 的確有 "女人工資是男人工資的77%" 這回事 ,
但這是 "總工時平均數" 的結果 ... 當中完 ...
你知唔知自己講緊乜呀? 你上面寫的例子, 女醫生做兒科, 男醫生做心臟科, 所以不同薪酬, 這不叫同工, 何來同酬呀?
所謂同工, 就係同一職務, 同一職級, 例如大家都係marketing manager, 男比女高薪, 咁就叫同工不同酬.

呢個現象好多國家, 包括先進的歐美國家, 都一樣發生緊, 反而香港可能相對少D, 因為香港女強人多.

引用:
原帖由 橙色膠袋 於 2020-9-26 01:30 PM 發表

你知唔知自己講緊乜呀? 你上面寫的例子, 女醫生做兒科, 男醫生做心臟科, 所以不同薪酬, 這不叫同工, 何來同酬呀?
所謂同工, 就係同一職務, 同一職級, 例如大家都係marketing manager, 男比女高薪, 咁就叫同工不同酬.

呢個現象好多國家, 包括先進的歐美國家, 都一樣發生緊, 反而香港可能相對少D, 因為香港女強人多. ...
對呀 ... 我就是這個意思 , 女權主義者口中的 "同工不同酬" ,
其實係 "不同工不同酬" !!!

回覆 引用 TOP

呢段野雖然係搞笑 , 但其實都篤中要害 :
https://www.youtube.com/watch?v=52XsQhH-wls

回覆 引用 TOP

係香港講男女唔平等??!!咪搞笑拉.....唔係, 香港真係男女唔平等
對男人唔平等!!
一男一女買樓要男人出錢, 點解男人出糧, D要比晒女人??!!

其實係日本南韓講男女唔平等, 都仲算有果丁點合理性;
歐美香港講講男女唔平等, 真係打JJ打上腦.....香港依家仲有咩工
係唔比女人入行??

相反, 講明只請女人既, 我就見唔少羅!!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]