• 瀏覽: 2,643
  • 回覆: 25
有冇人好似我咁,成40歲人都生好多暗蒼,睇中醫,戒口,做facial都試過啦,已經去到好似破相啦😭點先可以變翻以前咁靚嘅皮膚

引用:
原帖由 69gogo 於 2020-1-11 04:05 PM 發表

快D去睇醫生,可能過敏
可能壓力內分泌失調
近期生活有大改變?
都可能係自己嘅生活習慣變咗,壓力多嘅問題,不能放吓,荷爾蒙失調。好苦惱

引用:
原帖由 雨中宇宙的羔羊 於 2020-1-11 11:01 AM 發表

有冇人好似我咁,成40歲人都生好多暗蒼,睇中醫,戒口,做facial都試過啦,已經去到好似破相啦😭點先可以變翻以前咁靚嘅皮膚
我以前都生好多, 果陣時得十幾歲.

引用:
原帖由 fbf3b3890f61fa 於 2020-1-11 07:03 PM 發表

我以前都生好多, 果陣時得十幾歲.
果陣係發育期又唔同架,依家都成40歲人囉,啲印都難退d啦

回覆 引用 TOP

我同事都係咁 但佢32 生到而家仲生 已經全面火山口 係遺傳性暗瘡

引用:
原帖由 Liz_Liz 於 2020-1-12 12:10 AM 發表

我同事都係咁 但佢32 生到而家仲生 已經全面火山口 係遺傳性暗瘡
有遺傳暗蒼我都係第一次聽

引用:
原帖由 69gogo 於 2020-1-12 08:53 AM 發表

可唔可以調節返自己嘅生活
已經盡量,但好難架嘛,講就易

依家出街只可以遮遮掩掩,遮極都係仲好清楚好大粒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 雨中宇宙的羔羊 於 2020-1-12 10:22 AM 發表

有遺傳暗蒼我都係第一次聽
是,真的有遺傳,但遺傳≠一定有,遺傳只係較高機會或較易受影響
但基因你不能改變
可以做的是減少誘發因素:例如避免壓力、注意飲食
飲食方面,要戒得對,重點是要注意吃什麼落肚,要避免刺激男性荷爾蒙生成的飲食,如高升糖負荷飲食、避免高升糖指數食物
(個人經驗係work)

引用:
原帖由 69gogo 於 2020-1-12 11:31 AM 發表

如果真係嚴重要去睇醫生
已經食緊中藥調理

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 stonelady 於 2020-1-12 12:33 PM 發表

是,真的有遺傳,但遺傳≠一定有,遺傳只係較高機會或較易受影響
但基因你不能改變
可以做的是減少誘發因素:例如避免壓力、注意飲食
飲食方面,要戒得對,重點是要注意吃什麼落肚,要避免刺激男性荷爾蒙生成的飲食,如高升糖負荷飲食、避免高升糖指數食物
(個人經驗係work) ...
如果係遺傳到女仔面上就真係慘

食咗差唔多3個月中藥,好似時得時唔得咁樣,真係好煩惱

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]