• 瀏覽: 2,169
  • 回覆: 12
如果識左十幾年的朋友嬲左我
嬲原因係自己衰
而自己補救咩都試過
求原諒甘濟說會改自己某些唔好的野
都冇回應
我訓唔到,半夜會唔開心
其實多唔多情況
Friend will come back
Or will just game over ?

熱賣及精選
如各位巴絲有類似經曆 
可否分享同朋友點和好的經歷呀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 山上消失了手袋 於 2020-1-17 09:50 PM 發表

嬲原因係自己衰
而自己補救咩都試過
都冇回應
我訓唔到,半夜會唔開心
其實多唔多情況
Or will just game over ? ...
就算原諒左你都會有條刺

回覆 引用 TOP

即係無架喇?!唉

回覆 引用 TOP

冇永遠嘅敵人,亦冇永遠嘅朋友。
隔一段時間再聯絡吧!
我有個朋友,中學時意見不合鬧翻,但廿年後又做翻朋友;不過已經冇當初咁close嘞,但係起碼有偈傾先!
當然,重點係要睇你衰乜!

引用:
原帖由 Fibe 於 2020-1-18 06:33 AM 發表

冇永遠嘅敵人,亦冇永遠嘅朋友。
隔一段時間再聯絡吧!
我有個朋友,中學時意見不合鬧翻,但廿年後又做翻朋友;不過已經冇當初咁close嘞,但係起碼有偈傾先!
當然,重點係要睇你衰乜! ...
其實友情,指識於中學 小學 大學那些,係咪都可以因為一些因素好易變?
小朋友嗌完交,哭完 握握手又做個好朋友
大人 就唔係
當然小朋友講緊爭玩具又唔同
絕情上來 友情都可以說無就無

中學 大學識到 
傾到計,某些位夾
好自然走埋一齊
無好刻意維繫
心能比較輕鬆

然後各自人生道路唔同方向,投身社會
呢度就係關鍵時期
任何一方懶左 ,唔上心 ,
交集就愈遠

要兩方 同時齊心維繫

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 山上消失了手袋 於 2020-1-17 09:50 PM 發表

嬲原因係自己衰
而自己補救咩都試過
都冇回應
我訓唔到,半夜會唔開心
其實多唔多情況
Or will just game over ? ...
真心fd就會come back.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 山上消失了手袋 於 2020-1-18 05:48 PM 發表

其實友情,指識於中學 小學 大學那些,係咪都可以因為一些因素好易變?
小朋友嗌完交,哭完 握握手又做個好朋友
大人 就唔係
當然小朋友講緊爭玩具又唔同
絕情上來 友情都可以說無就無 ...
有些人會認為學生時代嘅朋友係最pure嘅友情,實情只因為彼此在不同工作和家庭崗位,沒有任何利益衝突。正因為噉,先要搵個相處時舒服嘅朋友,冇心計亦無需刻意討好,除非你做嘅事踩到佢底線,否則一句sorry佢就會原諒你。
或者你年輕,去到一定年紀,你會發覺與其要討好去換取友情,倒不如一個人來得舒服。

回覆 引用 TOP

多謝你地呀
有d reply 真幫到手讓我想通少少

引用:
原帖由 山上消失了手袋 於 2020-1-18 08:36 PM 發表

多謝你地呀
有d reply 真幫到手讓我想通少少
睇得出你好著緊呢份友情
可以趁假期節日send message 俾佢,如果佢都想當無事發生,佢會回覆你
平常心

引用:
原帖由 救世廚 於 2020-1-18 09:23 PM 發表

睇得出你好著緊呢份友情
可以趁假期節日send message 俾佢,如果佢都想當無事發生,佢會回覆你
平常心
多謝你啊
幾日訓不到 ,但我今日算係走出陰霾,
因為有個朋友同我說 要make peace with myself... 既然盡左力道歉修補
盡了力便好 

如果真的不能一起走下去 
如果其中一方真累了放棄 
那時也 命也,即係人所說的緣 

真正友情唔應該乞求,
我接受左,
因為真野唔使求既,明白既人就自然會理解包容,不明白既就會走 Time will tell you. Real friend will come back because friendship is real n strong. The one who choose not to forgive you and decided to leave you , means the base of friendship is not strong by nature. So time will tell who leaves and who stays"

我已灰左好多日
夠皮喇
隨緣,平常心
If friend back,  treasure
If not back, let go 

前幾日想唔通,真係差d 抑鬱,真有透不到氣感覺

有時就係爭 d 啟發 然後Click 一聲想通 

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]