• 瀏覽: 13,356
  • 回覆: 129
  • 追帖: 5
人愈大身邊朋友愈無耐性聽你呻,有時生活上或工作上有野唔開心,想搵人呻下,唔係谷住好辛苦
可能有時呻得多左,令人感覺嫌煩,見到一路講時對方已心不在然唔係好想聽,過左幾次後,甚至乎會講嘲笑或串返我做得唔好既說話,咁我都無謂攞苦黎呻,自己係廁所呻哂佢就又新既一日
但人既野往往就係咁神奇,你唔講,對方又會問你件事點,你講多兩句,對方又係一臉不耐煩,又口出諷刺,自始後我選擇乜都唔講了,人既距離就愈來愈遠,大家唔會再知大家最心底既說話

師兄呢個世界就係咁㗎啦 所以人生得一知己死而無憾但係 有幾多個人會遇到真心朋友 好難嘅 所以我唔選擇埋堆 我覺得到頭來結果都係一樣

引用:
原帖由 韓風冰凍的豬豬 於 2020-3-5 06:50 PM 發表

師兄呢個世界就係咁㗎啦 所以人生得一知己死而無憾但係 有幾多個人會遇到真心朋友 好難嘅 所以我唔選擇埋堆 我覺得到頭來結果都係一樣
有d都算係比較好既朋友,識左好多年,好多野都可以講,但可能我既問題,呻得多左啩,朋友都無耐性聽,覺得煩,又要被迫聽,所以一臉不耐煩
所以而家我都好少講自己發生既事,廢是了,但發覺咁好似生疏左,大家都唔講自己野,一係就一兩句帶過算,已經唔多知大家發生緊乜,我都唔知咁樣係好定唔好
以前覺得某d人硬係唔多講自己野,而家我已經開始變成呢類人,自己對自己講完就算

緊係唔係好想聽人呻、當我搵岩人選一定要呻既時候(通常岩既人選佢一定係唔想聽、唔想聽到當中全部都識既、好似聽講事非)我就會講你俾我呻下啦、佢就清楚會聽、更加不會唱反調

引用:
原帖由 subming 於 2020-3-5 07:03 PM 發表

緊係唔係好想聽人呻、當我搵岩人選一定要呻既時候(通常岩既人選佢一定係唔想聽、唔想聽到當中全部都識既、好似聽講事非)我就會講你俾我呻下啦、佢就清楚會聽、更加不會唱反調 ...
我搵到既方法只係無人時,自己同自己講,好似青山病人咁,但似都好過最後谷到入青山

引用:
原帖由 jackiejj 於 5/3/2020 19:07 發表

我搵到既方法只係無人時,自己同自己講,好似青山病人咁,但似都好過最後谷到入青山
咁樣邊呻得到,衰過打飛機,你教壞唔到我嘅

引用:
原帖由 subming 於 2020-3-5 07:29 PM 發表

咁樣邊呻得到,衰過打飛機,你教壞唔到我嘅
無計啦,唔想再煩人了,講左出黎都有點用既

你幾大, 咩學歷??

引用:
原帖由 jackiejj 於 2020-3-5 06:24 PM 發表

人愈大身邊朋友愈無耐性聽你呻,有時生活上或工作上有野唔開心,想搵人呻下,唔係谷住好辛苦
可能有時呻得多左,令人感覺嫌煩,見到一路講時對方已心不在然唔係好想聽,過左幾次後,甚至乎會講嘲笑或串返我做得唔好既說話,咁我都無謂攞苦黎呻,自己係廁所呻哂佢就又新既一日
但人既野往往就係咁神奇,你唔講,對方又會問你件事點,你講多兩句,對方又係一臉不耐煩,又口出諷刺,自始後我選擇乜都唔講了,人既距離就愈來愈遠,大 ...
我都明呀 最慘係工作唔開心都冇人可以比你呻到先最慘

引用:
原帖由 jenniferyiu0800 於 2020-3-5 07:46 PM 發表

你幾大, 咩學歷??
有咩關係

引用:
原帖由 jackiejj 於 2020-3-5 07:37 PM 發表

無計啦,唔想再煩人了,講左出黎都有點用既
你可以多啲上鄉土,呻到樹葉落晒都仲得。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jackiejj 於 2020-3-5 08:18 PM 發表

有咩關係
與人的成熟度有關.

回覆 引用 TOP

可以喺度講
成日向朋友放負唔係幾好

回覆 引用 TOP

有時候呻完又改變唔到啲咩,而且放負對方聽完又要比反應都辛苦
所以唔係話完全唔講,適可而止就好了

引用:
原帖由 wyilam 於 2020-3-5 09:57 PM 發表

有時候呻完又改變唔到啲咩,而且放負對方聽完又要比反應都辛苦
所以唔係話完全唔講,適可而止就好了
我知,我無講好耐,呢d係我7,8年前既心底話,自此後我無放負了,人地問我都無再講,
呢篇野應該在7,8年前講,我無講,只係最近發生左點事,我醒番起有感而發罷了

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]