• 瀏覽: 6,924
  • 回覆: 71
引用:
原帖由 廖嘉欣 於 2019-8-16 12:48 PM 發表

如果過得生唔如死,還唔如早點甩拖
離別也是一種解脫,但要看準時機。
自己的經濟條件可以獨立嗎?
小朋友的撫養權?住屋問題?等等...
如果自己不能決定,可以找社工幫手啦!

引用:
原帖由 廖嘉欣 於 2019-8-18 05:04 PM 發表

人唔到絕境直情唔知自己有多大潛力,與其鬱鬱寡歡,還唔如逼自己一把
請問你認為可以點逼先?

引用:
原帖由 廖嘉欣 於 2019-8-18 05:54 PM 發表

《我嘅前半生》電視劇睇過唔,內底女主角初初唔也系乜也唔曉,后便還系逼自己堅強自立啊
你說的是羅子君

引用:
原帖由 廖嘉欣 於 2019-8-18 09:46 PM 發表

對嘅啊,就系佢
嘉欣,我看你應該很年輕吧!現實中又有多少人像羅子君那麼幸運,沒有工作經驗的中年婦女是很難找工作的,再加上帶著孩子就難上加難。雖然我不是女人,但我明白她們的難處。希望樓主是另一個羅子君,可以理想地結束前半生涯。

引用:
原帖由 Camille-w 於 2019-8-16 10:23 AM 發表

我要勇敢嘅離開我嘅婚姻了,
拿出勇氣去面對老公嘅出軌,
背叛和專一系一種選擇,
只希望唔好後侮失去。
女人,要為自己活着。
男人一定出去玩,你同佢講,你可以插第二個女人,我就搵條仔插我,大家各有各玩,睇下佢點

。。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 廖嘉欣 於 2019-8-19 12:34 AM 發表

我一直覺得做人就嚟硬頸,雖然骨氣唔抵錢,但呢系尊嚴問題,每個人遭遇都唔一樣,但系唔能遇到變故咱就沉淪啊,事干經已呢樣咗,因乖想著點改變現狀,而唔系怨天尤人啦 ...
回想年輕的我當時想法跟你一樣,尊嚴及骨氣是最重要的,我覺得有雙手就能生活,豈能為五斗米折腰。當有了家庭及孩子,我的想法亦隨之而變,為了孩子我什麼尊嚴傲骨也能放下,只留下一點點堅守的原則。或者你認為你是例外,但我只能說我是這樣吧!

引用:
原帖由 Leo2019 於 2019-8-19 08:39 AM 發表

回想年輕的我當時想法跟你一樣,尊嚴及骨氣是最重要的,我覺得有雙手就能生活,豈能為五斗米折腰。當有了家庭及孩子,我的想法亦隨之而變,為了孩子我什麼尊嚴傲骨也能放下,只留下一點點堅守的原則。或者你認為你是例外,但我只能說我是這樣吧! ...
佢去滖,你又去滖,男女平等

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]