• 瀏覽: 11,055
  • 回覆: 51
  • 追帖: 3
我用sofina long keep base,我覺得可以keep住個妝耐少少

回覆 引用 TOP

我而家上foundation 時,加1-2 drop argan oil, 上曬濕粉後,用BB 壓面,再用tissue 包住個BB 再壓面,mainly 係印走d多餘油脂,最後上loose powder.... 個妝keep 得耐左,又唔會用cakey

之前用cdp fluid base 三個鐘已開始溶, 加了nars 碎粉餅無分別, 後來用sofina long keep base 就無乜溶了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 BlingBlingBa 於 2017-7-10 20:23 發表

我而家上foundation 時,加1-2 drop argan oil, 上曬濕粉後,用BB 壓面,再用tissue 包住個BB 再壓面,mainly 係印走d多餘油脂,最後上loose powder.... 個妝keep 得耐左,又唔會用cakey
“用tissue 包住個BB 再壓面”
你呢招係咪WYNE GOSS 教你?

用SOFINA LONG KEEP打底, 上足夠碎粉LUNASOL, 可持妝12小時, 夏天都唔洗補妝, 呢個組合我用左3年, 無失過手。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 BlingBlingBa 於 2017-7-10 08:23 PM 發表

我都有用tissue軽印走多餘油脂或粉底先上loose power

我呢個天氣用雪花秀cushion都冇事.....唔通我真係乾成咁

引用:
原帖由 samstan2012 於 2017-7-11 12:03 PM 發表

“用tissue 包住個BB 再壓面”
你呢招係咪WYNE GOSS 教你?

冇錯。呢招超work. 愈來愈愛佢。

你有冇搽底霜呀?
等個妝可以last得耐d,
可能你一熱皮膚係咁出油,
搞到浮哂粉

引用:
原帖由 BlingBlingBa 於 2017-7-11 12:58 發表

冇錯。呢招超work. 愈來愈愛佢。
同意呀~包住BB印好過就咁用紙巾印~
(你愛佢呀? 但佢好似唔愛女人的~ )

引用:
原帖由 samstan2012 於 2017-7-11 05:07 PM 發表

同意呀~包住BB印好過就咁用紙巾印~
(你愛佢呀? 但佢好似唔愛女人的~ )
Sister love
就係因為佢唔愛女人先可以比到咁多有用既化妝technic 比我地。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 莫名我就喜歡你 於 2017-7-11 12:09 PM 發表

我都有用tissue軽印走多餘油脂或粉底先上loose power
會唔會印走埋啲粉呀?

用精華油溝粉底,平時都要做好保濕功夫(B5保濕華唔錯)我之前都係好易浮粉人士 但用左精華真係冇浮同埋用定妝噴霧 減少粉感比較冇咁易浮

引用:
原帖由 想失憶的金魚 於 2017-7-11 11:41 PM 發表

會唔會印走埋啲粉呀?
印走多餘果D啫 無咁濕上loode power靚D

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]