• 瀏覽: 3,647
  • 回覆: 15
  • 追帖: 1
Del

佢支防曬同foundation 唔夾?
( thank god) 我咁耐以來,都未試過有咁情況。

引用:
原帖由 Amsterdam80 於 2018-6-21 01:37 AM 發表

我通常都會擦咗防曬先上粉底,但冇幾耐就會浮粉,通常係毛孔大既地方,鼻同兩則,我已經擦咗好多保濕,有時都會浮,試過唔擦防曬反而冇浮,咁點算? ...
下次試下第2隻防曬或者第2隻粉底

我用呢隻暫時無出現浮粉問題:

防曬有油份, 或者呢個係容易脫妝的原因? 你搽防曬後有無搽BASE? 上完粉底有無噗碎粉定妝?

HK夏天又濕又熱, 都好易脫妝。。。。。

或者可以再係鼻位容易出油的地方局部搽控油BASE, 都可以持久D。

同埋搽完防曬 / BASE之後, 等一陣等皮膚吸收左先再上粉底都有幫助

3 個原因
-你skin care唔好
-天氣太熱
-你用嘅產品之間唔夾

我今個夏天有annessa  幾隻唔同質地嘅,亦有LRP都冇問題呀

引用:
原帖由 iloveantonio 於 2018-6-21 09:50 AM 發表

https://www.sandlakedermatology.com/images/EltaMD_UVClearAirless_Banner_Elle_HR.jpg
sister  識貨  elta係好東西,公司有個靚闊太都用呢個,我清晒自己d  貨都會買

引用:
原帖由 100000volt 於 2018-6-21 11:51 PM 發表

sister  識貨  elta係好東西,公司有個靚闊太都用呢個,我清晒自己d  貨都會買
elta MD 唔係貴野, 洗面,防曬我都有用, 全部唔超過200蚊

引用:
原帖由 iloveantonio 於 2018-6-22 09:56 AM 發表

elta MD 唔係貴野, 洗面,防曬我都有用, 全部唔超過200蚊
係喎 elta MD 好用又唔貴。唔想俾咁多廣告費 上架費 shiseido同LRP XD    益左廣告商同萬寧gor d

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 samstan2012 於 2018-6-21 10:09 AM 發表

防曬有油份, 或者呢個係容易脫妝的原因? 你搽防曬後有無搽BASE? 上完粉底有無噗碎粉定妝?

HK夏天又濕又熱, 都好易脫妝。。。。。

或者可以再係鼻位容易出油的地方局部搽控油BASE, 都可以持久D。

同埋搽完防曬 / BASE之後, 等一陣等皮膚吸收左先再上粉底都有幫助 ...
我有用base 同用碎粉定妝,不過如果又用防曬又用base 我就一定浮!

引用:
原帖由 iloveantonio 於 2018-6-21 09:50 AM 發表

https://www.sandlakedermatology.com/images/EltaMD_UVClearAirless_Banner_Elle_HR.jpg
我試過好多隻防曬,不過我都應該換第二隻粉底

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 BlingBlingBa 於 2018-6-21 09:09 AM 發表

佢支防曬同foundation 唔夾?
( thank god) 我咁耐以來,都未試過有咁情況。
應該係!我用Dior 粉底,防曬用La Roche-Posay

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 100000volt 於 2018-6-21 11:50 PM 發表

3 個原因
-你skin care唔好
-天氣太熱
-你用嘅產品之間唔夾

我今個夏天有annessa  幾隻唔同質地嘅,亦有LRP都冇問題呀
我都有買Anessa 但浮

引用:
原帖由 Amsterdam80 於 2018-6-24 03:22 PM 發表

我都有買Anessa 但浮
我用annesa / LRP  + mufe water blend 好夾,你或者要暫時轉過隻粉底液,唔好用你dior 住

引用:
原帖由 100000volt 於 2018-6-24 03:58 PM 發表

我用annesa / LRP  + mufe water blend 好夾,你或者要暫時轉過隻粉底液,唔好用你dior 住
我會!

回覆 引用 TOP

引用:

你係邊到買? 想試佢既pm night cream

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]