• 瀏覽: 3,877
  • 回覆: 11

同6207170783比較,邊粒比較好?謝謝

引用:
原帖由 kwwy522 於 2019-6-30 10:01 PM 發表

整體來說沒有太大問題,但係台面得56%我認為細少少,一般57-59%為佳,SI2咁上下質素係可以接受,睇下實物有冇黑屎和留意下羽毛裂紋,這粒不是太嚴重尚可接受。

Natural天然面,意思是粒石已經打磨仍然保留原石的岩岩巉巉表面,如果石面有 Natural天然面,我就接受唔到,如果石底而且少的話就可以考慮囉!

備註話有Surface graining表面孿晶紋,意思是表面有異常晶體,你一定要用放大鏡睇,睇不到亦可接受,睇到少少也可以接受,這種情況可以範圍很大

回覆 引用 TOP

整體來說沒有太大問題,咁低淨度中係可以接受,用放大鏡睇下有冇黑屎,留意下羽毛裂紋,這粒不是太嚴重尚可接受,SI2係咁上下質素不可以苛求太高囉。

回覆 引用 TOP

兩粒品質咁上下,有天然面視乎你能否接受,我自己就麻麻哋囉,6207170783比例較好。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kwwy522 於 2019-6-30 10:01 PM 發表

第一粒腰邊有崩。
第二粒腰邊裂嚴重,貫穿正反兩面。
整體兩個車工都很好

回覆 引用 TOP

引用:

實物怎樣,枱面crystal有黑嗎

回覆 引用 TOP

Thanks For sharing

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]