• 瀏覽: 2,226
  • 回覆: 43
  • 追帖: 1
男話無錢無樓搵唔到女,估計同父母住緊或租屋住中。
為何不可找個女伴結婚一齊申請公屋等5年10年就有屋囉。

有興趣者歡迎加我visitoryy成為朋友, 只限facebook, 沒有wechat其它..
熱賣及精選
引用:
原帖由 visitoryy 於 2020-11-10 06:40 AM 發表

男話無錢無樓搵唔到女,估計同父母住緊或租樓中。
點解要浪費5年10年時間同你捱窮先?
用5年10年時間可以搵個靚仔,有車,有錢,有樓做少奶奶,嘆緊世界咯!

情似朝露轉瞬逝,
夕陽西下淚滴凝。
嘗盡千苦與萬痛,
此後天涯各西東。
引用:
原帖由 dc31 於 2020-11-10 06:52 AM 發表

點解要浪費5年10年時間同你捱窮先?
用5年10年時間可以搵個靚仔,有車,有錢,有樓做少奶奶,嘆緊世界咯!
要有樓即住?兩公婆申公屋好彩的話5年都有樓慢就10年實有吧。

若女方有條件好當然搵靚仔有錢。有些普通女子沒樓沒錢的也想搬出去有自己居所。咁男女一起咪可以申請另一間屋囉 大家雙得益。

有興趣者歡迎加我visitoryy成為朋友, 只限facebook, 沒有wechat其它..
引用:
原帖由 visitoryy 於 2020-11-10 07:01 AM 發表

要樓即住?兩公婆申公屋好彩的話5到樓慢就10實有吧
當然搵個有樓在手可以即住,唔通結婚之後同你住劏房咩。

情似朝露轉瞬逝,
夕陽西下淚滴凝。
嘗盡千苦與萬痛,
此後天涯各西東。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 visitoryy 於 2020-11-10 06:40 AM 發表

男話無錢無樓搵唔到女,估計同父母住緊或租樓中。
我可以但唔係人人得,申請時間同申請時架入息要持續7至8年或以上,家下啲人好鍾意逼走入息最低果位女性~家姐,阿妹,老豆,老母。

之後繼續做佢架中產大男人,拎中產糧,食基層福利,等娘娘唔好做,可以響屋企覺得自己好威。

講真呢啲男人你要,自己都唔會係好貨色,成家質素都咁低。。。仔女都一樣,應該公平對待。。。做得中產預左35歲打后,結婚生仔~係正常邏輯。。。想早成家立業,應早出社會工作賺錢養家,唔好讀上去。人生選擇錯誤要成家還,咩道理?

隨時唔止十年

引用:
原帖由 車站紅色的水樽 於 2020-11-10 07:07 AM 發表

隨時唔止十年
我親聽過二人兄弟4年上樓。夫妻5年重等緊。單身離婚中年婦人10年上樓

引用:
原帖由 visitoryy 於 2020-11-10 07:14 AM 發表

我親聽過二人兄弟4年上樓。夫妻5年重等緊。單身離婚中年婦人10年上樓
越多人越快啦,   夫妻要造多兩件蛋散出嚟就快啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 visitoryy 於 2020-11-10 07:14 AM 發表

二兄弟4年可以上樓,跟住各自結婚又可以分戶,仲快過你兩夫妻申請。
一於同你兄弟拍住上啦!

情似朝露轉瞬逝,
夕陽西下淚滴凝。
嘗盡千苦與萬痛,
此後天涯各西東。
引用:
原帖由 dc31 於 2020-11-10 07:21 AM 發表

二兄弟4年可以上樓,跟住各自結婚又可以分戶,仲快過你兩夫妻申請。
一於同你兄弟拍住上啦!
那兩兄弟係18歲即申請。當時讀緊大學沒有收入就合格就上了樓。夫妻是普遍的中港婚姻有一孩現租緊房住繼續等。中年離婚婦都老了租了房10年終等一間百多呎房仔安隱了。

所以除了單身年輕人,一般都10年可上樓吧。

引用:
原帖由 visitoryy 於 2020-11-10 07:27 AM 發表

那兩兄弟係18歲即申請。當時讀緊大學沒有收入就合格就上了樓。夫妻是普遍的中港婚姻有一孩現租緊房住繼續等。中年離婚婦都老了租了房10年終等一間百多呎房仔安隱了。

所以除了單身年輕人,一般都10年可上樓吧。
咁你有無用喱個方法,未讀完書就申請先?

情似朝露轉瞬逝,
夕陽西下淚滴凝。
嘗盡千苦與萬痛,
此後天涯各西東。
引用:

你自己都話無樓搵唔到女,第二句又話搵條女陪你捱

引用:

你知吾知伸請入息上限係幾多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dc31 於 2020-11-10 07:31 AM 發表

咁你有無用喱個方法,未讀完書就申請先?
我無兄弟妹打算一起申請一起住。若二人工作入息都超額。人家是求學中已申請才合格而他真的兄弟一齊住的。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 蝦佬@@ 於 2020-11-10 07:31 AM 發表

你自己都話無樓搵唔到女,第二句又話搵條女陪你捱
我話緊為何無樓無錢的男話因呢兩個原因搵唔到女。搵一個同樣無能力買到樓的女子再一起申請公屋不行嗎

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]