• 瀏覽: 6,944
  • 回覆: 103
  • 追帖: 2
上一代通常都係男人比哂。
但呢個年代女人同男人收入都拉近,有幾多女仔願意同男友AA?
同男友拍拖一年,重要節日男友願意花錢哄我開心。
只會間唔時食得貴少少因佢提過要儲錢同我結婚。我食平野都完係OK
但有時佢好似好Care錢銀令我有點唔舒服。
因為一路都係呀爸比請哂屋企食飯,可能影響我覺得出街由女人比錢唔好睇,一人計一餐,餐餐食個range唔同好驚男友又覺得唔平均
依家每隔一段時間會私下比定錢佢埋單。
但其實有時覺得男友主動話比多D同請我會好開心,有種被照顧既感覺,不過又可能比人公審話港女。
大家平時係點做架?

你都識講 呢個年代女人同男人收入都拉近 佢話儲錢同你結婚  咁你又有冇暗中或明示 一齊儲呢或者已經然儲緊係要黎結婚用     正所謂公一份婆一份有沒定儲幾多為目標

Hoped that possesses Philippine police you to die like a dog with yours family members
引用:
原帖由 happycaroline 於 2017-7-1 11:01 AM 發表

只會間唔時食得貴少少因佢提過要儲錢同我結婚。我食平野都完係OK
但有時佢 ...
可能佢無咩經濟能力啩? 睇吓佢係咪真係儲到錢,如果同你就懢住但都無儲到錢,咁你就要小心啲,了解吓有咩原因會咁喇。

唔好去街,不用再計

從來沒有的
我們是不會去懷念
已經出現的
卻不是一下子叫人忘記

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 newbornbabe 於 2017-7-1 12:46 PM 發表

可能佢無咩經濟能力啩? 睇吓佢係咪真係儲到錢,如果同你就懢住但都無儲到錢,咁你就要小心啲,了解吓有咩原因會咁喇。
無問佢儲左幾多呢~ 覺得問好煩呀
但佢話每個月都儲4000到
只不過有時去7仔買少少野 佢都好著緊... 見佢對屋企都係, 可能係佢本身性格又或者有個目標啦
我唔係介意share一份, 但覺得佢唔介意花錢係我身上既感覺會好開心

引用:
原帖由 andyloe 於 2017-7-1 11:17 AM 發表

你都識講 呢個年代女人同男人收入都拉近 佢話儲錢同你結婚  咁你又有冇暗中或明示 一齊儲呢或者已經然儲緊係要黎結婚用     正所謂公一份婆一份有沒定儲幾多為目標
可能我仲未定性 覺得儲錢買樓真係好困難
想當下開心... 但自己都有儲幾千既

引用:
原帖由 happycaroline 於 2017-7-1 11:32 PM 發表

可能我仲未定性 覺得儲錢買樓真係好困難
想當下開心... 但自己都有儲幾千既
確定係儲幾千  定   洗剩幾千    

Hoped that possesses Philippine police you to die like a dog with yours family members
引用:
原帖由 andyloe 於 2017-7-2 12:03 AM 發表

神回,我正想講

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 happycaroline 於 2017-7-1 11:01 AM 發表

但有時佢 ...
你男友做邊行?搵幾錢?
幾大?

我是旦比
冇計過

回覆 引用 TOP

引用:

但有時佢 ...
事實係,到大家都揾到錢,「邊個俾錢」根本係冇乜所謂。因為錢本身就已經不成問題。

要煩「邊個俾錢」、「AA有冇問題」之類,表示果個人經濟能力未夠強。

到你第日去到「錢唔成問題」時就自然會明。

引用:
原帖由 happycaroline 於 2017-7-1 11:31 PM 發表

無問佢儲左幾多呢~ 覺得問好煩呀
但佢話每個月都儲4000到~
只不過有時去7仔買少少野 佢都好著緊... 見佢對屋企都係, 可能係佢本身性格又或者有個目標啦
我唔係介意share一份, 但覺得佢唔介意花錢係我身上既感 ...
每月只可以儲幾千,算係揾得少。勉強要俾埋你果份既話,結果只係你地既生活質素一齊下跌。

正確做法係一齊夾錢,生活舒服d,同時努力增加收入。等個男仔將來有條件時,先再考慮係咪需要俾埋你果份都未遲。

引用:
原帖由 andyloe 於 2017-7-2 12:03 AM 發表

其實自己係唔大洗既 知會想儲錢但冇特別Count
平日都帶飯 係星期6出街用多DD 比家用5000
咁自己交通用同洗大約4000到

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Yingkp 於 2017-7-2 12:08 AM 發表

你男友做邊行?搵幾錢?
幾大?
佢24歲呀 搵萬5到

引用:
原帖由 怎麼捨得你 於 2017-7-2 02:24 AM 發表

事實係,到大家都揾到錢,「邊個俾錢」根本係冇乜所謂。因為錢本身就已經不成問題。

要煩「邊個俾錢」、「AA有冇問題」之類,表示果個人經濟能力未夠強。

到你第日去到「錢唔成問題」時就自然會明。
我都明白呀~ 如果大家搵得多, 其實都真係冇所謂
係香港地好難去到「錢唔成問題」呢
如果結婚都要用好多錢呀

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]