• 瀏覽: 7,084
  • 回覆: 74
今日財仔波話電子消費券套現係犯法……但係我屋企兩老又唔係好識用啲 WECHAT PAY 同支付寶,用得最多就係八達通,但係佢哋坐車先 $2,平時又唔係點出街,去街市買嘢又買唔到咁多……原本打算叫佢哋用八達通拎,之後我每人比返 $5000 比佢哋……
如果套現有問題,我呢種又係唔係現套緊?
唔通真係要教兩老用電子支付?但係兩老又冇咁大洗錢需求……係唔係即係玩 9 老人家???

引用:
原帖由 Pisceslady 於 2021-6-21 04:51 PM 發表

今日財仔波話電子消費券套現係犯法……但係我屋企兩老又唔係好識用啲 WECHAT PAY 同支付寶,用得最多就係八達通,但係佢哋坐車先 $2,平時又唔係點出街,去街市買嘢又買唔到咁多……原本打算叫佢哋用八達通拎,之後我每人比返 $5000 比佢哋……
唔通真係要教兩老用電子支付?但係兩老又冇咁大洗錢需求……係唔係即係玩 9 老人家???
唔算掛……你又唔係商戶

八達通用到出年都用唔到4千蚊,唔係呀嗎?新年買d野都用晒啦,出年3月最後先比埋你地。

俾埋錢你用都話玩你,你咪鬼申請囉!

超市D罐頭包魚 紅酒等緊你.

每人每日落街食個早餐
用八達通畀錢
教佢哋去便利店756360用八達通畀錢
去百佳惠康買水果
去萬寧屈臣氏買廁紙沐浴露
其實一個月好快就用到 $1000

$1000 除以 30 日 = $33.3

每日一早餐都冇咗啦

引用:
原帖由 Pisceslady 於 2021-6-21 04:51 PM 發表

咁你兩老生舊叉燒好過生你出嚟啦,你連兩老都唔幫

引用:

好孝義

感覺用呢個理由一換一都算套現
但好在重有其他折衝方法可以俾大家考慮

不過比起點用, 我見好多鋪頭已經係咁加價, 例如我屋企附近間胃long , 近幾個月已經將d野係咁加價, 加到好happy...

今日突然想起交電話費,
然後見WECHAT PAY有個送40蚊推廣活動,
登記後即給我40蚊,
我順手交電話費106,即刻扣減了10蚊,
實際比96蚊。

引用:

要作個理由就不如雙親都雙殘唔出門,再唔係就話唔會買嘢只執嘢又得。
不如就豪比政府唔攞,反正之前已lam咗咁多福利。

比消費券你係用嚟推動香港經濟唔係比你用嚟儲蓄。簡單來講係叫你想辦法fing咗去。
如果兩老無咁大洗錢需求又諗唔到點fing,就無謂難為兩老叫佢地唔好申請就可以

咪玩啦
去超級市場都實用得曬啦
唔駛食唔駛用咩

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]