• 瀏覽: 9,670
  • 回覆: 59
我有些事不吐不快!

我和父母一個中女妹,一齊住500呎三房,我住細房,我房放一張床和書枱就不可以再內納其他傢俱,另2間房就可以放多一個衣櫃,還有空間走動。
或許你們會覺得奇怪,點解長子不可以住大房,而要讓細妹做大房,我媽話妹會早結婚,所以就叫我讓大房給她,好快搬出去,但她一直都沒拍過施。過了20年,我仍然住在細房,細妹就失業了3年沒給家用,仍然住其大房,覺得被騙咁多年,重女輕男。每次提起,妹就話快找個女朋友搬出去,就不用住咁細房,講到好容易,而她就一直沒揾工和識男朋友,每天就只顧上綱找咩地方有免費口罩,免費護膚品,做點家務,看電視,吩咐年長父母出去幫其拿試用裝和免費口罩,沒付出任何錢給家用。我就是在這個奇怪的家庭下度過45年光景。

熱賣及精選
引用:
原帖由 一代火影 於 2021-4-6 12:36 AM 發表

我有些事不吐不快!

我和父母一個中女妹,一齊住500呎三房,我住細房,我房放一張床和書枱就不可以再內納其他傢俱,另2間房就可以放多一個衣櫃,還有空間走動。
或許你們會覺得奇怪,點解長子不可以住大房,而要讓細妹做大房,我媽話妹會早結婚,所以就叫我讓大房給她,好快搬出去,但她一直都沒拍過施。過了20年,我仍然住在細房,細妹就失業了3年沒給家用,仍然住其大房,覺得被騙咁多年,重女輕男。每次提起, ...
乜唔係重男輕女咩你掉轉嘅?

引用:
原帖由 一代火影 於 2021-4-6 12:36 AM 發表

我有些事不吐不快!

或許你們會覺得奇怪,點解長子不可以住大房,而要讓細妹做大房,我媽話妹會早結婚,所以就叫我讓大房給她,好快搬出去,但她一直都沒拍過施。過了20年,我仍然住在細房,細妹就失業了3年沒給家用,仍然住其大房,覺得被騙咁多年,重女輕男。每次提起, ...
咁唔滿意就搬啦

除非你搬或細妹嫁

自己買房或租房搬出去住

引用:

我有些事不吐不快!

你咪又係同你個妹5/5波,幾十歲仲要「黐飲黐食黐父母」住,連自己出去租劏房住嘅能力都冇,仲係單身?

有口話人、冇口話自己。

引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2021-4-6 05:21 PM 發表

你咪又係同你個妹5/5波,幾十歲仲要「黐飲黐食黐父母」住,連自己出去租劏房住嘅能力都冇,仲係單身?

有口話人、冇口話自己。
我有錯? 點解不是妹, 而是我錯? 妹失業, 我有比錢家用, 我不是黐飲黐食黐父母, 你是不有思覺失調呀!

引用:
原帖由 niceyes 於 2021-4-6 02:24 AM 發表

乜唔係重男輕女咩你掉轉嘅?
點解不是重女輕男, 住細房是我, 住大房是垃圾失業妹, 你真是不知咩叫做重女輕男的意思, 快些讀多些書啦!

引用:
原帖由 一代火影 於 2021-4-7 11:22 AM 發表

我有錯? 點解不是妹, 而是我錯? 妹失業, 我有比錢家用, 我不是黐飲黐食黐父母, 你是不有思覺失調呀!
正常男人30歲後就有能力「自立」同「成家立室」㗎啦,仲黐飲黐食黐父母住咩。

所以你同個妹咪一樣,你笑人咪即係笑緊自己。

引用:
原帖由 一代火影 於 2021-4-7 11:24 AM 發表

點解不是重女輕男, 住細房是我, 住大房是垃圾失業妹, 你真是不知咩叫做重女輕男的意思, 快些讀多些書啦!
你有冇問你父母點解要重女輕男?

男人咁小家, 怪唔得45 歲人都娶唔到老婆啦.   

希望你嘅細妹早點家人咯

為甚麼記憶中的事,沒做夢時那麼清楚?
引用:
原帖由 默默人生 於 2021-4-7 01:54 PM 發表

男人咁小家, 怪唔得45 歲人都娶唔到老婆啦.   
這個不是小家問題, 重女輕男的思維。我不是不娶老婆, 是我要求高,你不要思覺失調啦!

得罪人多, 稱呼人少, 就是你呢種能人囉!

我都希望

屋主係你父母o既話, 佢地有權鍾意將大房俾邊個住, 你有本事就自己買間自己一個人住, 洗乜謀住間大房啫

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]