• 瀏覽: 10,478
  • 回覆: 64
  • 追帖: 1
我家姐上年生咗個B,但係兩公婆都要返工,平時都係放係我屋企,放工之後先嚟接返佢返屋企。
呢排見我阿媽成日教個B認字,原本都覺得有少少奇怪,一歲小朋友嘢都未必講得好,仲叫佢認字?不過我以為都係玩玩下,都冇乜理,之後呢幾日開始有啲過份,見住我阿媽捉住阿B隻手去揸筆,然後學寫字……
我立即叫停咗佢,問佢做乜……
佢話學寫字最好就係抄書,想快啲教識個B揸筆,之後等佢早啲抄書學多啲字,係返幼稚園同小學之前就打好中文基礎,咁就可以專心學英文……
但係我之前睇過外國啲文章,話太細個寫字會影響手部發育,因為小朋友手骨未生好,未發育完,如果夾硬學寫字會令到手部回我家姐上年生咗個B,但係兩公婆都要返工,平時都係放係我屋企,放工之後先嚟接返佢返屋企。
呢排見我阿媽成日教個B認字,原本都覺得有少少奇怪,一歲小朋友嘢都未必講得好,仲叫佢認字?不過我以為都係玩玩下,都冇乜理,之後呢幾日開始有啲過份,見住我阿媽捉住阿B隻手去揸筆,然後學寫字……
佢話學寫字最好就係抄書,想快啲教識個B揸筆,之後等佢早啲抄書學多啲字,係返幼稚園同小學之前就打好中文基礎,咁就可以專心學英文……
但係我之前睇過外國啲文章,話太細個寫字會影響手部發育,因為小朋友手骨未生好,未發育完,如果夾硬學寫字會令到手部畸形……
佢話呢啲係鬼佬研究,只啱係鬼佬身上用,又話係外國人偷懶藉口……
再係咁落去我怕我阿媽會要個孫小學之前已經要識背晒乘數表同背字典,可能仲要教埋個孫左右開弓,用腳寫字都唔出奇
我應唔應同家姐講,等佢留意下?始終都會影響小朋友一世……

熱賣及精選
引用:
原帖由 小豆油 於 2021-3-15 04:14 PM 發表

我家姐上年生咗個B,但係兩公婆都要返工,平時都係放係我屋企,放工之後先嚟接返佢返屋企。
佢話學寫字最好就係抄書,想快啲教識個B揸筆,之後等佢早啲抄書學多啲字,係返幼稚園同小學 ...
我覺得真係要比你家姐知,因為都唔清楚你家姐個教育風格,可能佢唔想小朋友太早學呢啲嘢

揠苗助長聽過未

引用:
原帖由 chok豪 於 2021-3-15 04:55 PM 發表

揠苗助長聽過未
咁就死梗了

引用:
原帖由 小豆油 於 2021-3-15 04:14 PM 發表

佢話學寫字最好就係抄書,想快啲教識個B揸筆,之後等佢早啲抄書學多啲字,係返幼稚園同小學 ...
搬啦仲忍!

引用:

望子成龍的心態

引用:
原帖由 Hogown 於 2021-3-15 06:09 PM 發表

咁就死梗了
我有個同學都係咁,成隻右手有少少畸型,就係因為細個比人迫抄書

太着急了吧

引用:

當然要講. 但我都係覺得自己孩子永遠都係父母帶最好,不能假手於人(公公婆婆或外父外母都不行). 首先最根本問題,孩子在他人照顧著時候出現問題離開或永久出問題什麼辦?(唔好諗得好簡單,心裡會永久留下這印)

快D同你家姐講啦, 童年陰影, 好大影響架

引用:
原帖由 chok豪 於 2021-3-16 09:41 AM 發表

我有個同學都係咁,成隻右手有少少畸型,就係因為細個比人迫抄書
通常咁嘅小朋友都唔想返學唔想讀書。

D人成日話鬼佬歧視亞洲人
但自己又成日同鬼佬劃界線
真係笑大人個口

叫你阿媽望下個世界, 2021年架啦
呢D咸豐年前腐化既思想唔work架啦

佢個女同女婿係咩料, 佢金孫就係咁上下架啦
it is called DNA
唔會因為識早寫字就忽然變天才
死左條心去啦叫佢

好慘

頂盡3歲先開始拎筆寫字
寫ABCD之類
利申:幼教

引用:
原帖由 奈津子 於 2021-3-16 12:47 PM 發表

頂盡3歲先開始拎筆寫字
寫ABCD之類
利申:幼教
我聽過係五歲?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]