• 瀏覽: 3,433
  • 回覆: 31
  • 追帖: 1
我自己嘅朋友,6299不論係既住公屋定係住九龍塘,結婚都係會一齊住

仲要住到生埋小朋友,一家四口仍然係住緊一間房

引用:
原帖由 袋中加加速腋下 於 2021-1-31 11:05 PM 發表

我自己嘅朋友,6299不論係既住公屋定係住九龍塘,結婚都係會一齊住
香港住樓, 有多高。
冇能力 自己住。
過千萬。

國內都不平。

人們總是把幸福解讀為{有}, 有房 有錢 有权。但幸福其实是[無] 无憂 无慮 无病 无災 有, 多半是做給別人看的無, 才是你自己的。
如果62,99有積蓄,唔一係住,佢哋捐晒出去點算。
若果6299住九龍塘毫宅,更加唔怕一齊住,幾個工人服侍,坐低就有飯開,工人玩嘢99去理,唔使自己煩。住得開心,話唔埋6299買層樓俾新抱收租添!

回覆 引用 TOP

工人係有,但係一家四口逼住一間房,屋企事冇大小99話事,包括小朋友讀乜嘢學校。唔係得你一個仔女,仲有菇仔丶大伯一齊住,大家庭真係理想生活?

引用:
原帖由 袋中加加速腋下 於 2021-2-1 01:34 PM 發表

工人係有,但係一家四口逼住一間房,屋企事冇大小99話事,包括小朋友讀乜嘢學校。唔係得你一個仔女,仲有菇仔丶大伯一齊住,大家庭真係理想生活?
6299有工人有間屋,三個仔女其中一個搬出去,6299副身家就係同住嗰兩個既,所以邊有咁戇居,梗係迫埋一齊住啦
邊個出錢邊個話事,6299話事好合理,
你冇試過幫小朋友諗學校咩?煩到9彩又驚幫佢決定錯,6299諗埋讀乜嘢學校咪仲好。

回覆 引用 TOP

但係我朋友成日呻寄人籬下,生活空間剩係得間房(雖然佢間房都好大),等到層豪宅屬於自己可能都要二三十年後。

回覆 引用 TOP

俾人話黐飲黐食

回覆 引用 TOP

就算3000尺的4房, 兩公婆的真正私人空間只有自己的套房,
一出房門, 就是拘謹, 計算, 猜疑, 恐懼

引用:
原帖由 tearstream 於 2021-2-1 05:13 PM 發表

就算3000尺的4房, 兩公婆的真正私人空間只有自己的套房,
一出房門, 就是拘謹, 計算, 猜疑, 恐懼
何況大部份人屋企都係1000尺樓下⋯

回覆 引用 TOP

一間房不過200尺仲要全日家4口…既「豪宅」

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 袋中加加速腋下 於 2021-1-31 11:05 PM 發表

62 99係乜嘢嚟?

引用:
原帖由 袋中加加速腋下 於 2021-1-31 11:07 PM 發表

仲要住到生埋小朋友,一家四口仍然係住緊一間房
有人住劏房照生小朋友㗎~

引用:
原帖由 ginger.333 於 2021-2-1 09:52 AM 發表

香港住樓, 有多高。
冇能力 自己住。
過千萬。

國內都不平。
香港啲樓好多都過千萬,大陸樓就唔知唔平咩?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 faok 於 2021-2-2 01:33 AM 發表

62 99係乜嘢嚟?
老爺奶奶

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]