• 瀏覽: 11,308
  • 回覆: 70
有冇人屋企比完家用都仲要AA制?
我畢業一年左右,固定比一半人工做家用,然而其他水電媒飯就全家分五份比,即係出去係屋企食飯同出街成冇分別,都係現兜兜逐餐比,大時大節都差唔多成二百蚊餐。
原本都覺得冇問題,但係同同事講起呢件事,大家都話有問題,比完家用應該就唔洗比其他錢。
我有問阿哥同家姐,佢哋都話怪係怪,不過少少錢冇乜所謂。
佢哋兩個成三四萬一個月當然冇所謂,但係我先萬幾蚊,比完一半做家用又要比其他錢,一個二千蚊都儲唔到……
我應該點做?

咁你住緊嗰度交租或供樓係幾多?

你比一半家用多
我比1/3  
比一半仲要AA制...

我屋企都係3兄妹, 家用係跟收入收, 唔一定要人人一樣
有能力比多D 好合理.  呢個都係心意比兩老
唔好鑽牛角尖, 可能件事唔係你咁諗

引用:
原帖由 Pisceslady 於 2021-1-14 03:48 PM 發表

我畢業一年左右,固定比一半人工做家用,然而其他水電媒飯就全家分五份比,即係出去係屋企食飯同出街成冇分別,都係現兜兜逐餐比,大時大節都差唔多成二百蚊餐。
原本都覺得冇問題,但係同同事講起呢件事,大家都話有問題,比完家用應該就唔洗比其他錢。
佢哋兩個成三四萬一個月當然冇所謂,但係我先萬幾蚊,比完一半做家用 ...
唔問父母?

所有家用同屋企使費應該照收入按比例畀父母。

回覆 引用 TOP

你嗰一半人工係還債俾父母,係還返你畢業前食屋企著屋企既錢,你冇講你三個使唔使還學費loan,即係極可能大學學費都係父母出既。
AA嗰啲先叫係家'用'。

似乎你阿哥家姐都仲住喺屋企,唔肯定你父母會唔會佢哋結婚時,攞返晒啲錢出嚟俾佢哋買樓。幫子女儲錢買樓係父母慈心,唔幫就真係當還債咯。
若然俾得唔岔氣,
計一計你畢業前使咗屋企幾多錢,覺得還夠喇,咪同父母講公司減薪,俾少啲佢哋囉,疫情下經濟有排差,大好藉口。

引用:
原帖由 Pisceslady 於 2021-1-14 03:48 PM 發表

佢哋兩個成三四萬一個月當然冇所謂,但係我先萬幾蚊,比完一半做家用 ...
你應該開大會坦誠溝通,遲啲屈屈下就會爆

回覆 引用 TOP

你冇講你畀幾多錢家用喎,點樣同你評論? 一個人在家煮飯最少每月二千五

總之五毛同黃絲一類人 中國做既事五毛就話好好好 ,美國做嘅事黃絲就話好好好
我比完家用仲要乜都係我出

引用:
原帖由 Demetrius 於 2021-1-14 04:33 PM 發表

咁你住緊嗰度交租或供樓係幾多?
唔洗供,買斷,早兩年阿哥家姐幫手搞掂

引用:
原帖由 pp1123 於 2021-1-15 10:21 AM 發表

你嗰一半人工係還債俾父母,係還返你畢業前食屋企著屋企既錢,你冇講你三個使唔使還學費loan,即係極可能大學學費都係父母出既。
AA嗰啲先叫係家'用'。

似乎你阿哥家姐都仲住喺屋企,唔肯定你父母會唔會佢哋結婚時,攞返晒啲錢出嚟俾佢哋買樓。幫子女儲錢買樓係父母慈心,唔幫就真係當還債咯。
若然俾得唔岔氣,
計一計你畢業前使咗屋企幾多錢,覺得還夠喇,咪同父母講公司減薪,俾少啲佢哋囉,疫情下 ...
大學都係自己借錢自己還

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 工廠男 於 2021-1-14 06:38 PM 發表

唔問父母?
故仔黎嫁,點問父母。

回覆 引用 TOP

炸死,日日唉哋唉哋咁伸,伸到人地怕左你

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]