• 瀏覽: 3,690
  • 回覆: 15
細佬我媽係戶主住左間公屋20年剛剛結婚生左個仔 雖然阿媽搬走左冇同我住10年 但因為生左個仔 我攞左佢張綠表去買居屋 因為我係單親家庭長大以前成日細個住劏房成日搬黎搬去好怕自己個仔以後又好似我細個咁永遠好似冇一個係自己屋企咁,宜家我媽同佢男朋友住 只有我一家住緊公屋 但攞左佢張綠表去買居屋好似好不孝咁 

回覆 引用 TOP

我諗咗一陣係你生咗個仔,定係你阿媽生咗個仔
btw 就算你之後買樓應該都要戶主簽名? 同埋嗰個始終你係你阿媽,戶主又係佢 ,應該要同佢商量下

回覆 引用 TOP

係我生左個仔 同傾左佢ok 但始終覺得層公屋係佢

回覆 引用 TOP

的確係咁 你沒收左佢間公屋 第時有乜事佢同男友分左手就趴街
你話你不孝 某程度上我覺得唔係 如果你將來會對佢好嘅話

不過你知 結左婚好多人都變左 就算第時阿媽訓街 
但老婆話屋企無位啊 間屋首期又我地出樓又我地供 佢憑乜野搬入黎 大條道理由阿媽訓街

如果你同你老婆都明白你阿媽為你地犧性左啲野 我覺得唔係不孝
但係如果當係老馮嘅話呢 就真係趴街仔黎

所以你同你老婆講明一啲 真係有需要 阿媽可以返黎住

用老人家綠表去買居屋, 好似間屋要用長命契黎簽, 即係樓主同你亞媽兩個名, 邊個長命間屋就歸邊個~
樓主最好問清楚, 再同太太講清楚個情況, 你太太未必想供層樓出黎要用長命契~

引用:
原帖由 泡泡果 於 2019-12-30 03:26 PM 發表

用老人家綠表去買居屋, 好似間屋要用長命契黎簽, 即係樓主同你亞媽兩個名, 邊個長命間屋就歸邊個~
樓主最好問清楚, 再同太太講清楚個情況, 你太太未必想供層樓出黎要用長命契~ ...
如果同你媽商量左,佢又同意,咁無問題呀!但ching/ctse講得岩,要講埋比你老婆知長命契呢點.

事,不能做得太絕,否則,難以進退!
引用:
原帖由 咀賤心太軟 於 2019-12-31 11:49 AM 發表

如果同你媽商量左,佢又同意,咁無問題呀!但ching/ctse講得岩,要講埋比你老婆知長命契呢點.
好坦白講, 自己朋友入面都咁既CASE, 初頭睇法都係正面既, 但慢慢就會產生太太擔心自己老公突然有咩冬瓜豆腐, 到時間屋變左係奶奶既, 就算自己繼續可以住, 都擔心間屋最後去左奶奶娘家果邊D親戚度~
長命契呢個真係要諗清楚~

引用:
原帖由 泡泡果 於 2019-12-31 01:41 PM 發表

好坦白講, 自己朋友入面都咁既CASE, 初頭睇法都係正面既, 但慢慢就會產生太太擔心自己老公突然有咩冬瓜豆腐, 到時間屋變左係奶奶既, 就算自己繼續可以住, 都擔心間屋最後去左奶奶娘家果邊D親戚度~
長命契呢個真係要諗清楚~ ...
結左婚之後可以加老婆名,即變左居屋三個人名,但咁樣亦會少左個機會第日買私樓無人頭

事,不能做得太絕,否則,難以進退!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 @miu 於 2019-12-30 11:11 AM 發表

的確係咁 你沒收左佢間公屋 第時有乜事佢同男友分左手就趴街
你話你不孝 某程度上我覺得唔係 如果你將來會對佢好嘅話

不過你知 結左婚好多人都變左 就算第時阿媽訓街 
但老婆話屋企無位啊 間屋首期又我地出樓又我地供 佢憑乜野搬入黎 大條道理由阿媽訓街

如果你同你老婆都明白你阿媽為你地犧性左啲野 我覺得唔係不孝
但係如果當係老馮嘅話呢 就真係趴街仔黎

所以你同你老婆 ...
你講得都好岩 我要同我太太傾傾呢個問題

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 咀賤心太軟 於 2019-12-31 11:49 AM 發表

我同我太太都冇名 我地又冇乜所謂

回覆 引用 TOP

買左邊度?

回覆 引用 TOP

公屋你有名就最好等你媽去左先考慮買 你孝順就應該俾你媽一條退路

你阿媽同意, 都要簽文件, 即係佢係知情和自願, 咁樣沒有不孝;
如果你呃佢, 或者牽涉偽造文件, 就唔止不孝, 而且犯法

我阿媽就系咁成日同人講我地呃左佢層公屋,仲叫我地俾返間公屋佢,仲講左廿幾年。。。。。,
但佢吾諗下,佢住左間居屋成廿多年,仲一毫子都冇出過(佢事先聲明話冇錢,仲話一毫子都吾會出),近十多年直頭得返佢一個住,因為系人都怕左佢搬走,而主要負責出錢個細佬想要返間房放下雜物都吾俾(居屋有3房2廳)。
所以日後你阿媽有機會因為冇居所而又同吾到你住而怨對你一世。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]