• 瀏覽: 5,346
  • 回覆: 30
自僱做小生意,一直都穩定,近呢半年生意明顯插到谷底,谷種都食晒
每月開支50000,都唔知點挨
但冇辦法再節省開支
租17500,小朋友學費12000

打工, 搬細屋, 轉校, 變賣東西

回覆 引用 TOP

搵+x欏6萬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 streethunter380 於 2019-10-30 05:58 PM 發表

打工, 搬細屋, 轉校, 變賣東西
我個女讀國際學校,反唔到轉頭,如果讀傳統學校,就好似低能學童咁,字又唔識多隻,而且佢唔太識講中文

搬細屋係其中一個黎緊會做嘅,但因為要兩按一上,都係一舊錢

打工,我學歷同冇乜特別技能,冇可能打份工有30000以上,所以宜家唯有係夜晚反下pt,揾多少少

冇乜野可以賣😂😂

唔洗諗跳樓,一定有方法,你諗下你走左個女會幾慘先啦。

老婆出黎做野囉,兩個人加埋搵3-4萬有掛?搬細屋搬遠d就梗嫁啦,至於個女?可以就盡量轉番傳統校啦,唔得就盡量用積蓄頂下睇下遲d點,頂唔順留班都要轉嫁啦,我會變賣結婚金器首飾、音響果d,馬死落地行麻,係辛苦d但最重要一家人齊齊整整麻。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 再變壞了的人 於 2019-10-30 04:33 PM 發表

自僱做小生意,一直都穩定,近呢半年生意明顯插到谷底,谷種都食晒
每月開支50000,都唔知點挨
但冇辦法再節省開支
租17500,小朋友學費12000
學费幻二?international school? 扮高级華人?

回覆 引用 TOP

我命由我不由天
引用:
原帖由 再變壞了的人 於 2019-10-30 06:30 PM 發表

我個女讀國際學校,反唔到轉頭,如果讀傳統學校,就好似低能學童咁,字又唔識多隻,而且佢唔太識講中文

搬細屋係其中一個黎緊會做嘅,但因為要兩按一上,都係一舊錢

打工,我學歷同冇乜特別技能,冇可能打份工有30000以上,所以宜家唯有係夜晚反下pt,揾多少少

冇乜野可以賣😂😂 ...
12000讀國際學校, 你有冇咁大個頭先?
學費外, 好多興趣/遊學/活動跟手, 佢同學開生日會,
又要BOOK場, 又要請司儀嘉賓;
去表演又要綵排又要戲服化妝;
根本就係燒錢的投資, 你仍要繼續嗎?

讀返低一班的傳統平民學校, 係正路之選

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 streethunter380 於 2019-10-31 04:44 PM 發表

12000讀國際學校, 你有冇咁大個頭先?
學費外, 好多興趣/遊學/活動跟手, 佢同學開生日會,
又要BOOK場, 又要請司儀嘉賓;
去表演又要綵排又要戲服化妝;
根本就係燒錢的投資, 你仍要繼續嗎?

讀返低一班的傳統平民學校, 係正路之選 ...
問題係如果我小朋友宜家讀返傳統學校,佢要讀反幼稚園😂😂😂
所以呢個真係唔係頭幾個選擇之一

不過宜家唯一就係揾人接放學同睇幾個鐘,老婆都打反份工就解決到嘅

回覆 引用 TOP

"如果讀傳統學校,就好似低能學童咁"
點會呢,就算普通學校出身都可以有好好嘅成就,我以前同校大把專業人士,醫生律師通通都有

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 我不是機械人啊 於 2019-10-31 09:17 PM 發表

"如果讀傳統學校,就好似低能學童咁"
點會呢,就算普通學校出身都可以有好好嘅成就,我以前同校大把專業人士,醫生律師通通都有 ...
我意思係佢宜家讀緊國際學校,g3,如果以傳統學校計就係二年班,但佢地g3,都只係上年先教加減數,從未寫過中文字,咁係米低能兒童?😂😂

我自己都係讀傳統中學,中五畢業,所以唔會覺得傳統學校比國際學校差

當初係跟據小朋友嘅性格同香港嘅教育制度而決定讀國際學校,從來冇高低之分嘅感覺

回覆 引用 TOP

跳樓培掂?咁燒炭啦。

回覆 引用 TOP

如果讀傳統學校,就好似低能學童咁,字又唔識多隻 <- 即係你指香港全部讀津校嘅都低能,你呢d無能力又學人讀國際學校嘅最高能?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]