屋企好多四腳蛇,殺極隔一排又有,求各位家長賜教 香討焦點

屋企好多四腳蛇,殺極隔一排又有,求各位家長賜教 E-mail 此主題給朋友

一家三口都為口奔馳,無乜時間打理家居,自問唔算好污糟,但可能住公屋又低層,下面係垃圾站同樹木唔知關唔關事
夜晚不時有d笑聲發出,好幾次一開燈就有四腳蛇,家長好驚呢d,有一次仲跌落佢地塊臉上
冇晒計仔,試過用漂白水抹,噴都係冇用,甚至見到佢照樣出現係牆上,櫃邊陰位
試過用殺蟲水,除非你係正佢面前噴,否則噴完牆身佢一樣會出現

究竟有冇野係類肉蚊香咁趕走佢地?
就黎煩死,希望賜教,唔好講咩執屋,我要治左本先,要快速

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 急焦清涼的主角 於 2019-8-2 12:51 AM 發表

邊度有得買?係唔係對四腳蛇好有效?

引用:
原帖由 newguide 於 2019-8-2 01:10 AM 發表

唔知😂你搵下,日本城或者藥房。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 newguide 於 2019-8-2 01:10 AM 發表

或者你試下X寶搜索驅蛇粉

回覆 引用 TOP

https://topick.hket.com「天敵」壁虎出沒注意%E3%80%80壁虎最愛家居多雜物

用老鼠膠,用起經常出現既地方

回覆 引用 TOP

我屋企近山林,夜晚成日有蚊蟲飛入黎,朝早就比隻四腳蛇食晒,幾好

放臭丸

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 newguide 於 2019-8-2 12:06 AM 發表

一家三口都為口奔馳,無乜時間打理家居,自問唔算好污糟,但可能住公屋又低層,下面係垃圾站同樹木唔知關唔關事
夜晚不時有d笑聲發出,好幾次一開燈就有四腳蛇,家長好驚呢d,有一次仲跌落佢地塊臉上
冇晒計仔,試過用漂白水抹,噴都係冇用,甚至見到佢照樣出現係牆上,櫃邊陰位

就黎煩死,希望賜教,唔好講咩 ...
將膠樽打橫剪開,下半樽身裝少少糖,再喺樽身入面倒d油,誘佢走入去,有油就爬唔返出黎

回覆 引用 TOP

四腳蛇係益虫,你屋企有蚊或飛虫佢先會出現,無野食佢自然會爬出街

5要俾晒禾

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 newguide 於 2019-8-2 12:06 AM 發表

就黎煩死,希望賜教,唔好講咩 ...
養貓

引用:
原帖由 chachachacha 於 2019-8-2 10:07 PM 發表

四腳蛇係益虫,你屋企有蚊或飛虫佢先會出現,無野食佢自然會爬出街
絕對正確,家居無佢既糧食,佢唔會留係度,有野食,點驅佢都會光復你屋企。

按裝紗窗 就冇四腳蛇入屋啦

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。