中年男人

中年男人 E-mail 此主題給朋友

本人四十,已婚及有兩名小學兒孑,真正仔細老婆細,上年上半年,家庭還算可以,夫婦二人工作,比上不足,比下有餘。
下半年,人生惡夢開始,太太有癌,好彩初期及有足夠保險,但我都擔心她有事,工作及後被炒,失去方向,擔心前途。
失業三個月,真痛苦,感恩現在找到工,雖不是理想或之前工種,人工75折,但至少不雖在家。
現擔心太太,她怕有事及短命,我自己亦怕這工不能做長。擔心又擔心。
我有找社工談及信了主,現心情可以平安小小。有時想過自殺,但我怕家人不開心。
各位,如何令自己積極向上及對將來充滿信心。

得閒可以去圖書館搵下自然療法抗癌。
都係唔得,到未期就死馬當活馬醫囉!

喃謨僧伽吒經。

附件

Screenshot_20190621-230232_Photos.jpg(89.87 KB)

2019-6-21 11:05 PM

Screenshot_20190621-230250_Photos.jpg(119.54 KB)

2019-6-21 11:05 PM

南謨僧伽吒經
一切有為法,如夢幻泡影

回覆 引用 TOP

加油啊💪🏻

回覆 引用 TOP

全職照顧屋企,申請公援

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hardman2011 於 2019-6-21 03:31 PM 發表

本人四十,已婚及有兩名小學兒孑,真正仔細老婆細,上年上半年,家庭還算可以,夫婦二人工作,比上不足,比下有餘。
下半年,人生惡夢開始,太太有癌,好彩初期及有足夠保險,但我都擔心她有事,工作及後被炒,失去方向,擔心前途。
失業三個月,真痛苦,感恩現在找到工,雖不是理想或之前工種,人工75折,但至少不雖在家。
現擔心太太,她怕有事及短命,我自己亦怕這工不能做長。擔心又擔心。
我有找社工談及信了主 ...
加油師兄

回覆 引用 TOP

一次過太多打擊的確係好影響情緒
慢慢逐樣解決吧
其實你嘅困境已漸轉好
起碼搵返工作,少樣經濟擔心
之後主要係好好照顧太太、同家人互相支持
唔好迫得自己太緊,人嘅能力有限,做左自己做到嘅,其餘交俾上天

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hardman2011 於 2019-6-21 03:31 PM 發表

兩個仔需要你,
撐住啊!加油。。。

回覆 引用 TOP

引用:

乜都唔好諗,總知養大兩個仔先!

回覆 引用 TOP

師兄,加油! 捱得過這段艱難期,之後就係星光大道!加油!

回覆 引用 TOP

引用:

諗嘢要正面d 如果唔係好易得抑鬱症呀。

回覆 引用 TOP

加油

回覆 引用 TOP

老婆有癌症,有兩個細路
咁嘅環境,老婆家人最需要你嘅時候去諗自唔自殺好
真心配服你

回覆 引用 TOP

加油……

回覆 引用 TOP

師兄加油💪⋯⋯辦法總比困難多⋯⋯

回覆 引用 TOP

30 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。