弟弟结婚,我系吾系要送金器給比佢老婆

弟弟结婚,我系吾系要送金器給比佢老婆 E-mail 此主題給朋友

我未婚,弟弟结婚,我系吾系要送金器比佢老婆,現在金價貴,我冇錢,可否送其他禮物或做人情?如果一定要送金器,要送什麼,要幾多錢?

你日後對佢好0的好過你送十萬8千既野比佢.
如你要面,你都講明你送唔起,點充呀?!

引用:
原帖由 核心芳香的天才 於 2019-3-18 05:48 AM 發表

你日後對佢好0的好過你送十萬8千既野比佢.
如你要面,你都講明你送唔起,點充呀?!
咁我想以送禮物代替,预算二仟元,有冇好提議送什麽?

我當年嫁俾我老公果陣, 老公個家姐都冇送金器俾我同老公, 淨係封左封利是俾我老公~ 我咩都冇收到~

當然我都唔係話希罕佢送D咩, 其實送唔送好睇個人, 我自己家姐就送左套"兩幾"既金器俾我囉~

其實姐弟算係平輩, 斟茶果陣可以唔駛跪住斟~

引用:
原帖由 晴晴 於 2019-3-18 08:29 AM 發表

咁我想以送禮物代替,预算二仟元,有冇好提議送什麽?
二千蚊買唔到D咩, 倒不如用黎封利是俾你細佬, 當補貼佢酒席~
不過你幾大呀? 細佬結婚你只封二千會唔會少左D

引用:
原帖由 青嵐 於 2019-3-18 11:32 發表

二千蚊買唔到D咩, 倒不如用黎封利是俾你細佬, 當補貼佢酒席~
不過你幾大呀? 細佬結婚你只封二千會唔會少左D
自己人邊有話多少架,知道對方財力有限,收都收得唔安樂啦

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 晴晴 於 2019-3-18 03:19 AM 發表

我未婚,弟弟结婚,我系吾系要送金器比佢老婆,現在金價貴,我冇錢,可否送其他禮物或做人情?如果一定要送金器,要送什麼,要幾多錢?
量力而為如果他當你是姐姐你送什麼你弟弟都會開心接受,如果他不當你是姐姐你送什麼也沒所謂最緊要是心意其他都冇乜所謂😎😎😎😎😎

回覆 引用 TOP

無錢買金器咪送現金,都係禮。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 晴晴 於 18-3-2019 03:19 發表

現金好過啦~但唔好2000咁少囉~就算自己點窮都要儘比~
話晒都係你細佬一生人一次既婚禮~
你作為阿哥, 比得果2000 ... 會冇咁好睇囉~

真心問, 如果嗰個係親阿哥家姐, 明知佢窮開, 你係咪仲會計較佢份禮? 

係咪真係會講"2千咁少"呢啲說話?

平輩唔洗買金,有能力咪又想送禮咪送囉,冇能力我自己覺得可以唔洗做禮tim,唔通冇能力夾硬買禮送咩......

回覆 引用 TOP

量力而為 最緊要溝通清楚心意最重要

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 @miu 於 2019-3-19 02:46 PM 發表

真心問, 如果嗰個係親阿哥家姐, 明知佢窮開, 你係咪仲會計較佢份禮? 

係咪真係會講"2千咁少"呢啲說話?
我屋企一定唔會  當年我家姐結婚  我有個二歳細路  佢知我冇乜錢  就叫我陪佢去周生X揀今鍊   然後佢比錢   不過同人講係我送嘅   嗰次擺酒我連人情都冇做添

44 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。