打印

大家庭當長女

大家庭當長女 E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
我有一個細佬,細佬細我一年,講少少背景,阿爸阿媽由細到大重男輕女,口講仔女都錫,但一啲大決定如外國留學,俾仔都唔俾女去,同埋都講左將來所以嘢都會留俾細佬,媽每次批親水果都會主動問細佬,我就自動波行出去食,咁我都算


問題係,我父母近年都退左休,細佬都外國讀完書番黎做嘢,佢唔喺度時我都請下父母飲茶起碼5年,佢番黎我想既然佢係仔又洗屋企最多錢,請飲茶食飯都應該係佢埋單喇掛,點知原來佢地想仔女一樣付出,我係家姐仲要付出多啲㖭


當然屋企冇人支持我呢個諗法,但大家覺得我應該點自處好呢



你嫁咗未?我真係大家族,爸爸排第十(多人成點自己估),我四姊弟,做大女,父母得一粒仔(可想像偏心情況)也是由細到大照顧弟妹,父母也曾掦言乜都留比獨子,供書教學,細佬畢業後做咗幾年嘢就結婚生仔,佢老婆在原生家庭也是大女,悪晒,對我父母也不尊重,猶幸他們自立成家,亦不只買了一個單位,但女權緊要,兩邊父母也不供養(夠公平),我兩個妹外嫁了,有儘量陪伴父母但金錢欠奉,父母基本是我在照顧,我嫁了有兩個仔,最忙的時候要請兩個工人,幫輕自己,但無論父母定弟妹有事,就連過時過節,招呼親戚,我這個大女也要兼顧,出錢出力,見你所寫,感覺太計較,一家人,應該出心出力,盡孝是自己責任,有能力做幾多便做,勿太計較,希望你活得開心


引用:
原帖由 理性的榴槤 於 2019-4-28 06:11 PM 發表

你嫁咗未?我真係大家族,爸爸排第十(多人成點自己估),我四姊弟,做大女,父母得一粒仔(可想像偏心情況)也是由細到大照顧弟妹,父母也曾掦言乜都留比獨子,供書教學,細佬畢業後做咗幾年嘢就結婚生仔,佢老婆在原生家庭也是大女,悪晒,對我父母也不尊重,猶幸他們自立成家,亦不只買了一個單位,但女權緊要,兩邊父母也不供養(夠公平),我兩個妹外嫁了,有儘量陪伴父母但金錢欠奉,父母基本是我在照顧, ...
同意



回覆 引用 TOP

看下甚么是大家姐,不是单比谁出钱,人家看到兩个妹外嫁有儘伴父母,看到细佬在有情况能体谅!这就是家姐!是个心照顾家人!


回覆 引用 TOP

[隱藏]
施比受更有福,請飲茶就當做善事吧! 自己儲定一筆錢俾自己,學返一門技能,有錢和有技能傍身是最好的。


回覆 引用 TOP

D決定邊個話事,就邊個出錢囉!

例如:阿女一定要食貴價嘢,阿仔唔係咁想,但阿女自己決定哂,無得轉,咁就阿女出哂囉!

掉轉一樣!



回覆 引用 TOP

I think its very unfair to you.
In western world son daughter is same. So why chinese family daughter  need to suffer & treated disadvantaged at home. 



回覆 引用 TOP

完全明白你嘅感受,我也是一樣,父母重男輕女。兩老有病,家庭有不和睦,也是我這個做大家姐嘅企出來幫助解決問題。我明白父母是偏心但我也用心待他們,但到最後我發現原來我用嘅真心對他們來說是理所當然及一文不值。到現在漸漸心淡。


引用:
原帖由 imphyllis 於 2019-4-28 11:41 PM 發表

完全明白你嘅感受,我也是一樣,父母重男輕女。兩老有病,家庭有不和睦,也是我這個做大家姐嘅企出來幫助解決問題。我明白父母是偏心但我也用心待他們,但到最後我發現原來我用嘅真心對他們來說是理所當然及一文不值。到現在漸漸心淡。 ...
我同你一樣心都淡



回覆 引用 TOP

[隱藏]
我又係好心淡


回覆 引用 TOP

有錢就有權決定話事

如果無權又要出錢呢

sorry 喇



回覆 引用 TOP

我都係長女,好明白樓主感受,父母奉旨要做大嗰個出錢出力,真係好心淡,不過我都盡量滿足佢哋,但自己一定要留錢旁身,因為萬一有乜事,屋企人係唔會幫手0既。


引用:
原帖由 阿嘉絲 於 2019-4-29 11:29 AM 發表

我都係長女,好明白樓主感受,父母奉旨要做大嗰個出錢出力,真係好心淡,不過我都盡量滿足佢哋,但自己一定要留錢旁身,因為萬一有乜事,屋企人係唔會幫手0既。 ...
非常同意,知道父母就算有剩都只留比仔,留比內孫,自己真係要留錢旁身,所以,仔還細的時候,曾經想提早退休,好彩堅持工作,現在挨到仔稍大,可以輕鬆預備自己「錢」路



回覆 引用 TOP

下次飲茶你唔出現, 睇下邊個埋單囉.
分開請父母飲茶, 你盡你孝道, 你細佬盡佢孝道. 如果要一齊食, 就講好一人一半, 否則唔出現.
你父母唔俾面你, 你都唔使俾面佢地



回覆 引用 TOP

[隱藏]
按自己能力孝順父母
不要計較自己付出幾多,兄弟娣妹付出幾多
才會開心



回覆 引用 TOP

 33 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→






重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Rights Reserved.
版權所有,不得轉載。